Zomerse sferen tijdens openingsavond Oostende Koerse: “Hoe winnen? Niet veel drinken en meer gokken!”

Zon, zee, strand en… paardenkoers! De ACEG Wellington Renbaan vormt het strijd- en sfeertoneel voor de welbekende Oostende Koerse. Een gokje, drankje en een portie geluk: dat is het recept voor een avondje genieten van paardenkoers. Vroeger heb ik zelf ook nog paard gereden, maar nu ben ik hier voor mijn zoon en om mijn vrienden nog eens te zien”, zegt paardenliefhebster Kathleen (61).

Onder de stralende zon verzamelen zich duizenden bezoekers aan de Wellington Renbaan voor de jaarlijkse Oostende Koerse. Negen weken lang doet de beau monde zich te goed aan spannende paardenraces, lekkere hapjes en verfrissende drankjes. De formule van het nieuwe seizoen blijft nog steeds ongewijzigd. Verspreid over de avond vinden er drie galoprennen en vijf drafrennen plaats. Nadien kan men genieten van een aantal optredens op het vernieuwde Esplanadeplein. Tussen de wedstrijden door doen de eet- en drankstanden gouden zaken en proberen tal van toeschouwers de winnaars van de races te voorspellen.

Gokje wagen?

Niet enkel fervente paardenracesupporters, ook het team van vrijwilligers en medewerkers kijken ieder naar uit naar Oostende Koerse. Na drie jaar kent Oostende Koerse geen geheimen meer voor medewerkster Dimfy (40). “Ik werk hier voor het volk en de leuke sfeer natuurlijk! Wij zijn het aanspreekpunt voor de mensen die toekomen in de Wellington. Ondertussen herken ik al een aantal vaste bezoekers. Ja, er zijn hier ook al vriendschappen ontstaan. Mensen die regelmatig komen, maken een praatje met elkaar of met ons. Het is wel een komisch zicht om mensen te zien vechten voor een plekje op de tribune (lacht).”

De paardenraces zijn een totaal individuele beleving, maar Dimfy maant iedereen aan om toch eens een gokje te wagen op een van de deelnemende paarden. “Je kan beginnen wedden vanaf 1 euro. Een gokje plaatsen maakt de hele belevenis gewoon veel leuker en spannender. Je hebt mensen die een individuele gok plaatsen, maar er zijn ook heel wat mensen die in groep wedden. Probeer het eens!”

Paardenkoorts

In de tribune ontmoeten we de Kathleen (61), Marnix (62), Annick (69) en Jolien (30). “Hoe we elkaar hebben leren kennen? Tijdens een van de vorige edities van Oostende Koerse! Ondertussen is het een jaarlijkse traditie geworden om samen naar de paardenrennen te komen kijken”, zegt Kathleen. “Vandaag doet mijn zoon mee. Vroeger heb ik zelf ook nog paard gereden, maar deze middag ben ik hier voor mijn zoon en om mijn vrienden nog eens te zien.”

“We hadden een gok gewaagd op nummer 10 en hebben gewonnen. Neen, dat gebeurt niet erg vaak, maar ik heb wel al eens een som gewonnen. We komen hier al zo lang dat we heel goed op de hoogte zijn hoe we goed moeten gokken. We hebben bijvoorbeeld een speciale raceportefeuille bij. Hopelijk kunnen we de centjes verdubbelen en rijk naar huis gaan”, vult Marnix lachend aan.

Ook Phebe (17), Lore (19), Mattise (20) en mama Sophie (51) zullen deze zomer elke week naar de paardenkoers komen kijken. “Mama en ik zijn van Kuurne. Ik ben hier ook met twee vriendinnen. Oostende Koerse is een traditie voor ons. Het is gewoon leuk om op te gaan in de races. Daarnaast gaan we straks ook los gaan op de afterparty, want die is ook altijd heel goed”, zegt Mattise. Sophie komt uit de paardenwereld, dus naar de Koerse komen kijken is vanzelfsprekend voor haar. “Mijn papa, Antoine, heeft altijd gekoerst. Als klein meisje ging ik wel eens mee. Papa – die ondertussen 82 jaar is – is ook vandaag mee. Hij is jammer genoeg niet meer zo mobiel, maar mocht je het hem vragen zal hij opnieuw met een glimlach op een racepaard klimmen”, lacht Sophie.

Grootouders Renaud (63) en Sally (60) zijn hier met hun kleindochtertje Alba (3). De kleine dame staart gefascineerd naar de paarden op het veld. “Wij zijn van Oostende, maar onze kleindochter van Ukkel. Wij komen elk jaar kijken naar Koerse, maar het is de eerste keer dat onze kleindochter mee is”, zegt Renaud.

In de vipruimte staan vier enthousiaste Antwerpse jongeren luid te joelen. “We hebben onze gok geplaatst op verschillende paarden. Het is een traditie om naar Oostende Koerse te komen kijken. De sfeer is geweldig en het is ook gewoon leuk om nog eens met vrienden samen te zijn”, zegt Lukas (19). Dankzij veel geluk en enkele snelle paarden, keert Lukas enkele tientallen euro’s rijker terug naar het hotel. Emma (21) daarentegen past heeft haar eigen strategie om te winnen. “Ik plaats een gok op het paard met de mooiste uitrusting”, lacht ze. Net wanneer ze dat zegt, rent haar paard als eerste over de finish. “Zie je? Altijd je buikgevoel volgen! Niet veel drinken en meer gokken. Dan heb je meestal prijs!” (ZB)

The post Zomerse sferen tijdens openingsavond Oostende Koerse: “Hoe winnen? Niet veel drinken en meer gokken!” is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Familie schenkt Triptiek aan Sint-Pieterskerk van Emelgem: “Krijgt hier nu een ereplaats”

In de Sint-Pieterskerk prijkt voortaan een triptiek. “De familie Kemp schonk het kunstwerk aan de kerkfabriek en krijgt nu een ereplaats”, zegt de voorzitter van de Emelgemse kerkfabriek Luc Ghekiere. De kerk is dit jaar 50 jaar beschermd als monument. De schenking komt dus op een ideaal moment.
The post Familie schenkt Triptiek aan Sint-Pieterskerk van Emelgem: “Krijgt hier

Lees meer »

Gerechtspsychiater Paul Lodewyck zwaait na veertig jaar af: “Met iemand als Alexander Dean zie ik het niet meer goed komen”

Na ruim veertig jaar in opdracht van het gerecht in het hoofd te hebben gekeken van moordenaars, brandstichters, verkrachters, agressievelingen en andere criminelen, gaat psychiater en criminoloog Paul Lodewyck (75) met pensioen. “Welke les ik trek uit veertig jaar forensische psychiatrie? Dat de mens potverdorie een ingewikkelde maar fascinerende constructie blijft.”
The post Gerechtspsychiater Paul Lodewyck zwaait na veertig

Lees meer »

Onderzoeksrechter houdt drie jonge Franse autodieven aan die op heterdaad betrapt werden in Kortemark

De onderzoeksrechter in Brugge heeft drie jonge Franse autodieven van 20 en 26 jaar aangehouden op verdenking van poging tot diefstal van twee auto’s in Kortemark. De daders werden dinsdagochtend op heterdaad betrapt en in hun wagen werden blanco autosleutels gevonden. “Er wordt nu verder onderzocht voor wat de drie in aanmerking komen”, zegt Griet De Prest van het West-Vlaamse

Lees meer »

‘Vlaanderen Zingt’ massaal mét publiek in Izegem, Wenduine, Oostende, Blankenberge, Sint-Idesbald, Nieuwpoort én Torhout

Ook deze zomer zal ‘Vlaanderen Zingt’ weer door het Vlaamse land toeren om op 34 locaties het publiek aan het zingen te krijgen. Na de eerste editie 26 jaar geleden in Antwerpen blijven de pleinen overal volstromen, in totaal zo’n 150.000 mensen. En ‘Vlaanderen Zingt’ komt tot 31 augustus ook nog vaak naar West-Vlaanderen.
The post ‘Vlaanderen Zingt’ massaal

Lees meer »

Hij was haar grote jeugdliefde, maar hun relatie liep toch op de klippen: het liefdesparcours van Julia van K3 en haar ex Ben

“Na zo’n romantisch gebaar moeten we wel bij elkaar blijven.” Zo’n 2,5 jaar geleden verraste Ben ‘zijn’ Julia nog met een grote ruiker rozen op haar allereerste K3-show. Inmiddels is gebleken dat de twee niet langer een koppel vormen. Afgelopen weekend bevestigde de K3-zangeres op de première van ‘Sneeuwwitje’ dat ze al een half jaar single is. Een overzicht van

Lees meer »

LIVE OEKRAÏNE. Procureur-generaal Oekraïne: “Groep plande staatsgreep in Kiev”

Bij een Oekraïense droneaanval is zondag een 4-jarig meisje in een auto in de zuid-Russische regio Belgorod om het leven gekomen. Dat heeft de regionale gouverneur gezegd. En in de afgelopen week heeft Rusland 800 glijbommen boven Oekraïne gedropt, zo hekelt de Oekraïense president Volodymyr Zelensky. Hij vraagt opnieuw om meer hulp van het Westen bij de luchtafweer. Volg hier

Lees meer »

Matras in brand gestoken in leegstaand pand in Kortemark: “We willen het gebouw slopen”

In een leegstaand en verloederd herenhuis in het centrum van Kortemark werd woensdagavond brand gesticht. Een matras op de zolderverdieping vatte daar vuur. Het niet de eerste keer dat ongewenste bezoekers het pand binnentreden. De gemeente kocht het pand intussen op. “We hopen het aan het einde van de zomer te slopen”, zegt burgemeester Karolien Damman.
The post Matras

Lees meer »

Westerscheldetunnel in Zeeland wordt tolvrij vanaf 1 januari

Wie met zijn auto of motor door de Nederlandse Westerscheldetunnel wil rijden, zal vanaf 1 januari geen tol meer moeten betalen. De Provinciale Staten van de Nederlandse provincie Zeeland hebben namelijk unaniem ingestemd met het tolvrij maken van de tunnel voor automobilisten en motorrijders. Vrachtverkeer zal voorlopig wel nog moeten betalen om de oversteek te maken.

Lees meer »

Klachten over gebruik van parking voor mindervaliden in Alveringem

Op de gemeenteraad meldde de oppositie aan het schepencollege dat de parkeerplaats voor mindervaliden ter hoogte van de huisartsenpraktijk in de Kaatsspelstraat frequent bezet wordt door automobilisten zonder beperking. Het kabinet bevestigt dat patiënten daar inderdaad regelmatig over klagen.
The post Klachten over gebruik van parking voor mindervaliden in Alveringem appeared first on KW.be.

Lees meer »