Effectieve renovatie Plaatsmolen in Pittem kan binnenkort starten: “We zitten op schema voor november 2025”

De voorbereidende werken voor de renovatie van de Plaatsmolen in Pittem, die in november van start gingen, werden in februari alweer stilgelegd door een gebrek aan materialen. Volgens cultuur- en erfgoedschepen Heidi Lievrouw (CD&V) zal de molenbouwer binnenkort echter de effectieve werken opstarten en dus blijft de deadline van november 2025 haalbaar.

Na ruim tien jaar windstilte gingen in november de werken van start om de Plaatsmolen in ere te herstellen. Een direct gevolg van een flinke subsidie van 434.000 euro die Pittem eind 2022 binnenhaalde van Het Agentschap Onroerend Erfgoed. Oppositiepartij NPE vroeg zich maandagavond tijdens de gemeenteraad af waarom de werken stil leken te liggen. Schepen Heidi Lievrouw (CD&V) bevestigde dat, maar benadrukte maandagavond dat het om een bewuste keuze ging.

Onderdelen moeten uit het juiste hout gesneden zijn

“Er lagen nog enkele oude onderdelen in bewaring bij de technische dienst en die zullen door de molenbouwer in de mate van het mogelijke gerecupereerd worden, maar er ontbraken ook verschillende onderdelen. Zo moet er blijkbaar een groot stuk gietwerk gemaakt worden. Anderzijds is het nodig om de juiste houtsoorten te vinden voor de onderdelen. En dat vergt tijd. Omdat we door de subsidieregeling beperkt zijn tot maximaal 300 werkdagen hebben we de werken in februari tijdelijk geschorst, zodat de molenbouwer op zoek kon gaan naar dat hout. En dat is inmiddels gevonden. Ik had dinsdagvoormiddag contact met de molenbouwer en die liet weten dat de werken binnenkort hervat kunnen worden. Doordat we even de pauzeknop hebben ingedrukt, zitten we nog steeds op schema om de molen afgewerkt te hebben in november 2025.”

Niet alleen de molen, maar ook het bijgebouw zal tegen november 2025 onder handen genomen worden. “Een nieuw zaaltje om te verhuren of dergelijke gaan we daar voor alle duidelijkheid niet van maken. Wel zal het een groene ontmoetingsruimte worden. Met een picknickbankje en eventueel een waterkraantje voor fietsers. Er komt ook een openbaar toilet. De architecten zijn nog het ontwerp aan het finaliseren.” (SV)

The post Effectieve renovatie Plaatsmolen in Pittem kan binnenkort starten: “We zitten op schema voor november 2025” is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Goedele Liekens revalideert na zware coronabesmetting: “Ik krijg een zuurstofkuur en infraroodbehandeling”

“Toen ik bijna niet meer kon praten, wist ik dat er iets niet klopte.” Goedele Liekens (61) heeft er bewogen weken op zitten: na de dramatische verkiezingsuitslag van ‘haar’ partij Open Vld, liep ze een ernstige coronabesmetting op. Als risicopatiënt wil Goedele dan ook niets aan het lot overlaten en ondergaat daarom een uitgebreide behandeling. “Toen ik me recent wou

Lees meer »

Twee overnemers voor failliet TGL Cleaning Services uit Menen, personeel kan blijven

De ondernemingsrechtbank heeft TGL Cleaning Services uit de Ieperstraat in Menen failliet verklaard. Opmerkelijk: nog voor de uitspraak van het faillissement is er al een overnemer gevonden. Zowel voor de afdeling ramenwas als voor de afdeling algemene schoonmaak. Op één bediende na, blijven alle medewerkers in dienst. TGL Cleaning Services bevond zich in een unit van het Tyberpark en werd

Lees meer »

Honderden schildpadden in Maleisië gered uit klauwen van Ninja Turtle-bende

Ongeveer vierhonderd schildpadden zijn zaterdag door de Maleisische politie en natuurbescherming gered uit de klauwen van de zogenaamde Ninja Turtle-bende. De dieren hadden een totale waarde van 3,8 miljoen ringgit (747.000 euro) en waren bestemd voor de verkoop in Zuidoost-Azië. Dat zegt Abdul Kadir Abu Hashim, directeur-generaal van Wilde fauna en nationale parken. Het gaat om de grootste inbeslagname van

Lees meer »

Albert en Paola vieren huwelijksverjaardag gezellig samen in Frankrijk: “Ze zijn daar alleen met z’n tweeën”

Koning Albert (90) en koningin Paola (86) vieren vandaag hun 65ste huwelijksverjaardag. Ter gelegenheid van hun briljanten jubileum hebben ze via het koninklijk paleis een nieuwe foto laten verspreiden. Volgens royalty-expert Jo De Poorter vond het grote feest afgelopen weekend al plaats en vieren ze vanavond deze gebeurtenis gezellig samen met twee.

Lees meer »

Beernem neemt nieuwe noodwoning in gebruik

Sinds februari is de gemeente Beernem volle eigenaar van een extra doorgangswoning. Het pand zal dienen als noodwoning voor mensen die plotseling dakloos worden. “Dit is een goede zaak, maar de noodwoningen zitten allemaal vol”, reageert schepen van Sociale Zaken Vicky Reynaert (Vooruit).
The post Beernem neemt nieuwe noodwoning in gebruik appeared first on KW.be.

Lees meer »