Burgemeester Eddy Lust topt lijst Voor 8930 in Menen, huidige schepenen krijgen prominente plek

De knoop is doorgehakt. Voor 8930, het kartel waarmee Open VLD en Vooruit naar de gemeenteraadsverkiezingen trekt in Menen, heeft zijn eerste pionnen op de lijst uitgezet. Huidig burgemeester Eddy Lust wordt uitgespeeld als lijsttrekker, schepen Angelique Declercq op plaats twee en ‘onafhankelijke’ Renaat Vandenbulcke als duwer.

“Met ideologie alleen kom je er niet op lokaal vlak”, zegt voorzitter van Open VLD Tom Vlaeminck. “Op basis van wederzijds respect en vertrouwen over partijgrenzen heen kiezen we voor deze samenwerking.”

Zo werd Voor 8930, de nieuwe kartellijst van Open VLD en Vooruit, eind februari voorgesteld. Een sterk team, klopten ze zichzelf op de borst. Hoe dat sterke team dan de plaatsjes op de lijst voor de gemeenteraadsverkiezingen van 13 oktober zou verdelen, moest dan nog bepaald worden.

Geen sinecure. Met huidig burgemeester Eddy Lust en Vooruit-kopman Patrick Roose waren er twee uitgesproken kandidaat-burgemeesters. Dan heb je ook nog de huidige schepenen Mieke Syssauw (Open VLD) en Angelique Declercq en Kasper Vandecasteele (beiden Vooruit). Bovendien kwam daar ook nog eens schepen Renaat Vandenbulcke die N-VA verliet bij. En wat met Tom Vlaeminck (Open VLD), die vorige keer een kruimel kreeg als gemeenteraadsvoorzitter, in plaats van een schepenambt.

Geen discussies

Door het nieuwe kiesdecreet zijn er geen lijststemmen meer en wordt degene met het meeste stemmen in principe automatisch burgemeester. Maar toch, je staat toch liever hoog op de lijst. “Toch zorgde de toewijzing van de plaatsen niet voor discussies”, benadrukken zowel Herman Ponnet als Tom Vlaeminck.

Eddy Lust krijgt als burgemeester ook de polepositie. “Als burgervader, crisismanager, aanspreekpunt en spelverdeler binnen het schepencollege heeft hij zich bewezen”, meent Tom Vlaeminck. Lust is er alvast klaar voor. “Ik heb nooit getwijfeld en heb dan ook heel veel goesting. Ik ben ook dankbaar en hoop dat we als team ons werk kunnen voortzetten.

Op plaats twee kiest het kartel voor Angelique Declercq. Renaat Vandenbulcke mag dan weer de lijst duwen. Zo zijn meteen ook de speerpunten voor de campagne duidelijk. “Veiligheid als bevoegdheid van de burgemeester, sociale zaken van Angelique en Renaat met huisvesting”, klinkt het.

Hoe de verdere lijst eruit ziet, zal de komende weken duidelijk worden. “We kiezen ervoor om eerst onze nieuwe kandidaten voor te stellen, daarna onze vertrouwde gezichten en mandatarissen. Zonder hun plaats op de lijst, dat is voor midden augustus”, aldus Vlaeminck.

The post Burgemeester Eddy Lust topt lijst Voor 8930 in Menen, huidige schepenen krijgen prominente plek is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Tweelingzussen Denise en Annie trouwden 50 jaar geleden op dezelfde dag: “Verkeerde zus kreeg ring bij huwelijksaanzoek”

Vijftig jaar geleden zijn de tweelingzussen Denise en Annie Van Bommel op dezelfde dag getrouwd, nu vieren ze ook samen hun gouden bruiloft. Op hun 70ste lijken de zussen nog steeds als twee druppels water op elkaar. Of hun mannen zich nooit vergist hebben? “Éen keer heb ik een cruciale fout gemaakt”, geeft één van hen ietwat gegeneerd toe.

Lees meer »

Jettie Pallettie stopt ‘Qu Sera Mi Vida’ in een feestelijk Nederlandstalig jasje met een knipoog naar ‘Crazy Frog’

Geen feestje zonder Jettie Pallettie, wereldberoemd in Vlaanderen met haar versies van o.a. ‘Ik Zit In Een Cafeetje’, ‘Hey Knul’ en ‘Hopeloos’. Samen met topproducer Waylon van der Heijden stak ze de Gibson Brothers-klassieker ‘Que Sera Mi Vida’ uit 1979 in een feestelijk Nederlandstalig jasje. Met plezier reisde de populaire Jettie Pallettie af naar de Goldfinger-studio’s aan de Spaanse Costa

Lees meer »

Leiebrug in Wervik is door EK-match van Rode Duivels tegen Frankrijk afgesloten met bloembakken: “Hopelijk gooien ze niet met bloemen”

De Leiebrug tussen Wervik en Wervicq-Sud werd enkele minuten voor 17 uur afgesloten, uitgezonderd voor fietsers en voetgangers. De stadsdiensten kwamen enkele rijen houten bloembakken plaatsen. Naar aanleiding van België-Frankrijk op het EK voetbal in Duitsland wordt niks aan het toeval overgelaten om de veiligheid aan weerszijden van de grens te garanderen.
The post Leiebrug in Wervik is door

Lees meer »

Dit woord mag de nanny van prins William en prinses Kate nooit gebruiken: “Uit respect voor de kinderen”

Maria Borrallo is al enkele jaren de toegewijde nanny van prins George (10), prinses Charlotte (9) en prins Louis (6). Maar het leven als koninklijke nanny is niet altijd zo simpel. Er zijn heel wat strenge regels en protocollen waarmee ze rekening moet houden. Zo mag Maria bijvoorbeeld het alledaagse woord ‘kids’ nooit gebruiken als ze de kleintjes wil roepen.

Lees meer »

Morgen politieke aardverschuiving verwacht in Verenigd Koninkrijk: alles wat je moet weten over Britse verkiezingen

Meer dan 47 miljoen Britten trekken morgen naar de stembus om een nieuw parlement te kiezen. In het Verenigd Koninkrijk (VK) wordt een politieke aardverschuiving verwacht. De Conservatives waren veertien jaar lang aan de macht, maar volgens de peilingen gaat Labour een grote meerderheid behalen. Wie wordt de volgende Britse premier? Hoe verlopen de verkiezingen? Wanneer kennen we de resultaten?

Lees meer »