Rudy is al zestig jaar vaandeldrager Budo in Vlaanderen: “Zelf al vijftig zwarte gordels gevormd”

Shihan of grootmeester. Deze eretitel kreeg Rudy De Klerck voor zijn inzet in meer dan 63 jaar voor Aikido en andere Budosporten. “De grootste beloning die je in deze discipline kan verkrijgen. Omdat er momenteel in Vlaanderen slechts drie Shihan zijn, krijgt deze titel nog extra uitstraling.”

Rudy De Klerck is door de Aikikai Foundation en Aikido World Headquarters in Tokio (Japan) benoemd tot Shihan. Aikido is een Japanse krijgsdiscipline. Het grote verschil met vechtsporten, als karate en judo is dat er op de Tomikistijl na, geen nadruk ligt op het competitie-element. Shihan Rudy De Klerck is pionier van Aikido in Brugge. Tijdens een weekendstage in Nieuwpoort die jaarlijks wordt georganiseerd, kreeg de Bruggeling het certificaat uit handen van Tony Smibert, een Aikido-expert en kunstenaar uit Australië. Rudy geraakte in zijn jeugdjaren geobsedeerd in Budo door het lezen van stripverhalen van Robbedoes. “Op de prentjes zag je altijd wel eens een kleine Chinees of een Japanner die een reus door de lucht lieten vliegen. Ik geraakte daarin zo gefascineerd en wou dat ook kunnen.”

“Aikido is de enige gevechtssport waar geen agressie in voorkomt”

Je wilde je kunnen verdedigen tegen grotere en sterkere tegenstanders?

Rudy De Klerck: “Ik zette met judo mijn eerste stappen op de tatami in januari 1961. Zes jaar later behaalde ik zijn zwarte gordel Shodan. Na mijn legerdienst sloot ik mij aan bij Wimme Boxing Club. Ik bokste drie kampen. Mijn ouders wisten daar echter niet van tot ik met een foto in de krant kwam. Niet dat ik goed was, maar ik was iemand die slagen kon incasseren. Was het niet door mijn moeder gekomen, was ik wellicht bokser gebleven. Ik was net na de oorlog geboren. Was al jaren gelukkig en gezond. Ze wilde niet dat ik mij in de ring liet kapotslaan. Luttele jaren later veranderde de stemming met het opkomen van Kung-Fu en Karate. Met het judo ging het serieus bergaf. Op aanraden van Marcel Degroote moest ik de zelfverdediging op mij nemen. Vanaf 1973 ben ik mij dan in Ju Jitsu gaan specialiseren.”

Met een aansluiting bij de Belgische federatie richtte je een eerste club op?

“In 1973 met Ju Jitsu Club Brugge. Samen met Pol Willems. Mijn vrouw deed met ons mee. Ik kwam in contact met Antoine Vermeulen, de man in Vlaanderen voor het Aikido. Van dan af reden we iedere week naar Eeklo. Door de weinige interesse kwam dat daar niet van de grond. En zijn wij dan maar drie keer per week naar Vermeulens club in Denderleeuw getrokken. Daar leerde ik de Japanse meesters Nobuyoshi Tamura en Seiichi Sugano kennen. Deze laatste raadde mij aan om in 1981 met Aikido te starten, de Brugse Aikido Vereniging. Dit kreeg nog meer meeval toen ik twee valse heupen moest laten plaatsen. Binnen mijn club gaf ik les aan een groot deel van Noord-West-Vlaanderen en heb ik persoonlijk 50 zwarte gordels gevormd. Wellicht een unicum.”

Ondertussen ben je 6de Dan Aikikai, een internationaal erkend Japans diploma?

“Dit werd mij toegekend door de Hombu Dojo, de hoofdzetel van de sport in Tokyo. Gezien mijn leeftijd zal het moeilijk worden een 7de dan te behalen. Maar ik ben trots op dit getuigschrift in boterpapier. Aikido is overigens de enige gevechtssport waar geen agressie in voorkomt. Je ziet ze zelfs glimlachen.”

Naar Japan ben je echter nog nooit geweest. Dit komt vooral door een andere passie?

“Elvis Presley. Ondertussen ben ik al zeven keer naar Graceland in de Verenigde Staten geweest. Met alle respect voor mijn sport, maar ik reisde na zijn dood liever naar Memphis dan in Japan opnieuw op die matten te moeten staan. Al voel ik mij hierbij soms verlegen, want al mijn leerlingen zijn er wel geweest. Voor sommige is het maar klein brood en gaan ze voor 14 dagen naar Japan. Van de meeste instructeurs en gasten die hier in België kwamen heb ik van hun demo’s en initiaties zelf heel wat geleerd en er veel van op gestoken. Meester Tamura vertelde mij ooit, eens ik het cijfer acht heb bereikt dat ik rond zou zijn. In Japan is acht een geluksnummer en richten ze zich op het feit dat de ene cirkel zich in de andere cirkel verweeft. Ik word volgende maand tachtig. Een achtste keer naar de VS en een achtste dan zal er lichamelijk voor mij niet meer inzitten.” (ACR)

The post Rudy is al zestig jaar vaandeldrager Budo in Vlaanderen: “Zelf al vijftig zwarte gordels gevormd” is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

“Een dag ‘Het eiland’ niet gequoot, is een dag niet geleefd”: fans vieren populaire tv-reeks in coworking op Antwerpse Meir

Trivial time, groene dassen en ‘ne ring op een Düsseldorf’: fans van Het eiland kunnen nog tot eind juli in de voetsporen treden van Guido, Michel, Frankie en Alain en de werksfeer opsnuiven bij Cynaaaal-GOGO. Omdat de reeks 20 jaar bestaat, opende streamingdienst Streamz ‘Coworking Het Eiland’ op de Antwerpse Meir. (En dat is geen) zever, gezever.

Lees meer »

“‘Het eiland’ was niet voor gevoelige zieltjes”: Dirk ‘Michel Drets’ Van Dijck blikt terug op ‘brutale sfeer’ op de set

Eigenlijk zou hij niet meespelen, maar toeval bezorgde Dirk Van Dijck (72) de bekendste rol van zijn leven. Op de set van ‘Het eiland’ was het niet altijd prettig, maar Van Dijck was wel wat anders gewend. Voor hij onsterfelijk werd als ambitieuze hielenlikker Michel Drets leefde de eigenzinnige acteur acht jaar in de meest primitieve omstandigheden in het Amazonewoud.

Lees meer »

Peuter verdrinkt thuis in kinderzwembad

Het West-Vlaamse parket is een onderzoek gestart naar de dood van een peuter van 1 jaar. Het jongetje verdronk in een zwembadje bij hem thuis in de tuin. “Alles wijst op een tragisch ongeval”, zo zegt parketwoordvoerster Griet De Prest.

Lees meer »

Matras in brand gestoken in leegstaand pand in Kortemark: “We willen het gebouw slopen”

In een leegstaand en verloederd herenhuis in het centrum van Kortemark werd woensdagavond brand gesticht. Een matras op de zolderverdieping vatte daar vuur. Het niet de eerste keer dat ongewenste bezoekers het pand binnentreden. De gemeente kocht het pand intussen op. “We hopen het aan het einde van de zomer te slopen”, zegt burgemeester Karolien Damman.
The post Matras

Lees meer »

KIJK. Zo ziet “mogelijk catastrofale” orkaan Beryl die op Caraïben afstevent eruit vanuit de ruimte

Orkaan Beryl, die momenteel door het Caribisch gebied raast en al aan land is gegaan op het eiland Grenada, is opgeschaald naar categorie 5. Het gaat om de hoogste categorie die het Amerikaanse National Hurricane Center (NHC) toekent. Bovenstaande satellietbeelden tonen hoe de volgens het NHC “mogelijk catastrofale” storm de zuidoostelijke Caraïben nadert.

Lees meer »

Groen licht voor fusie tussen GZA en ZNA: Ziekenhuis aan de Stroom wordt een van grootste van Europa

De Belgische Mededingingsautoriteit (BMA) heeft groen licht gegeven voor de plannen van Ziekenhuis Netwerk Antwerpen (ZNA) en GZA Ziekenhuizen om te fuseren tot Ziekenhuis aan de Stroom (ZAS). Nadat vorige week de artsen van ZNA zich akkoord hadden verklaard met een nieuwe financiële regeling, werd nu de laatste horde genomen. De BMA koppelde wel voorwaarden aan haar goedkeuring.

Lees meer »

Vier Zwaantjes verdedigen de tricolore in eigen Zandvoorde

Op 12, 13 en 14 juli is er in Zandvoorde door de plaatselijke Zwaantjes Roller Club de 56ste editie van de Flanders Grand Prix van Vlaanderen inline-speedskating. Er is in dat weekend ook de Cadet Challenge, het officieuze Europees kampioenschap voor die leeftijd. Vier leden van ZRC nemen eraan deel.
The post Vier Zwaantjes verdedigen de tricolore in eigen

Lees meer »