Kortrijk reikt eerste scriptieprijs uit: “Studenten kunnen bijdragen aan nieuwe inzichten in de stad”

Recent werd de eerste Kortrijkse Scriptieprijs uitgereikt, een nieuwe jaarlijkse onderscheiding voor studenten die onderzoek doen naar Kortrijkse thema’s. De winnaar is Abdelouarete Benammar. Hij won met zijn masterproef getiteld ‘Gulden Sporen en Gouden Specerijen: Een Marokkaanse geschiedenis in Kortrijk sinds 1995’.

De Kortrijkse Scriptieprijs richt zich op afgestudeerden van het afgelopen academiejaar die in het Nederlands een bachelorproef of masterthesis met een link naar Kortrijk hebben geschreven. “Het doel van deze prijs is om studenten te stimuleren om onderzoek te doen naar thema’s die relevant zijn voor Kortrijk. Op die manier kunnen studenten bijdragen aan nieuwe inzichten in de stad. Met de uitreiking van deze eerste scriptieprijs zijn we vertrokken voor een jaarlijkse traditie en we roepen studenten dan ook op om bij het kiezen van een thema voor hun bachelor- of masterproef na te denken hoe ze een link kunnen leggen met Kortrijk”, Kelly Detavernier, schepen van Onderwijs.

Dit jaar kwam de lancering er pas nadat de werken al geschreven waren, maar blijkt dat toch al wat studenten bewust voor een Kortrijkse link hadden gekozen. De inzendingen werden beoordeeld door een deskundige jury, bestaande uit vertegenwoordigers van diverse vakgebieden binnen Kortrijk.

Abdelouarete Benammar is dit jaar de laureaat. Hij studeerde Geschiedenis aan de KU Leuven en won met zijn masterproef ‘Gulden Sporen en Gouden Specerijen: Een Marokkaanse geschiedenis in Kortrijk sinds 1995’, geschreven onder begeleiding van Idesbald Goddeeris. Hij ontvangt een geldprijs van 500 euro. Je kan binnenkort zijn scriptie inkijken in de centrale bibliotheek in de Leiestraat.

The post Kortrijk reikt eerste scriptieprijs uit: “Studenten kunnen bijdragen aan nieuwe inzichten in de stad” is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Op de speedboot, in het zomerdorp of schilderen met een drankje: Leie Waterdag pakt uit met boeiend programma

Aan de oevers van de Leie kan je op zondag 7 juli met een speedboot varen, genieten in het tijdelijke zomerdorp, deelnemen aan een sumo-hanengevecht of een eigen meesterwerk creëren tijdens Paint&Sip. Leie Waterdag wordt ter ere van het Emile Clausjaar overgoten met een kunstig sausje.
The post Op de speedboot, in het zomerdorp of schilderen met een drankje:

Lees meer »

Spaanse kroonprinses Leonor slaat vleugels uit, tot afgrijzen van moeder: “Letizia verliest stilaan haar geduld”

De Spaanse kroonprinses Leonor (18) slaat haar vleugels uit. Volgende week gaat ze voor het eerst alleen op missie naar het buitenland, zonder begeleiding van haar ouders. Maar ook privé gaat de dochter van koning Felipe (56) en koningin Letizia (51) haar eigen weg. Van romantische reisjes naar New York, dansen in een nachtclub of uit de bol gaan bij

Lees meer »

N-VA blijft bij Europese Conservatieven van Meloni

De Poolse PiS-partij die de voorbije jaren de rechtsstaat in Polen uitholde, gaat niet in op het aanbod van Viktor Orban om zich aan te sluiten bij een nieuwe uiterst-rechtse fractie “de Patriotten voor Europa”. Ze blijft bij de ECR, net als de N-VA.

Lees meer »

“Who else?”: Bellingham behoedt Engeland van voetbaltrauma met wonderlijke omhaal in 95ste minuut

Engeland is op het EK tegen Slovakije in extremis ontsnapt aan een nieuw voetbaltrauma. Met dank aan Bellingham, goed voor een geniale gelijkmaker in het slot van de reguliere toegevoegde tijd. Slovakije kraakte daarna in de verlengingen. Bellingham, die het na zijn doelpunt uitschreeuwde (“Who else?” Wie anders?, red.), en co. blijven zo met een 2-1-zege in de running en

Lees meer »

Internationaal Chinees witwasnetwerk ontmanteld in Europa

De Spaanse en Franse politie hebben een internationaal netwerk van Chinese staatsburgers opgerold. Dat was in staat om in Europa dagelijks zowat één miljoen euro wit te wassen. Vijf personen werden gearresteerd, onder wie het hoofd van het netwerk. Dat meldt Europol vrijdag.

Lees meer »

“De Tour is alleen maar voor witte renners, zei hij. En zie nu”: deze Belg is de beste vriend van Biniam Girmay, de eerste zwarte Tourritwinnaar ooit

“Zo emotioneel als gisteravond aan de telefoon heb ik hem nog niet vaak geweten”, zegt Lieven Corthouts (49). Onze landgenoot heeft het over Biniam Girmay (24), zijn beste vriend én de man die gisteren als eerste zwarte renner ooit een rit in de Tour de France won. Hun bijzondere vriendschap ontstond toevallig op weg naar een koffiebar: “‘Lieven, ik vertrouw

Lees meer »

Fernand maakt kunstwerkjes met brokstukken gecrashte bommenwerper: “Het is belangrijk dat wij lessen uit het verleden koesteren”

Het verhaal van de crash van de Amerikaanse bommenwerper B-24 Liberator die op 24 juni 1944 crashte tussen Wulpen en Oostduinkerke werd op een bijzondere manier weer actueel. Dat kwam door een toevallige vondst van Guy Marteel, een gepassioneerde metaaldetectorist. Kunstenaar Fernand Vanderplancke zorgde voor de kers op de taart en maakte van de gevonden brokstukken unieke kunstwerkjes met een

Lees meer »

Gents drugopvangcentrum zoekt nieuw gebouw, met verschillende ingangen: “Wie afkickt, komt aan de deur best geen druggebruikers tegen” 

Het MSOC (Medisch Sociaal Opvangcentrum) in Gent is is ondergebracht in het centrum van de stad. Het gebouw heeft één ingang, waardoor drugsverslaafden mensen kruisen die aan het afkicken zijn. "Ze zien elkaar, er worden woorden gewisseld, voor de mensen die proberen af te kicken is dat confronterend", zegt Steve Sercu van het MSOC. "Een gebouw met 3 ingangen zou

Lees meer »