De Ooievaar zwaait juf Ann Penninck uit: “Als kind wou ik al leerkracht worden”

Veertig jaar was Ann Penninck leerkracht in vrije basisschool De Ooievaar in Poelkapelle, maar nu ze met pensioen gaat moet ze met pijn in het hart afscheid nemen van ‘haar’ vierde leerjaar. Op de laatste schooldag werd ze genereus in de bloemetjes gezet, inclusief een druppel op de plaats waar ze ooit met de schoolbus in de gracht reed.

Ann Penninck (61) is getrouwd met Johan Leys en mama van twee zonen: Tim en Jens. Veertig jaar geleden zette ze haar eerste stappen als juf in vrije basisschool De Ooievaar. “Ik studeerde af in 1983 en gaf eerst een jaar les in Ieper”, blikt ze terug. “Daarna kon ik al meteen aan de slag in mijn eigen dorp. Ik ben hier destijds gestart bij de meisjes, want toen was het onderwijs nog niet gemengd. Eerst stond ik in de tweede graad en daarna in de eerste graad. In 1989 werd de school gemengd en werd ik titularis van het eerste leerjaar. Nadien ben ik overgegaan naar de andere vestiging en heb ik de rest van mijn carrière lesgegeven aan het vierde leerjaar.”

Niet afgeteld

“Het was altijd mijn droom om leerkracht te worden. Ik zei dat al van mijn elf jaar en ik heb er geen seconde spijt van gehad”, gaat juf Ann verder. “De omgang met de kinderen, het samenzijn, de collega’s… Dat zijn de zaken die ik allemaal zal missen. Ik deed het heel graag en was zeker niet aan het aftellen naar mijn pensioen. Tot op de laatste schooldag voelde het precies als een gewoon schooljaar dat op zijn einde liep. Ik denk dat het gevoel anders zal zijn op 1 september.”

Het zwarte gat vreest juf Ann alvast niet. “Mijn man is sinds 1 mei ook met pensioen. We kunnen samen genieten en zorgen voor de kleinkindjes. In de extra vrije tijd wil ik vooral fietsen, koken, lezen, op reis gaan… In september is er al een reisje gepland, volgend jaar in mei ook.”

In de gracht

Op de laatste schooldag verrasten de collega’s en kinderen haar met een ontbijt. “Ik heb ook met de bus schoolkinderen opgehaald. Daar hoort wel een anekdote bij. De eerste dat ik kinderen ophaalde, belandde ik in de gracht. De directrice van toen zei: drink een goeie druppel en vertrek maar voor uw tweede rit. We hebben nu dat ritje opnieuw gedaan en op de plaats waar ik in de gracht zat uitgestapt en een druppel gedronken”, lacht juf Ann.

The post De Ooievaar zwaait juf Ann Penninck uit: “Als kind wou ik al leerkracht worden” is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Lingeriewinkel en Beobank in de Zwanestraat in Torhout

In het pand op de hoek van de Zwanestraat met de Putstraat (foto), waar een tijdje een fitnesszaak heeft bestaan, komt er vanaf half augustus een nieuwe lingeriewinkel.
The post Lingeriewinkel en Beobank in de Zwanestraat in Torhout appeared first on KW.be.

Lees meer »

KIJK. Beloega’s Plombir en Miranda, die gered werden uit belegerde Charkiv, maken het goed in grootste aquarium van Europa

Beloegadolfijnen Plombir (15) en Miranda (14) zwemmen rond in hun nieuwe thuis in Valencia, Spanje. Geen evidentie, want enkele weken geleden zaten ze nog in Charkiv, Oekraïne, waar Russische bommen en raketten insloegen tot op een paar honderd meter van hun verblijf. Een internationaal team vervoerde hen toen naar het grootste aquarium van Europa: L’Oceanogràfic. De twee witte dolfijnen maken

Lees meer »

Al zeven doden door noodweer in Frankrijk en Zwitserland

Zwaar onweer, storm en hevige regen hebben zaterdag in Frankrijk, Zwitserland en Italië grote schade veroorzaakt. Tot nu toe zijn al minstens zeven mensen overleden maar er wordt nog gezocht naar meerder vermisten. Dat hebben de verschillende lokale autoriteiten bekendgemaakt.

Lees meer »

Twee Belgische verdachten van moord op Vlaams koppel op Tenerife kunnen binnenkort aan Spanje worden overgeleverd

De Brusselse raadkamer heeft het Europees aanhoudingsbevel uitvoerbaar verklaard tegen de twee verdachten die in België zijn opgepakt in het onderzoek naar de verdwijning van Marc Olbrechts (71) en de dood van Laura Trappeniers (67) op het Spaanse eiland Tenerife. Michael A. (44) en zijn zoon Lucas A. (23) kunnen binnenkort dus aan Spanje worden overgeleverd. Woensdag raakte bekend dat

Lees meer »

Twee rijstroken versperd op A12 naar Brussel na ongeval

Op de A12-autosnelweg tussen Antwerpen en Brussel is er flink wat verkeershinder ter hoogte van Meise nadat een personenwagen is ingereden op een vrachtwagen. Dat meldt de federale politie. Het is nog niet duidelijk of er bij het ongeval gewonden gevallen zijn.

Lees meer »

“Het was een slag in ons gezicht”: topscoorder en laagvlieger blikken terug op deelname aan ‘Met vier in bed’

“Die lage scores? Een slag in ons gezicht.” Nee, Magda (63) en Marc (66) blikken niet onverdeeld tevreden terug op hun deelname aan ‘Met vier in bed’. In dat programma mogen uitbaters hun B&B in de kijker zetten en dat heeft wel degelijk gevolgen. “De bekendmaking van de winnaar moesten we vijf keer opnemen. Niemand wilde voor hen applaudisseren.”

Lees meer »