Nieuwe geluidsinstallatie helpt zwaluwen verhuizen

Een nieuwe geluidsinstallatie moet de kolonie huiszwaluwen aan het voormalige stationsgebouw in Avelgem helpen verhuizen naar een zwaluwtil in de buurt.

Het gebouw wordt binnen afzienbare tijd gerenoveerd, waardoor de zwaluwen tijdelijk een deel van hun nestgelegenheid verliezen. Doel is om de vogels met geluid naar de til te lokken, zodat dit op termijn hun nieuwe nestplaats wordt. “Het project is een samenwerking tussen de gemeente Avelgem, Regionaal Landschap Leie en Schelde en enkele studenten van de opleiding Elektronica-ICT aan VIVES Kortrijk.

“Sinds jaar en dag is de omgeving van het stationsgebouw van Avelgem de thuis van een kolonie huiszwaluwen. De nieuwe geluidsinstallatie moet ervoor zorgen dat de kuikens van dit jaar naar de til gelokt worden, zodat zij die volgend jaar als hun geschikte nestplaats zien,” klinkt het. “Voor de ontwikkeling staken de gemeente Avelgem, Regionaal Landschap Leie en Schelde en enkele gemotiveerde studenten van VIVES Kortrijk de koppen bij elkaar. Samen kwamen we tot een vernuftige geluidinstallatie, die de vogels dus naar de til moet lokken.”

Oproep

Ynje Bonvin, Artuur Casaert, Milan Schacht en Eliam Toye (studenten Elektronica – ICT, VIVES Kortrijk): “De installatie speelt overdag om de tien minuten een zwaluwroep af. Een zonnepaneel, laadregelaar en batterij zorgen voor stroom. We zijn blij dat we met onze technologische kennis een steentje kunnen bijdragen aan natuurbehoud. We hopen alvast dat het concept aanslaat. Zo hopen we hen te overtuigen om van de zwaluwtil hun nieuwe thuis te maken. Wij zijn misschien technologen, maar we dragen de natuur en onze leefomgeving een warm hart toe. We zijn blij dat we met onze technologische kennis een steentje kunnen bijdragen aan natuurbehoud. We hopen dat dit een proof of concept wordt en dat dit idee in de toekomst gebruikt zal kunnen worden om zwaluwen naar een beschikbare til te lokken.”

Ter aanvulling van de til en versterking van de kolonie lanceren de gemeente en het Regionaal Landschap in de toekomst nog een oproep aan buurtbewoners om een kunstnestje op te hangen. Zo kunnen ook zij hun steentje bijdragen aan het behoud van de kolonie in hun gemeente. (ELD)

The post Nieuwe geluidsinstallatie helpt zwaluwen verhuizen is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Banken en parket Antwerpen waarschuwen voor fraude door kaartophalers

Bankenfederatie Febelfin en het parket van Antwerpen waarschuwen voor fraude door zogenaamde kaartophalers. Daarbij doen criminelen zich voor als bankmedewerkers en proberen ze thuis langs te komen om de bankkaart en pincode van slachtoffers in handen te krijgen. Het parket van Antwerpen ziet een stijging van het aantal feiten en verwacht een piek tijdens de zomervakantie. Vooral de oudere bevolking

Lees meer »

EXCLUSIEF. Fabio Jakobsen toont de littekens die het verhaal van zijn carrière vertellen: “Ik ben wel een taaie, denk ik”

“Wielrennen is geen sport voor kleinzerige mensen”, zegt Fabio Jakobsen (27). Zijn lijf is het bewijs. In Polen raakte hij tien tanden en een deel van zijn neus kwijt – hij werd voor dood opgeraapt van de straat. Op zijn knieën en armen hebben valpartijen “spoor over spoor” nagelaten. En toch gaat hij in deze Tour de France weer op

Lees meer »

Vermiste 85-jarige man na zoekactie dood teruggevonden in beek

De 85-jarige Michel Lion uit Koksijde, die afgelopen weekend vermiste raakte na een wandeltocht, is maandagochtend dood teruggevonden. Zijn lichaam werd door een politiehelikopter opgemerkt in een beek, een aantal kilometer van zijn woning. “Na onderzoek door een wetsdokter gaan we uit van een tragisch ongeval, er is geen tussenkomst van derden”, meldt het West-Vlaamse parket.

Lees meer »

LIVE F1. Norris snelste in de eerste twee oefensessies

De ogen van de Formule 1-wereld zijn dit weekend gericht op de Grote Prijs van Groot-Brittannië. Vorig jaar kwam Max Verstappen als eerste over de streep in Silverstone. Wie pakt zondag de zege? Volg hier het nieuws in aanloop naar de race en uiteraard de wedstrijd zelf.

Lees meer »

“Zijn rider met eisen bestaat uit 37 pagina’s”: alles wat u wil weten over Bruce Springsteens passage in België

Hij is er. Nu nog in hartje Brussel, straks op de wei van Werchter. Bruce Springsteen was even slapjes door een maagzweer en stemproblemen, maar dat zal hem niet weerhouden van een weergaloos concert én een bezoek aan zijn favoriete Belgische winkel. Wat staat er op zijn setlist? Wat op zijn bankrekening? En wat op zijn 37 bladzijdes tellende rider?

Lees meer »

Nieuwe campagne moet Brugse horeca begripvoller leren omgaan met klanten met dementie: “Om hen ook te laten genieten van restaurantbezoek”

De stuurgroep Dementievriendelijk Brugge lanceert een nieuwe sensibiliseringscampagne gericht op horecazaken en horecamedewerkers die men beter wil voorbereiden op de omgang met klanten met dementie.
The post Nieuwe campagne moet Brugse horeca begripvoller leren omgaan met klanten met dementie: “Om hen ook te laten genieten van restaurantbezoek” appeared first on KW.be.

Lees meer »

Meer dan 210 kandidaten hebben zich teruggetrokken voor tweede ronde van Franse parlementsverkiezingen

Meer dan 210 kandidaten die zich hadden gekwalificeerd voor de tweede ronde van de presidentsverkiezingen in Frankrijk hebben zich teruggetrokken. Het gaat hoofdzakelijk om kandidaten van de linkse alliantie Nouveau Front populaire en van het kamp rond de Franse president Emmanuel Macron. Op die manier hopen ze om de kandidaten van het rechts-radicale Rassemblement National (RN) van een parlementszetel te

Lees meer »