Definitief ontwerp voor herinrichting wijk Garzebekeveldwijk goedgekeurd

Eindelijk is de kogel door de kerk. Op de gemeenteraad van De Panne werd het definitieve ontwerp voor de herinrichting van de Garzebekeveldwijk goedgekeurd.

In de Garzebekeveldwijk (Garzebekeveldstraat, Slachthuisstraat, Koekuitstraat en Doornstraat) is er grote noodzaak om de omgeving mooier, groener en aangenamer te maken. Ook de rioleringen zijn dringend aan vervanging toe. Zo zal er naast een nieuwe vuilwaterriolering ook een infiltrerende regenwaterriolering aangelegd worden. Het lokaal bestuur heeft hiervoor in het meerjarenbudget ruim 2,3 miljoen euro voorzien. De rioleringswerken zijn voor rekening van Aquaduin.

Participatie

Op een eerste inspraakmoment met de omwonenden vorig jaar, bleek er zowel vraag naar een dorpskern met voetpaden en afgebakend groen, als naar een compleet ander straatbeeld met meer open groen en veel ontharding. Studiebureau Sweco heeft met deze beide scenario’s rekening gehouden bij de opmaak van een eerste ontwerp.

Op de infomarkt voor de buurtbewoners in mei vorig jaar, kon iedereen de voorlopige plannen in detail bekijken, vragen stellen en opmerkingen doorgeven. Ook suggesties voor een invulling van het plein in de Garzebekeveldstraat waren welkom. Op basis van deze avond werd het voorlopige plan bijgestuurd. Het nieuwe plan werd op de gemeenteraad van juni voorgelegd en definitief goedgekeurd.

Combinatie van 2 scenario’s

Het definitieve ontwerp voor de Garzebekeveldwijk bestaat uit twee verschillende straatbeelden, die samen toch één geheel vormen. Hoe dichter bij de Vijvers Markey, hoe groener de wijk wordt. Zo krijgt de Slachthuisstraat een nieuw wegdek in beton dat resistent zal zijn tegen het vele vrachtverkeer. In de rechthoek Koekuitstraat – Doornstraat – Garzebekeveldstraat wordt een aangenaam woonerf gecreëerd.

De kruispunten worden aangelegd in uitgewassen beton, en het stuk Doornstraat naast de vijvers Markey krijgt een tweesporenpad. Overal waar het kan, zullen ook bomen worden geplant om een aangename leefomgeving te creëren. Het plein op de hoek van de Garzebekeveldstraat – Slachthuisstraat zal een invulling krijgen die rekening houdt met de eisen en wensen voor de nieuwe kinderopvang die ernaast komt.

Deze materialen zullen gebruikt worden voor de voetpaden in de Garzebekeveldstraat. © MVQ

Om een veilige woonomgeving te creëren, zal het blok Koekuitstraat – Doornstraat – Garzebekeveldstraat eenrichtingsverkeer worden. Bomen en materiaalkeuze zullen een snelheidsremmend effect creëren. Ook over de parkeerplaatsen is goed nagedacht. De medewerkers van team Facility hebben een jaar lang parkeertellingen gedaan. Zowel op drukke als heel rustige dagen en zowel ’s avonds, ’s middags als ‘s morgens. Door bij het maximaal aantal getelde wagens per straat 10 % extra te rekenen, zullen er ongetwijfeld voldoende parkeerplaatsen zijn.

Burgemeester Bram Degrieck legt uit: “De renovatie van deze straten is een groot project. De plannen zijn tot stand gekomen na uitgebreide participatie met de buurt, die meermaals de kans greep om opmerkingen te formuleren. We grijpen nu de kans om de straten te ontharden, wat voor een aangenamer straatbeeld zal leiden.”

“Deze buurt naast de Vijvers Markey krijgt een verdiende ‘make-over’, opnieuw een grote investering in het openbaar domein van Adinkerke. De straten worden niet alleen veiliger, maar ook aangenaam groen. En het gekozen materialenpallet zal de eigenheid van Adinkerke onderstrepen. Het wordt mooi!”, vertelt Wim Janssens, schepen van Openbare Werken.

The post Definitief ontwerp voor herinrichting wijk Garzebekeveldwijk goedgekeurd is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Telex sport

AtletiekDe atletiekcarrière van Jonathan Borlée (36) zit erop. De 400 meterloper kan niet deelnemen aan de Olympische Spelen door een blessure aan de hamstrings. Het missen van de Spelen betekent ook het einde van de loopbaan van Borlée, die normaal ging stoppen na Parijs. Dat is bijzonder zuur voor Jonathan Borlée, want normaal zouden de Spelen van Parijs met vader

Lees meer »

“We gingen niet specifiek op zoek naar de nieuwe Pommelien of Camille”: de eerste details over nieuwe ‘#LikeMe’

“We voelden aan alles dat het verhaal nog niet op was.” De muzikale jeugdreeks ‘#LikeMe’ krijgt een doorstart mét een gloednieuwe cast. Vers talent zal Vlaamse klassiekers in een modern jasje steken en de nodige liefdesperikelen beleven. Staan de nieuwe Camille en Pommelien Thijs al klaar? Annemie Gulickx, de netmanager van Ketnet, onthult de eerste details over de vernieuwde ‘#LikeMe’.

Lees meer »

Hooggerechtshof VS: Trump geniet deels immuniteit tegen vervolging Capitoolrellen, vonnis voor verkiezingen onwaarschijnlijk

Het Amerikaanse Hooggerechtshof in Washington DC heeft geoordeeld dat Donald Trump deels presidentiële immuniteit genoot tijdens de bestorming van het Capitool in 2021. Een vonnis over Trumps vermeende beïnvloeding van de verkiezingen in 2020 vóórdat de Amerikanen in november naar de stembus gaan, lijkt daardoor steeds minder waarschijnlijk.

Lees meer »

Zo’n 1.500 gezinnen missen start match Rode Duivels na kabeldefect: “Alles aan gedaan snel te herschakelen”

Niet dat ze veel van het slaapverwekkende voetbal hebben gemist, maar zo’n 1.500 gezinnen in Kortemark tot Ichtegem en Koekelare misten maandagavond de start van de match van de Rode Duivels tegen Frankrijk. Oorzaak: een aanzienlijke stroomstoring na een kabeldefect. “We hebben er zoals steeds alles aan gedaan om snel te herschakelen, maar dat is niet voor de aftrap gelukt”,

Lees meer »

Armoedeorganisatie Pelicano kan voorlopig geen fiscale attesten uitdelen voor giften: zo krijg je toch nog belastingvermindering

Kinderarmoedestichting Pelicano mag geen fiscale attesten uitschrijven voor giften die ze in 2023 heeft ontvangen. Haar erkenning werd niet hernieuwd door de overheid. Daardoor kunnen mensen die vorig jaar geld hebben gedoneerd daar voorlopig geen belastingvermindering voor krijgen. De FOD Financiën legt uit hoe je achteraf toch nog een belastingvermindering kunt krijgen voor uitgaven waarvoor je op het moment van

Lees meer »

België start voor het eerst met herstel oesterriffen in de Noordzee

Ons land start met de aanleg van oesterriffen in de Noordzee. Zo wil België de biodiversiteit in de Noordzee herstellen. De dienst Marien Milieu van de FOD Volksgezondheid gaat daarvoor een samenwerking aan met wetenschappers en bedrijven, BELREEFS.
The post België start voor het eerst met herstel oesterriffen in de Noordzee appeared first on KW.be.

Lees meer »

GO! Middenschool Ieper is een Apple Distinguished School: “In alle lessen wordt er gewerkt aan digitale vaardigheden”

De Ieperse GO! Middenschool kondigt met trots aan dat de school door Apple is erkend als Apple Distinguished School gedurende de periode 2024-2026. “Dit onderstreept ons succes bij het creëren van een innovatieve, veilige en aantrekkelijke leeromgeving”, stelt directeur Ann Dejaegher.
The post GO! Middenschool Ieper is een Apple Distinguished School: “In alle lessen wordt er gewerkt aan digitale

Lees meer »

Waarom Franse verkiezingen een herexamen voorzien

Wat zeggen politici niet, maar dénken ze wel? In zijn nieuwe analyse, exclusief voor HLN, gunt opiniemaker Noël Slangen jou elke week een blik achter de schermen van de politiek. Vandaag: hoe kiessystemen er in alle vormen en formaten zijn, én hoe die formaten de verkiezingsuitslag kunnen beïnvloeden. Wat als we in België bijvoorbeeld het Franse systeem zouden toepassen? “Een

Lees meer »

Ouders basisschool De Talententuin lanceren petitie om geliefde interim-directeur aan boord te houden: “Hij bracht terug warmte in de school”

Het einde van het schooljaar verliep in Prizma-basisschool De Talententuin in Lendelede niet zo rustig. Er is onder een deel van het personeel en bij heel wat ouders onmin ontstaan omdat interimdirecteur Maarten Vansteenkiste die job na dit schooljaar niet definitief mag uitoefenen. Die laatste hebben een petitie gelanceerd.
The post Ouders basisschool De Talententuin lanceren petitie om geliefde

Lees meer »

Roeselare is klaar voor Godelievefeesten

Op zondag 7 juli zijn er de jaarlijkse Godelievefeesten. Er staan opnieuw tal van activiteiten met de nodige animatie op het programma. Door de recente werken moest het stratenplan voor de rommelmarkt wat hertekend worden.
The post Roeselare is klaar voor Godelievefeesten appeared first on KW.be.

Lees meer »

Voetbalbond verontschuldigt zich voor verwijderde video met Onana die “op scheenbeen van Mbappé gaat tackelen”

Wat bedoeld was als een ludieke video, is uitgegroeid tot een ongewild brandhaardje. Een clip van de Brusselse komiek Pablo Andres met Amadou Onana (22) in de hoofdrol doet de wenkbrauwen fronsen in het buitenland. Of toch de zin waarin Onana zingt dat hij “het scheenbeen van Mbappé zal tackelen”. De video werd gedeeld op de sociale media van de

Lees meer »

Vlaams Bijeninstituut waarschuwt voor steken Aziatische hoornaar bij kinderen

De Aziatische hoornaar zet haar opmars deze zomer weer verder. Het Vlaams Bijeninstituut waarschuwt voor steken van Aziatische hoornaars bij kinderen. Deze waarschuwing werd zondag in de Facebookgroep via een zogenaamd Safety Alert bekendgemaakt. “Bij de start van de zomervakantie werd het eerste kind in Vlaanderen gestoken. Het gebeurde in een speelhuisje waar een nest Aziatische hoornaars aanwezig was.”

Lees meer »

Leerlingen VBS Nieuwkerke schrijven boek met Marc de Bel

Dankzij de financiële steun van het dynamoproject van Cultuurkuur schreven de leerlingen van VBS Nieuwkerke van het vijfde en zesde leerjaar samen met Marc de Bel een boek. “Dankzij de firma Clarebout Potatoes en de gemeente Heuvelland drukten wij Het beest van Heuvelland”, vertelt juf Annemie Delerue.
The post Leerlingen VBS Nieuwkerke schrijven boek met Marc de Bel appeared

Lees meer »