Uilenspiegelmuseum in Damme heropent na grondige opfrisbeurt: “We blijven de traditie en de legende van Tijl Uilenspiegel in ere houden”

Zaterdagnamiddag werd het grondig vernieuwde Uilenspiegelmuseum in Damme feestelijk geopend. Dit museum, dat 25 jaar quasi onaangeroerd bleef, biedt nu een nieuw perspectief op het verhaal van de historische schelm en rebel Tijl Uilenspiegel, die door schrijver Charles Decoster in Damme werd gesitueerd.

Na 25 jaar had het Uilenspiegelmuseum, dat ondergebracht is in het gebouw van de toeristische dienst aan de Markt in Damme, wel nood aan een opfrisbeurt en een geactualiseerde invulling. En dat is nu dus ook gebeurd. Het museum was een goede maand dicht voor die renovatie- en vernieuwingswerken, maar werd zaterdagnamiddag feestelijk opnieuw geopend. Han Decorte, die eerder ook actief was bij tentoonstellingen in de historische hospitaalsite in Damme, stond in voor de scenografie van het vernieuwde museum en historicus Jan Hutsebaut voor de inhoudelijke coördinatie. Hutsebaut is al jarenlang verbonden aan Stad Damme en stond mee aan de wieg van de beleving rond Tijl Uilenspiegel in Damme.

‘Wie is Tijl Uilenspiegel?’

In het vernieuwde museum wordt meer dan ooit de vraag gesteld: ‘Wie is Tijl Uilenspiegel?’. Er is ook ruimte gemaakt voor een sterkere en ruimtelijk interessantere opstelling van de stukken, die zo beter tot hun recht komen. “Vroeger gingen we ervan uit dat iedereen Tijl Uilenspiegel kende”, zegt schepen voor Toerisme en Musea Rik Strubbe (CD&V+). “In deze nieuwe opstelling vertrekken we vanuit de verhalen en geven we duiding bij deze opmerkelijke figuur.”

Ook tijdelijke ruimte voor exposities

In het nieuwe museum opent ook een ruimte waar tijdelijke exposities mogelijk zijn. De Spiegelzaal zal tijdelijk tentoonstellingen huisvesten om het museum extra dimensies te geven. Niet toevallig staat het museum over Uilenspiegel in Damme. Charles De Coster, schrijver van het verhaal La légende d’Ulenspiegel, koos namelijk Damme als canvas voor de opmerkelijke figuur. Daarom staat de stad al eeuwenlang bekend als Uilenspiegelstad bij uitstek. Uilenspiegel wordt sinds de verschijning van het boek in 1867 voor de meest uiteenlopende karren gespannen: hij wordt zowel een kritische individualist als een strijdend proletariër, zowel een vertegenwoordiger van het ‘Herrenvolk’ als een verzetsheld tijdens de Tweede Wereldoorlog.

“Het in kaart brengen en conserveren van ons erfgoed is een belangrijke pijler voor ons beleid”, zegt burgemeester Joachim Coens (CD&V+). “We blijven de traditie en de legende van Tijl Uilenspiegel in ere houden”, besluit de burgemeester.

The post Uilenspiegelmuseum in Damme heropent na grondige opfrisbeurt: “We blijven de traditie en de legende van Tijl Uilenspiegel in ere houden” is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Stefaan en Mie stellen tuin in Aarsele voor het eerst open voor publiek: “Buren en vrienden kunnen nu zien wat er achter die haag ligt”

Op zaterdag 29 en zondag 30 juni vindt een nieuwe editie plaats van Open Tuinen. Die dag kan je in heel Vlaanderen de mooiste tuinen gaan bekijken. Meer dan 140 plekken zetten de poort open. Een van die enthousiastelingen zijn Stefaan Verhulst en Mie Van Ryckeghem uit Aarsele. Zij doen voor het eerst mee en pakken meteen uit met enkele

Lees meer »

Oppositiepartij NVAPlus vraagt een extra gemeenteraad na schorsing burgemeester Ward Vergote: “Verwachten een duidelijke toelichting”

De oppositiepartij NVAPlus pleit door de schorsing van burgemeester Ward Vergote (Visie) voor een extra gemeenteraad om de situatie en de komende stappen helder te maken voor alle inwoners. “We verwachten van de gemeente een duidelijke toelichting aan de raadsleden en de burgers over wat nu gaat volgen”, reageert Gert-Jan Hovaere.
The post Oppositiepartij NVAPlus vraagt een extra gemeenteraad

Lees meer »

Kapelle in ‘t Park aan vierde editie toe in Schuiferskapelle

Sinds corona is het bevrijdingsfeest in Schuiferskapelle een fijne traditie geworden. De vierde editie staat gepland op zaterdag 29 juni. Net als vorig jaar wordt onder de noemer Kapelle in ‘t Park verzameld achter de kerk van Schuiferskapelle.
The post Kapelle in ‘t Park aan vierde editie toe in Schuiferskapelle appeared first on KW.be.

Lees meer »

Vierde editie van Soirée Congé wordt nog groter: “Lounge en dansterrein worden uitgebreid”

Op vrijdag 12 juli vindt in Pittem de vierde editie van Soirée Congé plaats, op de vertrouwde locatie van DelmoFarm in de Meulebekestraat. Met een aantal nieuwigheden wil de organisatie nog meer mensen een spetterende avond bezorgen.
The post Vierde editie van Soirée Congé wordt nog groter: “Lounge en dansterrein worden uitgebreid” appeared first on KW.be.

Lees meer »