Basisschool De Verrekijker in Alveringem wint ‘Klushelden van Brico’: “Hoera, tienduizend euro aan renovatiemateriaal!”

Fantastisch nieuws uit vrije basisschool De Verrekijker in de Hoogstraat. De school heeft de wedstrijd Klushelden van Brico gewonnen, mag voor 10.000 euro aan werkmateriaal gaan kopen, en kan zo een verouderd paviljoen op de speelplaats renoveren. “Dit is een enorme meevaller”, zegt directeur Lynn Stekelorum.

Sinds Huisje Margriet zo’n vier jaar geleden in gebruik werd genomen, staat het glazen klasje op de speelplaats – lang geleden een garage van de kloosterzusters – leeg. Er is elektriciteit, water en internet in het gebouw en begin dit jaar werd het dak in orde gezet, maar voor de rest oogt het vervallen.

Het houtwerk is her en der rot, het interieur moet opnieuw geschilderd worden, er zit geen isolatie in het gebouw, de vloer is aan vernieuwing toe, enzovoort. De school deed mee aan de wedstrijd Bricohelden en vernam begin deze maand dat ze winnares is en voor 10.000 euro aan materiaal mag aankopen.

Filmpje

“Wij hebben het niet voor niks gekregen”, vertelt directeur Lynn Stekelorum. “We moesten via een filmpje laten zien dat we het geld goed kunnen gebruiken en dat we er echt iets van willen maken. Juf Saskia en juf Nele hebben tijdens de les muzische opvoeding met de kinderen van het vierde, vijfde en zesde leerjaar een ludiek toneelstuk opgezet.”

“Sommige kinderen bracht poetsgerief mee, andere een emmer om binnen lopend water op te vangen, nog andere hadden schildersgerief bij of zelfs een zonnepaneel. Gertjan – vader van een van onze kleuters – heeft op zeer professionele wijze gefilmd hoe iedereen in de weer was. Op één minuut tijd moesten we ons project zien te verkopen. Wat later kwam de bevestiging dat we naar de tweede ronde mochten. Hoera!”

Opa Patrick

“Die was echter niet van de poes. Er moest een gedetailleerd draaiboek komen: wat, wanneer, door wie, welke materialen, enzovoort. Brico is een doe-het-zelfzaak en verwacht dat we als school zelf de handen uit de mouwen steken in plaats van op aannemers een beroep te doen. We hebben dus enthousiaste vaders en moeders gezocht. Mijn man en ik hebben eigenhandig ons huis verbouwd, en zo ken ik er ook wel iets van. En dan is er nog opa Patrick Maddens uit Gijverinkhove, die op technisch vlak mijn steun en toeverlaat is.”

“Ik leerde hem in mijn vorige school kennen als opa. Ook daar kon ik voor karweien allerhande op hem rekenen. Toen ik de overstap naar Alveringem maakte, zei Patrick al lachend: “Ik ga mijn oudste dochter toch niet in plan laten…” En zo kan ik ook in mijn huidige school altijd op hem rekenen. We hebben samen het draaiboek opgemaakt.”

Opa Patrick vatte de voorbije week al de koe bij de horens om het gebouwtje te beginnen strippen. Er wacht immers veel werk in het pand: nieuwe elektriciteit, een nieuwe vloer, een nieuw raam aan de zijkant, isolatie van de muren, het schrijnwerk schuren, schilderen en waar nodig vernieuwen, extra stopcontacten aanbrengen en de gevels mooi maken.

Vier dagen werk

“We hebben onder de ouders van onze 160 kinderen een aantal deskundige mensen die zich voor dit project willen engageren”, zegt Lynn Stekelorum. “Schrijnwerkers en elektriciens en zo. Ook leerkrachten en andere sympathisanten werken mee. En zo hebben we toch een poule van tien, twaalf mensen bijeen gekregen. De mannen nemen op 3 en 4 juli het zwaardere werk op zich, en op 5 en 6 juli gaan de vrouwen alle detailafwerking doen.”

“We hadden het pand kunnen afbreken, maar vonden dat uiteindelijk zonde. Als grote school kunnen we een extra polyvalente ruimte altijd gebruiken. We gaan ervoor en proberen er een pareltje van te maken.”

(AB)

The post Basisschool De Verrekijker in Alveringem wint ‘Klushelden van Brico’: “Hoera, tienduizend euro aan renovatiemateriaal!” is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Verborgen speeleiland Wildernis krijgt nieuwe infrastructuur voor en door kinderen

Wildernis, het verborgen speeleiland in het Gebroeders Van Raemdonckpark, wordt voorzien van een volledig nieuwe infrastructuur. Dat gebeurt niet enkel voor de kinderen, maar ook door de kinderen tijdens het Wildernis Bouwfestival, startend op 26 augustus.
The post Verborgen speeleiland Wildernis krijgt nieuwe infrastructuur voor en door kinderen appeared first on KW.be.

Lees meer »

Vlaming Thierry (53) zag Joe Biden enkele uren na felbesproken debat: “Daar liep een president over de tarmac”

Enkele uren na het veelbesproken debat tussen een verwarde, stotterende Joe Biden en zijn zelfverzekerde opponent Donald Trump, stond de Vlaming Thierry Wernaers (53) oog in oog met de Amerikaanse president. Dat leek een heel andere Biden te zijn. “Op enkele meters afstand van me stapte een zelfverzekerde president rond”, zegt Thierry, die als ‘delegate’ is uitgekozen om Biden officieel

Lees meer »

Ludo Van Campenhout (N-VA) keert terug na zijn alcoholverslaving: “Ik dronk een glas, dan misschien twee. De week erna vier, tot het te veel werd”

Ludo Van Campenhout (N-VA) viel in 2020 opnieuw in de klauwen van alcohol: “Einde van zijn politieke carrière”, klonk het toen. Afkicken was de voorbije jaren geen ‘fleutsje van ne sengt’, om het op z’n Antwerps te zeggen. Maar voilà: in oktober is hij opnieuw verkiesbaar in het Antwerpse district. “Ik zal mij moeten bewijzen. Maar dat is al heel

Lees meer »

11.000 fans feesten mee met Joost Klein op Genk on Stage tijdens eerste Belgische optreden na Songfestival: “Als ik ooit stop, is mijn laatste optreden in België”

De Europalaan in Genk werd voor één dag de Europapalaan en een extra groot festivalterrein voor 11.000 bezoekers, allemaal voor één man: Joost Klein. De Nederlander trad vandaag voor het eerst sinds zijn veelbesproken (bijna) deelname aan het Songfestival op in België. Genk on Stage, het gratis stadsfestival in Genk, kon Klein strikken en daar kwam véél volk op af.

Lees meer »

CD&VPLUS Blankenberge stelt verruimingslijst voor: “De kiezer heeft met ons een echt en duidelijk alternatief”

CD&VPLUS heeft woensdagavond zijn kandidatenlijst voor de komende gemeenteraadsverkiezingen bekendgemaakt. Daarop staan zeventien nieuwe namen, waaronder elf onafhankelijken. “De verruimingsoperatie is dus gelukt”, zegt lijsttrekker Sandy Buysschaert.
The post CD&VPLUS Blankenberge stelt verruimingslijst voor: “De kiezer heeft met ons een echt en duidelijk alternatief” appeared first on KW.be.

Lees meer »

Meer dan 13.000 bezoekers genieten van 33ste editie Feest in ‘t Park in vernieuwde festivalsetting: “Een onvergetelijke start van de zomer”

Een zomerse en gezellige sfeer, een prachtig vernieuwd park, de opzwepende dansbeats van nationale en internationale artiesten én het inhoudelijk lokaal mondiaal verhaal van Feest in ’t Park lokten zaterdag 13.000 bezoekers naar het Minnewaterpark en het Bargeplein. De derde editie georganiseerd door Brugge Plus en de 33ste editie sinds de start van het mondiaal festival was een groot succes.<br

Lees meer »

Actrice Natali Broods: “Slippers aan, tenen in het zand. Alleen dan kan ik ontspannen. De andere dagen van het jaar ben ik in rouw”

“Er zijn in het leven twee soorten mensen. Zij die het perfect alleen kunnen. En zij die altijd hulp nodig zullen hebben. Ik ben de laatste soort.” Natali Broods is een rasactrice en dat komt met een prijs. Alles wat ze voelt, voelt ze maal tien. “Ik pak alles ongefilterd binnen. Het leven op afstand houden: kan ik niet.”

Lees meer »