Triënnale Kortrijk van start: parcours van 5 kilometer met 23 kunstwerken op 14 locaties

Zaterdag ging de derde editie van de Triënnale Kortrijk van start. Die heeft als thema After Paradise: wat na het ‘paradijs’? Curatoren Patrick Ronse en Hilde Teerlinck nodigen een twintigtal nationale en internationale kunstenaars uit om op veertien binnen- en buitenlocaties in het centrum van Kortrijk hedendaagse kunstinstallaties te installeren.

Waar de grote installatie ‘Trena’ van de Spaanse Laia Estruch op de Grote Markt ongetwijfeld de grootste blikvanger zal blijven, zijn er ook minder grote kunstwerken de moeite waard te bekijken.

Onder een stralende zon vielen er vele honderden wandelaars en toeschouwers te noteren op het 5 kilometer lange parcours van de Triënnale met 23 kunstwerken op 14 locaties. Twee van de locaties zijn de grote en kleine Gotische zalen van het historische stadhuis.

De Poolse Ma?gorzata Mirga-Tas stelt er patchwork ten toon onder de titel Herstories/wonderful women, een nieuw werk speciaal voor Kortrijk. Ma?gorzata is ook een activiste voor de Roma. “We zijn nomaden en maken twee procent van de Europese bevolking uit. Ik probeer die internationale identiteit in mijn werk te stoppen, vooral textiel, voornamelijk voor vrouwen”, zegt ze.

Ma?gorzata werkt daarom met een groep medewerkers onder wie haar eigen familieleden. “Ik koop vaak stoffen in tweedehandswinkels maar vraag mijn familie en vrienden ook oude dingen te doneren.”

Nieuw werk voor Kortrijk

Haar vaak enorme werken zijn vervaardigd van stukken felgekleurde stof met bonte patronen. “Ik selecteer eerst foto’s, vaak van bekende Roma figuren of beelden uit Roma-nederzettingen. Ik maak daar een collage van en breng die met carbonpapier in ruwe contouren op het textiel over. Dan knip ik die uit en dat wordt opgevuld met en bonte verzameling stoffen en teksten. Soms toon ik daarin de mensen die iets gedoneerd hebben.” Voor Kortrijk maakt ze nieuw werk waarbij zeven vrouwen centraal staan: Luna de Rosa, Carmen Gheorghe, Delia Grigore, Vera Lacková, Simonida Selimovi?, Selma Selman en Monika Szewczyk.

“Het zijn allemaal kunstenaars en/of activisten die zich inzetten voor de rechten van Roma-vrouwen. Ik ben blij dat het in het Kortrijkse stadhuis is. Ik weet uit de geschiedenis dat satdhuizen in de Middeleeuwen gedecoreerd werden met kostbaar textiel dat in Vlaanderen werd vervaardigd (glimlacht).”

Op 6, 7 en 8 september organiseert Triënnale Kortrijk samen met museum Texture een workshop met Ma?gorzata Mirga-Tas in het textielatelier in Texture. De kunstenares leert er de deelnemers schilderen met restjes stof rond verhalen die ze meedragen of willen delen.

The post Triënnale Kortrijk van start: parcours van 5 kilometer met 23 kunstwerken op 14 locaties is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Verdachte in zaak cannabisplantages blijkt op dag van proces… gerepatrieerd: “Hij moet op zijn proces aanwezig kunnen zijn”

Precies op de dag dat hij als verdachte in een zaak van cannabisplantages in Lauwe (Menen) en Lievegem moest verschijnen, blijkt een man naar zijn thuisland in Bosnië-Herzegovina te zijn gerepatrieerd. “Dit kan niet. Hij moet op het proces aanwezig zijn”, aldus advocaat Walter Van Steenbrugge, die nog een eitje met de man te pellen had en hem eens flink

Lees meer »

“Niets is onmogelijk, maar elk detail zal moeten kloppen bij de Rode Duivels om over de Mont Blanc te geraken”

Wordt het een scenario zoals tegen Wales in 2016 of krijgen we opnieuw ‘A Night to Remember’ zoals tegen Brazilië? Onze chef voetbal heeft zijn koffers nog niét gepakt, maar waarschuwt dat élk detail zal moeten kloppen bij de Rode Duivels. “Iedere seconde zullen de Duivels scherp moeten zijn. Eenieder gaat zijn beste niveau moeten halen. Er zal optimaal geprofiteerd

Lees meer »

Uilenspiegelmuseum in Damme heropent na grondige opfrisbeurt: “We blijven de traditie en de legende van Tijl Uilenspiegel in ere houden”

Zaterdagnamiddag werd het grondig vernieuwde Uilenspiegelmuseum in Damme feestelijk geopend. Dit museum, dat 25 jaar quasi onaangeroerd bleef, biedt nu een nieuw perspectief op het verhaal van de historische schelm en rebel Tijl Uilenspiegel, die door schrijver Charles Decoster in Damme werd gesitueerd.
The post Uilenspiegelmuseum in Damme heropent na grondige opfrisbeurt: “We blijven de traditie en de legende

Lees meer »

Grote namen op derde editie van de Pekkersfeesten in Izegem: ‘zwarte zaterdag’ vol new wave-toppers

Op zaterdag 29 juni wordt Cultuurhuis De Leest weer omgetoverd tot een new wave-tempel voor dag twee van de derde editie van de Pekkersfeesten. Traditiegetrouw kan je op deze ‘zwarte zaterdag’ genieten van topbands uit het genre, van opkomend talent tot gevestigde waarden.
The post Grote namen op derde editie van de Pekkersfeesten in Izegem: ‘zwarte zaterdag’ vol new

Lees meer »

Monsterboete voor Fluvius? “Hou mijn hart vast als ik verbruik van twee jaar ga moeten betalen”

De Vlaamse energieregulator VREG onderneemt op dit moment juridische stappen tegen Fluvius. Of dat een monsterboete of dwangsommen zijn, wordt eerstdaags beslist. De netbeheerder moest de IT-problemen die nu al bijna drie jaar aanslepen, oplossen. Deadline: afgelopen zondag 30 juni. Dat bracht HLN-consumentenexperte Safia Yachou aan het licht in april. Maar vandaag zijn er nog steeds duizenden Vlamingen die al

Lees meer »

LIVE RODE DUIVELS. Verandert Frankrijk van systeem? Deschamps denkt na over een 4-4-2 met twee aalvlugge spitsen

Matchdag min één voor de Rode Duivels. Maandag wacht de clash met Frankrijk, vandaag wordt er om 10u30 getraind in het Team Base Camp in Freiberg, waarvan alleen het eerste kwartiertje niet gesloten is. Na de korte afreis naar Düsseldorf zullen om 17u45 bondscoach Tedesco samen met Orel Mangala de pers te woord staan in de Düsseldorf Arena. Ondertussen denkt

Lees meer »

Leerlingen met beperking van Ter Bruyninge beleven de dag van hun leven met ritje op de motor: “Bang? Neen! Waarom zou ik?”

Toen de Kortrijkse school Athena Campus Ter Bruyninge aan de Motoclub Blue Angels vroeg om voor een groep jongeren met een beperking een motorritje te organiseren, aarzelden ze geen seconde. Een twintigtal jongeren durfde het aan om mee te rijden.
The post Leerlingen met beperking van Ter Bruyninge beleven de dag van hun leven met ritje op de motor:

Lees meer »

Tweede editie van Kruiseke Kerremesse wordt driedaagse: “Met Gilberke en Marcellineke”

Na de succesvolle eerste editie van Kruiseke Kerremesse vorig jaar bieden de organisatoren dit keer een driedaags evenement aan. De bestuursploeg is ondertussen uitgebreid. Voor de kinderkoers waren er op de vorige editie meer dan honderd deelnemers en het evenement wordt dit jaar herhaald. Het feestplein bevindt zich naast het voetbalterrein van Sparta Kruiseke.
The post Tweede editie van

Lees meer »