Boshoek in Deerlijk geeft geheimen prijs

Team Boshoek organiseerde een geslaagde wandeling langs enkele merkwaardige plaatsen in de buurt. Het initiatief werd in goede banen geleid door Danny Debaere, Ann Schellaert, Luc Dewaele, Magda Vanneste en Ruth Schoutetens.

Een veertigtal bewoners tekende present voor de wandeling. De groep startte aan de hoeve van Luc en Magda Taelman-Vanneste. Bij het begin van WO I werd aan het Hof van Brabant de eerste Duitse soldaat Carl Trunk, een huzaar, doodgeschoten door het plaatselijk verzet.

De tweede halte was bij de loods Vandesompele. “Deerlijk was ooit een grote misdadiger rijk: Plytie Pannecoucke”, stelt Luc Dewaele. “Hij had in de oorlog, samen met de gebroeders Rommens, een smokkelroute opgezet naar Frankrijk. Hij werd gevangen genomen, kwam later zijn winstdeel opvragen bij de broers om naar het buitenland te vluchten, maar die hadden de rijkswacht verwittigd, die hem in de boeien sloegen. Pannecoucke pleegde later zelfmoord in zijn cel.”

Er werd ook verwezen naar een vrouw met de bijnaam Mariette Miros, die in de Desselgemknokstraat werd gegrepen door een auto, ter plaatse overleed maar pas later door voorbijgangers werd gevonden. Dat ongeval is een ‘cold case’ omdat er nooit werd gevonden door wie of wat ze werd aangereden.

Andreapad

De volgende halte was bij een woning die vroeger rijk was aan pruimenbomen. De plaatselijke jeugd ging er geregeld pruimen stelen, tot de vrouw des huizes het beu was, de beste pruimen voor de jongeren uitzocht, maar er konijnenkeutels in had verstopt…

Na een tussenstop in de hoeve Veys werd halt gehouden bij de vakantiewoning in de Boshoek. Het huis was vroeger bewoond door twee vrome zussen die in de tuin een rotsje hadden gebouwd ter ere van de heilige Maria. Voorbijgangers ‘moesten’ er jaren geleden een schietgebedje prevelen en kregen in ruil een scapulier.

Het hoogtepunt was het tijdelijk herdopen van het Oosterlinckbospad in het Andreapad. “We doen dit ter nagedachtenis en als eerbetoon aan Andrea die dit pad en andere grondranden regelmatig aan een onderhoud onderwierp”, stelde ‘belleman’ Robbe Dewaele. “Haar authentieke borstel en harkje zijn de stille getuigen hiervan.”

(DRD)

The post Boshoek in Deerlijk geeft geheimen prijs is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Tuinbeurs ‘Natuur in de kijker’ in LDC De Ster

Op zaterdag 6 juli kunnen tuin- en natuurliefhebbers terecht in LDC De Ster. Naast allerhande planten zullen op deze beurs vooral de natuur, natuurbeleving en meer bepaald bijen, centraal staan.
The post Tuinbeurs ‘Natuur in de kijker’ in LDC De Ster appeared first on KW.be.

Lees meer »

Vanaf nu kan je de rijen toeristen vermijden aan de Akropolis in Griekenland, tegen een prijskaartje van… 5.000 euro: “Ronduit elitair”

Een van de drukst bezochte monumenten uit de Oudheid, de Akropolis in Athene, laat voortaan privébezoeken buiten de officiële openingsuren toe. Een machtige ervaring met een prijskaartje van… 5.000 euro. Hellenic Heritage verkoopt de privébezoeken als de “Acropolis Experience”. Bij de aankondiging ervan kwam er al veel kritiek. Die laait nu weer op.

Lees meer »

Waren er niet 1 maar meerdere ‘Bendes van Nijvel’? 

We spreken steevast over ‘de Bende van Nijvel’, maar het is best mogelijk dat de feiten die we toeschrijven aan ‘de Bende’ uitgevoerd zijn door verschillende bendes. Het is een bedenking die vandaag ook door het federaal parket werd geopperd tegenover de nabestaanden, nu het onderzoek wordt stopgezet.

Lees meer »

Kunstenaarscollectief MortAmour brengt unieke fotografietentoonstelling in André Demedtshuis in Wielsbeke

Elke zomer organiseert het André Demedtshuis, Sint-Bavostraat 19 in Sint-Baafs-Vijve, een fototentoonstelling onder de noemer ‘Zomer van fotografie’. Dit jaar zijn ze er in geslaagd om de unieke expo Golden Lamb van MortAmour naar Sint-Baafs-Vijve te halen.
The post Kunstenaarscollectief MortAmour brengt unieke fotografietentoonstelling in André Demedtshuis in Wielsbeke appeared first on KW.be.

Lees meer »

Historische orkaan Beryl nadert Caraïben: “nog nooit zo vroeg een zware orkaan van categorie 4″

Meteorologen kijken vol verbazing toe naar wat er zich momenteel afspeelt in de Atlantische Oceaan. De tropische cycloon Beryl is daar in een razendsnel tempo uitgegroeid tot een zware orkaan. Eentje van categorie 4 met windsnelheden tot 210 kilometer per uur. Het is nog maar de tweede tropische cycloon die een naam krijgt dit seizoen en meteen ontwikkelt hij zich

Lees meer »

Beernemse kringwinkel volledig vernieuwd: “Meer inzetten op beleving”

Vrijdagavond 28 juni is er openingsreceptie en late night shopping bij Kringwinkel ‘t Rad in Beernem. De winkel vernieuwde haar decor en gaat verder op een nieuw elan. Daarbij staat beleving zoals in andere moderne winkels centraal.
The post Beernemse kringwinkel volledig vernieuwd: “Meer inzetten op beleving” appeared first on KW.be.

Lees meer »

Bijna 50.000 fans van Rammstein beleven topavond in Oostende, politie is tevreden: “Geen incidenten”

De politie van Oostende blikt tevreden terug op de eerste concertdag van Rammstein waar 47.500 Rammstein-fans hun muziekhart konden ophalen. Vandaag verwacht Oostende opnieuw eenzelfde aantal fans. De politie blikt terug op een rustige en serene eerste dag zonder noemenswaardige incidenten.
The post Bijna 50.000 fans van Rammstein beleven topavond in Oostende, politie is tevreden: “Geen incidenten” appeared first

Lees meer »