Odette (69) en Paul (70) uit Poperinge nemen deel aan Open Tuinen: “We hadden nog nooit zoveel werk door de regen”

Er lijkt geen einde te komen aan de diepe stadstuin achter de rijwoning van Odette (69) en Paul (70) Vancayzeele in Poperinge. Ze zetten dit weekend andermaal hun romantische rozentuin open voor het publiek. “We hadden nog nooit zoveel werk door de regen, onze rozen liepen zelfs twee keer onder.”

De vele bloemen aan de voorgevel van Bruggestraat 78 verraden de groene vingers van Odette (69) en Paul (70) Vancayzeele. Het koppel wroette een leven lang op hun boerderij en landerijen bij het grensdorpje Abele en verhuisde tien jaar geleden naar deze rijwoning in de Poperingse binnenstad om er van hun pensioen te genieten. Een groot deel van hun vrije tijd kruipt in de diepe stadstuin achter hun woning.

Boekentuin

“Hoe diep de tuin is? Ik schat zo’n tachtig meter”, zegt Paul. “In totaal is hij ongeveer veertien are groot.” Het koppel haalt het maximum uit deze oppervlakte en verdeelde de tuin in verschillende thema’s met bijhorende decoratie. “Dit is onze boekentuin”, wijst Odette. “Alle beeldjes zitten tussen de planten te lezen of een boek vast te houden.” Wat verderop hangen houten hartjes in de lucht met geschreven namen. “Dat zijn onze zes kinderen en negentien kleinkinderen. Dat is geluk hebben, hé.”

Eigen kweek

Helemaal achteraan werden serres gebouwd met bonen, tomaten en andere groenten van eigen kweek. “Hier hebben we ook ons recyclagebedrijf met zes medewerkers, onze kippen.” Het koppel houdt ook een hond: Bobby-Lou, een beige labrador. Aan zijn hok hangt een pijl die wijst naar ‘de tijd van toen’ in het tuinhuis.

“Daar prijken onder meer een ouderwetse buizenstoof, naaimachine en portretten uit grootmoeders tijd. Overal in de tuin staan bankjes, zodat iedereen hier kan genieten van de natuur. Vandaar de naam: Het Stille Genot. Behalve onze hond en kippen hebben we nog onze katten Plumo, Floortje en Poeziewoezie. Oh ja, en nog 99 vissen in onze vijver.”

Rozen ondergelopen

Dit weekend neemt het koppel opnieuw deel aan Open Tuinen, een initiatief van de Landelijke Gilden in ons land. “Ook in onze streek zijn mooie tuinen te zien, zoals in het naburige dorp Haringe bij Luc Neuville en Frieda Buseyne. In onze tuin hadden we nog nooit zoveel voorbereidingswerk door de overvloedige regen van de voorbije maanden, onze rozen liepen zelfs twee keer onder. Het was er één grote zee. Talloze uren brengen we hier door. We hebben altijd graag in de grond gewerkt en dat zal zo blijven.”

Open Tuinen bij Odette en Paul, Bruggestraat 78, Poperinge. Inkom kost 2 euro, in de tuin krijgen bezoekers een gratis drankje.

(TP)

The post Odette (69) en Paul (70) uit Poperinge nemen deel aan Open Tuinen: “We hadden nog nooit zoveel werk door de regen” is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Amper schoolverlaters die na één jaar nog geen werk hebben

Het aantal Vlaamse jongeren dat na één jaar nog geen werk heeft gevonden, blijft met 6,3 procent erg laag. Dat blijkt uit het laatste schoolverlatersrapport dat de Vlaamse arbeidsbemiddelaar VDAB heeft voorgesteld. Vooral wie een diploma heeft van een STEM-richting of van een zorgopleiding, vindt razendsnel een job.

Lees meer »

Amerikaanse kranten genadeloos over Biden, New York Times roept hem op zich terug te trekken

The New York Times roept Joe Biden in een vrijdag gepubliceerd redactioneel commentaar op zich terug te trekken uit de presidentsverkiezingen. Volgens de meest gezaghebbende krant in de Verenigde Staten toonde de 81-jarige Amerikaanse president in zijn uitzonderlijke zwakke optreden donderdagavond, in het eerste debat met zijn Republikeinse tegenstander Donald Trump, aan dat hij niet meer geschikt is om het

Lees meer »

Brugse tennis- en padelclub KG Witte Beer met nieuwe voorzitter de zomer in

KG Witte Beer Tennis & Padel zet verder in op de jeugd. Men heeft enkele actieve bestuursleden die elk hun eigen taak doen. Met Franky Baert heeft de club een nieuwe (waarnemend) voorzitter. “We willen geen kweekvijver zijn van toptalenten, maar iedereen met tennis laten kennismaken.”
The post Brugse tennis- en padelclub KG Witte Beer met nieuwe voorzitter de

Lees meer »

Robot of een echte vrouw? Restaurantgangers kunnen ogen niet geloven wanneer hun eten opgediend wordt

Er wordt hard gewerkt aan technieken om robots er realistischer uit te laten zien, maar in China denken sommige restaurantgangers dat ze al door een hoogtechnologische machine worden bediend. In een restaurant in Chongqing gebruikt eigenaar Li namelijk haar passie voor dansen – en dan voornamelijk streetdance – om zich voort te bewegen als een robot. En daar is ze

Lees meer »

Plopsaland vrijgesproken voor zwaar ongeval met Mega Mindy jetski, bediener krijgt opschorting: “Hij is er echt het hart van in”

Plopsaland De Panne is door de strafrechter in Veurne vrijgesproken voor een zwaar ongeval met de Mega Mindy jetski waarbij een 55-jarige vrouw uit Hofstade vorig jaar zwaargewond raakte aan de arm. De rechter vond dat het pretpark geen enkele fout maakte. Wel schuldig: de 49-jarige man die de waterattractie bediende en zijn inspectieronde vergat. De man kreeg de gunst

Lees meer »

Primeur voor onze kust: hotel La Réserve in Knokke krijgt vijf sterren superior van Toerisme Vlaanderen

Het bekende hotel La Réserve in Knokke, eigendom van Marc Coucke en Bart Versluys, krijgt een jaar na de opening een ‘vijf sterren superior’-erkenning van Toerisme Vlaanderen. Het is meteen het eerste hotel aan de Belgische kust met deze erkenning.
The post Primeur voor onze kust: hotel La Réserve in Knokke krijgt vijf sterren superior van Toerisme Vlaanderen appeared

Lees meer »

De grote Rock Werchter-parkeergids: “Op deze plek kan je je wagen zelfs nog gratis kwijt”

Nu de parkeerterreinen in en om Werchter er verzopen bijliggen, rijst de vraag waar je in hemelsnaam kan parkeren als je volgende week naar Bruce Springsteen of Rock Werchter gaat. “Parkeer je wagen aan het station van Aarschot, op 10 kilometer afstand”, adviseert organisator Live Nation. Maar wat zijn de andere opties? Is een gekocht parkeerticket een garantie op een

Lees meer »

Al zeven doden door noodweer in Frankrijk en Zwitserland

Zwaar onweer, storm en hevige regen hebben zaterdag in Frankrijk, Zwitserland en Italië grote schade veroorzaakt. Tot nu toe zijn al minstens zeven mensen overleden maar er wordt nog gezocht naar meerder vermisten. Dat hebben de verschillende lokale autoriteiten bekendgemaakt.

Lees meer »

Bende-overlever David Van de Steen: “Ik kan en wil me niet meer de les laten spellen door een onbekwame en corrupte justitie”

David Van de Steen, die als kind bij de overval van de Bende van Nijvel in Aalst werd neergeschoten en het als enige van zijn gezin overleefde, laat via sociale media weten waarom hij vandaag niet aanwezig was op een speciale bijeenkomst van het parket met de nabestaanden van de slachtoffers. Op Facebook spreekt hij van “een onbekwame en corrupte

Lees meer »