Diksmuide investeert verder in veilige en comfortabele beleving in het waterlandschap langs de IJzer

Diksmuide en water zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Om dat extra in de verf te zetten, komen er zeven rust- en belevingspunten langs de IJzer. Ook het houten fiets- en wandelpad langs de IJzerdijk wordt uitgebreid tot aan de Paxpoort bij de IJzertoren. Het lokaal bestuur kon rekenen op de steun van De Vlaamse Waterweg nv, de provincie West-Vlaanderen, Toerisme Vlaanderen en het Kopenhagenfietsfonds van de Vlaamse overheid. Dit totaalproject wil het comfort en de veiligheid van de toeristische en recreatieve fietsers en wandelaars verhogen. Dat moet ervoor zorgen dat ze ongestoord van het landschap kunnen genieten én het ook beleven.

Op vrijdag 28 juni werd het uitgebreide pad geopend. “Op advies van Westtoer werd dit gerealiseerd”, aldus burgemeester Lies Laridon. “Het houten fiets- en wandelpad langs de IJzerdijk, dat nu al van de Dodengang tot aan Delva loopt, wordt doorgetrokken tot aan de Paxpoort. Deze nieuwe doorsteek, die onder de Hoge Brug loopt, verhoogt de veiligheid voor de zachte weggebruikers én is een toeristische meerwaarde. Fietsers en wandelaars kunnen zo ongestoord twee iconische WO I-sites en de charme van de IJzer ontdekken. Voor de uitbreiding van het fiets- en wandelpad sloot het lokaal bestuur een samenwerkingsovereenkomst af met De Vlaamse Waterweg nv, de beheerder van de IJzerdijk.”

Gedeputeerde Sabien Lahaye-Battheu toonde zich trots op de Diksmuidse realisatie. “Dit kadert in het project ‘beleef de Westhoek’, een rust – en belevingsproject met een picknickplan. Er zijn momenteel al zestig picknickplaatsen gecreëerd waarvan er al aan de Drie Mussenbrug te vinden zijn. De bedoeling is om de vier bestaande pontons bij de veerdiensten beter toegankelijk te maken, zowel aan de Dodengang en Rapestraat/De Fot’oeil. Toerisme Vlaanderen en de provincie West-Vlaanderen zien hier een grote meerwaarde op het vlak van beleving. Daarnaast komen er ook extra rustpunten dicht bij het water: aan de Muidebrug, daar waar de Handzamevaart in de IJzer uitmondt, de Calvarieberg (bij Delva) en aan de Paxpoort bij de IJzertoren.”

Waterbeleving in de kijker

Ook Lieven Dejonckheere van de Vlaamse Waterweg prijst Diksmuide om de manier waarop ze de waterbeleving in de kijker zetten. “Diksmuide is dé stad bij uitstek waar het water in de stad volop tot zijn recht komt. Water in de stad en de manier waarop dat geïntegreerd is in het beleven van de stad is zeker een meerwaarde.”

Dat benadrukt ook burgemeester Lies Laridon. “Bij het begin van deze beleidsperiode hebben we de toeristische en recreatieve kaart van het water als troef op tafel gelegd. Alle Diksmuidse toeristische attracties hebben een band met water. Water is een kostbaar goed en verdient ook recreatief en toeristisch onze volle aandacht. Ik ben blij dat heel wat partners mee op de boot stapten om dit project te helpen verwezenlijken.”

Kostenplaatje

De totale kostprijs voor alle acties bedraagt 1.740.129,93 (inclusief btw), maar het lokaal bestuur kan rekenen op steun van heel wat partners. De Vlaamse Waterweg nv investeert 300.000 euro voor de technische ingrepen. Het provinciebestuur draagt 150.000 euro bij via het ‘Reglement Toeristische Impulsen in West-Vlaanderen’. Van Toerisme Vlaanderen ontvangt de stad 437.629 euro via het relancefonds omwille van de ‘Veerkracht voor Landschap en Natuur’ en 381.112,61 euro van het Kopenhagenplan van de Vlaamse overheid om investeringen in fietsinfrastructuur te stimuleren.

The post Diksmuide investeert verder in veilige en comfortabele beleving in het waterlandschap langs de IJzer is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Listige Pogacar wilde geel aan Evenepoel laten, die vandaag maar 2 plaatsen beter moet doen om leider te worden: “Zou fantastisch zijn”

Na twee etappes heeft Remco Evenepoel (24) zijn eerste trui al beet in de Ronde van Frankrijk. Toen Tadej Pogacar ten aanval trok zat hij te ver, maar na een knappe achtervolging klokte Evenepoel dezelfde tijd in het algemeen klassement. De witte trui is een leuk souvenir, maar als Evenepoel maandag twee plekken voor Pogacar eindigt, pakt hij geel. “Dat

Lees meer »

Gents drugopvangcentrum zoekt nieuw gebouw, met verschillende ingangen: “Wie afkickt, komt aan de deur best geen druggebruikers tegen” 

Het MSOC (Medisch Sociaal Opvangcentrum) in Gent is is ondergebracht in het centrum van de stad. Het gebouw heeft één ingang, waardoor drugsverslaafden mensen kruisen die aan het afkicken zijn. "Ze zien elkaar, er worden woorden gewisseld, voor de mensen die proberen af te kicken is dat confronterend", zegt Steve Sercu van het MSOC. "Een gebouw met 3 ingangen zou

Lees meer »

Boerderij ’t Moereveld in Torhout is niet zomaar een hoeve: “Het best verkochte ijs? Zonder twijfel vanille!”

Een boerderij die in de zomer het gewone hoeveleven overstijgt? Daar is de Torhoutse IJsboerderij ’t Moereveld een schoolvoorbeeld van. Met, naast 120 melkkoeien en ook akkerbouw, 30 verschillende smaken zelfbereid ijs en een ruim ijssalon met terras. “De zaken lopen zó goed, dat ik de vraag naar ijs bijna niet kan volgen”, zegt ‘ijsboerin’ Cindy Vandevoorde.
The post

Lees meer »

‘CD&V Lendelede 2030’ met zes nieuwkomers naar stembus: “We hebben trouwe kiezers. Dat stelt ons een beetje gerust”

De huidige cd&v gaat naar de gemeenteraadsverkiezingen onder de naam ‘cd&v Lendelede 2030’. “Om de lokale verankering van de partij te benadrukken”, zegt burgemeester en toekomstig lijsttrekker Carine Dewaele.
The post ‘CD&V Lendelede 2030’ met zes nieuwkomers naar stembus: “We hebben trouwe kiezers. Dat stelt ons een beetje gerust” appeared first on KW.be.

Lees meer »

Ook Zaventemse ondernemer wil voorzitter Open Vld worden: “We moeten eerst wat meer aan onszelf denken en onze welvaart heropbouwen”

Hij is onder andere voor minder Europese inmenging, tegen “hangmattoerisme en gediplomeerde doppers” en vindt dat de maatschappij het koningshuis niet integraal moet onderhouden. Na parlementslid Maurits Vande Reyde en Tineke Van hooland wil ook ondernemer Bruno Vermeeren uit Zaventem een gooi doen naar het voorzitterschap van Open Vld. Alleen zit hij als niet-lid nog met enkele praktische probleempjes: “Ik

Lees meer »

Actrice Natali Broods: “Slippers aan, tenen in het zand. Alleen dan kan ik ontspannen. De andere dagen van het jaar ben ik in rouw”

“Er zijn in het leven twee soorten mensen. Zij die het perfect alleen kunnen. En zij die altijd hulp nodig zullen hebben. Ik ben de laatste soort.” Natali Broods is een rasactrice en dat komt met een prijs. Alles wat ze voelt, voelt ze maal tien. “Ik pak alles ongefilterd binnen. Het leven op afstand houden: kan ik niet.”

Lees meer »

Zoek het verborgen leven van Pinkies in Vloethemveld

De gemeentebesturen van Jabbeke en Zedelgem lanceren deze zomer een nieuwe gezinszoektocht in het Vloethemveld. “Tijdens deze twee uur durende zoektocht gaan we op zoek naar de verborgen levens van de Pinkies. Deze minimensjes zijn niet groter dan een pink en leven in het bos”, nodigt projectcoördinator Eva Vanhuyse uit.
The post Zoek het verborgen leven van Pinkies in

Lees meer »

“Zo goed zijn ze eigenlijk niet”: Van Gerwen ook na afstraffing niet onder de indruk van duo Huybrechts-Van den Bergh

De ‘Belgian Arrows’ hebben grote indruk gemaakt in de achtste finale van de World Cup of Darts. In de ‘Derby der Lage Landen’ hebben Dimitri Van den Bergh en Kim Huybrechts Oranje op een afstraffing getrakteerd: 8-2! Eindelijk heeft Van den Bergh de scalp van Michael Van Gerwen, zij het met de hulp van Huybrechts. In de kwartfinale spelen de

Lees meer »

Meldingen kindermishandeling op recordhoogte in Vlaanderen

Het aantal meldingen van kindermishandeling staat op recordhoogte in Vlaanderen. Dat schrijven De Morgen en De Standaard donderdag. “Een positief signaal”, zegt Tim Stroobants, directeur van het overkoepelende Vlaams Expertisecentrum Kindermishandeling (VECK). “We hebben er met zijn allen meer oog voor.”

Lees meer »

Hoogdagen voor Belgische atletiek en toch rommelt het bij de coaches: “Dat dit op straat ligt, is lachwekkend”

Een recordaantal van 33 individuele atleten en vier aflossingsteams mogen inchecken voor de Spelen van Parijs: het lijkt de Belgische atletiek wel voor de wind te gaan. En toch is niet alles peis en vree. Dat Atletiek Vlaanderen aan het praten zou zijn met een buitenlandse coördinator voor de aflossingsteams zorgt voor onrust bij de estafettetrainers. “Er is geen draagvlak.”

Lees meer »

Familie moedigt Biden na debatdebacle aan om niet op te geven

De Amerikaanse president Joe Biden heeft na zijn moeizaam verlopen verkiezingsdebat met familie overlegd in Camp David. Hij trok zich met zijn echtgenote, kinderen en kleinkinderen terug in dat buitenverblijf, bericht The New York Times. De familie van Biden moedigt hem volgens bronnen van de krant aan om niet op te geven.

Lees meer »