Milde cel- en werkstraffen, maar zware boetes voor mensenhandel in de bouwsector in Anzegem, Deerlijk en Kortrijk

Een 28-jarige Roemeen heeft voor de Brugse rechtbank 180 uur werkstraf gekregen voor uitbuiting van werkkrachten in de bouwsector. Zijn 58-jarige vader kreeg vijftien maanden cel, waarvan twee effectief. Een meevaller, want ze riskeerden zes jaar cel. De financiële aderlating is anderzijds zwaar.

De Roemeense familie uit het Kortrijkse ronselde landgenoten om voor hun firma’s sloopwerken uit te voeren of afval te sorteren in België. De arbeiders verbleven in bedenkelijke omstandigheden en werden onderbetaald. Daarnaast maakten Marius F. (28) en zijn vader Mihai F. (58) misbruik van coronapremies en ontdoken ze liefst 543.000 euro aan RSZ-bijdragen.

Geen zes jaar cel

Na huiszoekingen in Anzegem, Deerlijk en Kortrijk riskeerden Marius en Mihai F., die eerder al werden veroordeeld voor identieke feiten, allebei zes jaar effectieve celstraf. “De tijd van de softe aanpak is ruimschoots voorbij”, fulmineerde arbeidsauditeur Jeroen Lorré. Naar eigen zeggen beseften de beklaagden niet dat ze iets fout deden. De verdediging vroeg om rekening te houden met het eerdere vonnis en drong aan op mildheid.

Marius en Mihai F. kregen op 1 juni 2023 voor het Gentse hof van beroep respectievelijk 120 uur werkstraf en vijftien maanden cel. De Brugse rechtbank vond die straf onvoldoende en gaf Marius F. bijkomend 180 uur werkstraf en een geldboete van 128.000 euro. Zijn vader kreeg bijkomend vijftien maanden cel, waarvan twee effectief, en een geldboete van 128.000 euro, waarvan 32.000 euro effectief.

Daarnaast werden vader en zoon ook allebei veroordeeld tot een verbeurdverklaring van 100.000 euro, terwijl ze een schadevergoeding van 438.000 euro aan de RSZ moeten betalen. Roemeen Florin G. (44) uit Anzegem kreeg voor zijn aandeel in de feiten twee jaar cel, waarvan zestien maanden met uitstel, en een geldboete van 80.000 euro, waarvan 20.000 euro effectief. Daarnaast moet hij een verbeurdverklaring van 80.000 euro en een schadevergoeding van 295.000 euro aan de RSZ ophoesten.

Een 45-jarige Roemeense uit Evere werd vrijgesproken voor haar rol als boekhouder. (AFr)

The post Milde cel- en werkstraffen, maar zware boetes voor mensenhandel in de bouwsector in Anzegem, Deerlijk en Kortrijk is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Dramatisch voorjaar voor Belgische kledingwinkels

De Belgische kledingwinkels hebben er het slechtste jaar­begin op zitten sinds 2011. Op de covidjaren 2020 en 2021 na lag het verkoopvolume in het eerste kwartaal op het laagste peil in 13 jaar. Pluspunt voor de consument: de koopjesperiode belooft maandag meteen met stevige kortingen van start te gaan.

Lees meer »

ILVO stelt Vlaanderens eerste zaai-drone voor: “Minder druk op de bodem, en ook minder onkruid”

Op termijn kunnen landbouwers een zaai-drone gebruiken in plaats van zware machines, als ze nieuwe gewassen willen zaaien. Zeker op akkers die er slecht bijliggen kan zo’n drone nuttig zijn. ILVO, het Instituut voor Landbouw-, Visserij- en Voedingsonderzoek, heeft de drone uitgetest en spreekt alleen van voordelen. "Het enige nadeel, is het ontbreken van een goed wettelijk kader", zo klinkt

Lees meer »

Waarom eigenlijk niemand wil winnen in Frankrijk

Forse toespraken, gisteravond bij onze zuiderburen. Iedereen lijkt klaar om eraan te beginnen. Op het eerste gezicht toch. In werkelijkheid was dit alles politiek theater. In het geval van de extreemlinkse Jean-Luc Mélenchon en president Emmanuel Macron zelfs een verregaande vorm van cynisme. Dit is de reden waarom.

Lees meer »

Myriem El-Kaddouri is nieuwe Kortrijkse stadsdichter: “Mijn poëzie is voor iedereen toegankelijk”

Het loopt goed voor Myriem El-Kaddouri (29). In 2023 werd ze West-Vlaams Poetry Slam-kampioen en sinds kort vind je haar eerste dichtbundel Hier ligt de waarheid in overdaad in de lokale boekenhandel. Kortrijk stelde de Heulse dichter onlangs aan als nieuwe Letterzetter van Kortrijk. Ze wordt mentor van een collectief van jonge woordkunstenaars en curator van het jaarlijkse woordkunstenfestival Memento.<br

Lees meer »

Grenswegen Komen-Waasten gesloten tijdens EK wedstrijd Frankrijk-België

Tijdens de wedstrijd tussen Frankrijk en België – in de achtste finale op het EK voetbal in Duitsland – zullen verschillende wegen over de grens tussen Frankrijk en België afgesloten worden. Dat kondigen tien gemeentebesturen van plaatsen langs de Frans-Belgische grens aan, waaronder twee Belgische: de West-Vlaamse gemeente Komen-Waasten en Wervik. Zo willen de gemeentebesturen mogelijke onregelmatigheden verhinderen.
The

Lees meer »

“De perceptie rond de VAR zit verkeerd”: expert Werner Helsen neemt het op voor nieuwe technologie

De 3D-muur en chip in de bal zorgen voor nieuwe technologische snufjes op dit EK, al blijven de meningen verdeeld. Voor de ene haalt het de charme weg, voor de andere is het een stap in de goede richting. Sportwetenschapper en VAR-expert Werner Helsen (64) behoort tot het tweede kamp en duidt de nieuwe technologische mogelijkheden. “De meetfouten zijn verminderd,

Lees meer »