James Ensorhuis presenteert ‘Intrede van Christus in Brussel’ als wandtapijt: “Een van de meest complexe schilderijen ooit gemaakt”

In het James Ensorhuis start de nieuwe tentoonstelling ‘De intrede van Christ in Brussel in 1889 in detail’. Ensors meesterwerk is er te bewonderen als wandtapijt.

De 28-jarige Ensor schilderde dit grote schilderij in zijn kleine atelier hoog boven het stadsgewoel en zag zelf het doek omwille van de beperkte zolderruimte pas 30 jaar later in volle glorie toen hij het huidige Ensorhuis op 57-jarige leeftijd betrok.

“De betekenis van het werk binnen de moderne Europese schilderkunst kan moeilijk worden overschat”, zegt curator en Ensorkenner Xavier Tricot. “Het werk is één van de meest complexe schilderijen ooit gemaakt. Pas veertig jaar na zijn voltooiing werd het monumentale doek voor het eerst publiek tentoongesteld op de retrospectieve van James Ensor in het Paleis voor Schone Kunsten te Brussel in 1929.”

Wandtapijt

In de exporuimte van het James Ensorhuis bevindt zich nu een kopie van het schilderij, dat in het Paul Getty Museum in Los Angeles hangt, op ware grootte uitgevoerd als wandtapijt. De Nederlander Bart Gielen besliste in 2007 om dit wandtapijt te realiseren. Alle vormen en tinten van het doek werden overgezet op kalkpapier. Aan de hand van het kalkpapier werd het wandtapijt geknoopt in wol en zijde in een handwerkatelier in de nabijheid van Peking. Na maanden intens werk werd het wandtapijt afgewerkt in oktober 2008. Het weefsel, dat het nummer 0/3 draagt, werd intussen door Gielen geschonken aan de Stad Oostende. Het werk is uniek, omdat de drie andere geplande exemplaren nog niet werden gerealiseerd. Net als een eerdere poging door kunsthistoricus Haesaerts in 1930 gepland, enkel als karton op kalkpapier bewaard is gebleven. Xavier Tricot publiceerde over dit werk een boek en geeft nu als curator duiding bij bepaalde personages, vlaggen en opschriften.

De expo is tijdens de zomervakantie dagelijks te bezoeken, mits reservatie op voorhand via de website. Bij deze tentoonstelling hoort een publicatie beschikbaar in het Nederlands, Frans en Engels. Te koop voor 3 euro. De expo loopt tot 1 september.

The post James Ensorhuis presenteert ‘Intrede van Christus in Brussel’ als wandtapijt: “Een van de meest complexe schilderijen ooit gemaakt” is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Metaaldieven met vals geld op zak geklist in Izegem

Twee Roemenen uit Frankrijk konden op 8 juni in Izegem geklist worden nadat ze bij een bedrijf aluminum profielen uit een container hadden gestolen. Opmerkelijk: ze hadden valse eurobiljetten voor een waarde van 18.700 euro op zak.
The post Metaaldieven met vals geld op zak geklist in Izegem appeared first on KW.be.

Lees meer »

“Feiten spoken nog dagelijks door mijn hoofd”: zestiger die agenten bedreigde met luchtdrukgeweer in De Haan krijgt drie maanden cel

Een 62-jarige man uit De Haan heeft voor de Brugse rechtbank drie maanden celstraf gekregen omdat hij twee agenten met een luchtdrukgeweer bedreigde tijdens een interventie.
The post “Feiten spoken nog dagelijks door mijn hoofd”: zestiger die agenten bedreigde met luchtdrukgeweer in De Haan krijgt drie maanden cel appeared first on KW.be.

Lees meer »

Leven met een deadline: “Eindelijk is het tijd om die zomerse outfit uit de kast te halen”

Laura Schuyesmans (27) leeft met een deadline. De jonge West-Vlaamse lijdt aan een chronische ziekte waardoor ze wellicht maar tien jaar meer te gaan heeft. Laura werkt bij Oxfam, engageert zich als covoorzitster voor Jong Groen en maakt tweewekelijks een openhartige column voor deze krant. Ze wisselt af met Jan Devriese, de stukjesschrijver die leeft tussen deadlines.
The post

Lees meer »

“Je zal vertrekken met je Fatma, de boot wacht niet”: ophef in Frankrijk over openlijk racistisch nummer dat viraal gaat op TikTok

Er is ophef ontstaan in Frankrijk over een openlijk racistisch nummer dat massaal gedeeld wordt op TikTok. ‘Je partira pas’ verkneukelt zich over een mogelijke overwinning van extreemrechts bij de Franse parlementsverkiezingen met teksten als “Je zal vertrekken met je Fatma, geen sociale zekerheid meer voor jou, de boot wacht niet”. TikTok heeft intussen enkele van de meest verspreide versies

Lees meer »

Radicaal-rechts is zoals verwacht de winnaar van de Franse parlementsverkiezingen

Het rechts-radicale Rassemblement National (RN) van Marine Le Pen en Jordan Bardella is met 34 procent de winnaar van de parlementsverkiezingen in Frankrijk. Dat blijkt uit een betrouwbare schatting van France Télévisions, gebaseerd op gedeeltelijke uitslagen. De opkomst lag opvallend hoog: zo’n twee derde van de kiesgerechtigden heeft zijn stem uitgebracht. Of het RN erin slaagt zijn hoge score om

Lees meer »

“De schade aan het hout is helaas bijzonder groot”: nieuw vlonderpad in Sleihage is drie dagen na officiële inhuldiging al kapot

Het gloednieuwe houten wandelpad in de Gravenswegel in Sleihage werd pas maandag officieel ingehuldigd, maar is nu al kapot. Aan het begin van het pad, dat deel uitmaakt van een nieuwe wandelroute in Hooglede, lijken vandalen in de loop van woensdagnamiddag stevig te hebben toegeslagen.
The post “De schade aan het hout is helaas bijzonder groot”: nieuw vlonderpad in

Lees meer »