“Het wordt een overrompeling”: bekende Belleman Pub in Brugge sluit zondag voorgoed de deuren

Wie graag nog iets gaat drinken in De Belleman Pub, de bekende kroeg in de J. Suvéestraat, wacht best niet te lang. Op zondag 30 juni sluit uitbaatster Berenice Jacobs voorgoed de deuren. Het pand staat al een tijdje te koop en het contract met de brouwer verlengen was niet meer mogelijk. “Ik was natuurlijk graag nog wat langer doorgegaan, want ik doe dit heel graag”, zegt Berenice. “Intussen heb ik wel al een koper gevonden voor de fameuze 365 bierpotten hier aan het plafond.”

Op zondag 30 juni opent Berenice Jacobs (64) voor het laatst de deuren van De Belleman Pub. Het horecapand staat intussen al meer dan een jaar te koop en Berenice, die boven de zaak woont, kan het niet zelf kopen.

“Ik heb altijd gezegd dat ik de zaak zou blijven openhouden zolang de verkoop niet rond is”, zegt Berenice. “Maar het voorbije jaar was de overeenkomst met de brouwer al een ‘pop-up’ contract, en als ik nu nog zou willen verlengen, zou dat opnieuw een volledig meerjarig contract moeten zijn, en dat is gewoon onmogelijk. Dus zit er niet anders op dan de deuren te sluiten.”

“Er zijn meerdere Engelse koppels die jaarlijks verschillende keren terugkomen. Het is altijd een blij weerzien met die mensen”

Berenice begon als uitbaatster in 1997. De voormalige gevangenis Pandreitje vlakbij was toen al afgebroken, maar het huidige woonproject stond er nog niet. “De zaak heette toen ook al De Belleman Pub en het interieur was grosso modo hetzelfde als vandaag, maar het café was eigenlijk op sterven na dood toen ik erin kwam. Ik heb dus mijn eigen cliënteel moeten opbouwen. Al vlug kreeg ik enkele vaste groepen over de vloer, zoals de mannen van de boogschuttersgilde Sint-Joris. Zij hingen heel wat van die belletjes die je ziet hangen boven de toog. Die zijn gepersonaliseerd, en zo heeft elk lid zijn eigen belletje om een tournee générale te geven (lacht).”

Doordat de zaak wat Engels aandoet – met het vele koperwerk, de zeteltjes en barstoelen in rode stof, de donkere lambriseringen… – krijgt Berenice er ook veel Engelsen over de vloer. “Zo heb ik hier meerdere Engelse koppels die jaarlijks verschillende keren terugkomen. Het is altijd een blij weerzien met die mensen.” De Belleman Pub was al die jaren ook bekend voor de snacks en democratisch geprijsde gerechtjes, zoals spaghetti en andere pasta’s, die Berenice zelf vers bereidt.

Zware diagnose

Drie jaar geleden kreeg Berenice een zware diagnose van de dokters: borstkanker. “Bestralingen, operaties, chemokuur…: ik heb het allemaal meegemaakt. Gelukkig ben ik erdoor gekomen, maar ik ben nog altijd erg vermoeid en ben nog in behandeling. Na een periode van sluiting is de zaak nu al geruime tijd weer open, maar wel maar drie dagen per week. Voor deze laatste dagen nu maak ik wel een uitzondering, met meer openingsdagen, zodat de klanten nog de kans krijgen om een bezoekje te brengen voor het hier sluit.”

Intussen is Berenice, onder meer via haar Facebookpagina, begonnen met de verkoop van de inboedel. Het barmeubel, de stoelen, de zeteltjes, tot de glazen en kopjes toe: werkelijk alles staat te koop. Ook de voor de zaak typerende bierpotten aan het plafond, 365 in totaal, zette ze te koop.

“De 365 bierpotten zijn verkocht en zullen te zien zijn op een publiek toegankelijke plaats”

“Die zijn er gekomen omdat het café eerst nogal kaal was. Dat plafond was ook hoog en volledig wit, en doordat ik zelf niet al te groot ben, voelde dat onaangenaam. Ik heb daarom zelf wat bierpotten aan het plafond gehangen die ik had gekocht, maar op de duur kwamen Jan en alleman hier af met van die bierpotten voor me. Nu hangen ze er nog, maar ik heb één iemand gevonden die ze allemaal heeft opgekocht. Wie het is, kan en mag ik nog niet zeggen, maar ik kan wel verklappen dat de bierpotten later te zien zullen zijn op een publiek toegankelijke plaats.”

Reizen

“Ja, natuurlijk zal ik het missen. Zeker de goede vaste klanten. Dat is maar normaal zeker, na 27 jaar? Ik heb wel wat hobbyprojectjes op het oog en ga mogelijk wat meer reizen. Wat ik al zeker weet, is dat het hier nog een overrompeling wordt, dit weekend.”

The post “Het wordt een overrompeling”: bekende Belleman Pub in Brugge sluit zondag voorgoed de deuren is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Kandidaat-investeerder Audi Brussels heeft volgens vakbonden geen levensvatbaar plan, arbeiders leggen werk neer

Bij autofabriek Audi Brussels is 1 potentiële investeerder opgestaan, maar diens plan zou niet levensvatbaar zijn. Dat heeft de directie vanochtend te kennen gegeven tijdens een bijzondere ondernemingsraad. Tegelijk legde de directie een eerste voorstel van sociaal plan op tafel, maar de vakbonden vonden dat onvoldoende. De arbeiders legden daarop spontaan het werk neer.

Lees meer »

Filezwaarte in Vlaanderen doorbreekt symbolische kaap

Een nieuwe maand, een nieuw record voor de gemiddelde filedruk op de Vlaamse hoofdwegen. De voorbije twaalf maanden, van september 2023 tot augustus 2024, kwam de filezwaarte op de hoofdwegen uit op gemiddeld 911 kilometeruren. In die periode was er met andere woorden elke werkdag gemiddeld 911 kilometer file gedurende één uur lang. Het cijfer komt voor het eerst boven

Lees meer »

Ingeborg vertelt over haar ontmoeting en selfie met de paus: “We wisten pas vijf minuten vooraf dat hij zou komen”

“Plots stonden we oog in oog met de paus, waren we samen aan het zingen én namen we een selfie.” Van een verrassing gesproken voor Ingeborg Sergeant (57). Zaterdag was ze gevraagd om de Hope Happening te hosten voor duizenden jongeren. “Dat de paus ging komen, was helemaal niet gepland en dat zegt alles over zijn ingesteldheid. Ik heb hóóp

Lees meer »

Ook buiten Bosuil loopt het uit de hand: 7 arrestaties nadat politie Antwerp-aanhang wegjaagt met waterkanon, 2 agenten raken gewond

De derby tussen Antwerp en Beerschot is, zoals gevreesd, uit de hand gelopen. De bezoekende fans bleven rookbommen op het veld en scheidsrechter Lothar D’hondt besliste om de match definitief te staken. Ook buiten het stadion was de sfeer grimmig – de politie moest zelfs al het waterkanon en traangas inzetten tegen de Antwerp-fans. Er werden uiteindelijk zeven relschoppers opgepakt.

Lees meer »

De grootste smaragden, waanzinnige woningen en een superjacht van 400 miljoen: de luxueuze levensstijl van de ‘Queen of Qatar’

Ze groeide op als dochter van een gevangene, maar werd koningin van Qatar. Het verhaal van Moza bint Nasser (65) spreekt tot de verbeelding. Als moeder van de huidige emir wordt ze beschouwd als een van de machtigste vrouwen in haar land én het hele Midden-Oosten. Ze draagt de meest exclusieve outfits en sieraden, beheert een gigantisch vastgoedimperium en heeft

Lees meer »

Tielt neemt derde deelwagen in gebruik

Sinds kort kan je in Tielt gebruikmaken van een derde deelwagen, naast de twee bestaande Cambio-deelauto’s. De wagen van ‘claus2you’ is te vinden op het Stationsplein, op de parking in de bocht met de Stationstraat.
The post Tielt neemt derde deelwagen in gebruik appeared first on KW.be.

Lees meer »

LIVE OEKRAÏNE. Zelensky: “Rusland bereidt nieuwe aanval op kerncentrales voor” – Brits minister van Buitenlandse Zaken noemt Poetin maffiabaas

De Oekraïense president Volodymyr Zelensky heeft in een bijeenkomst van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties gezegd dat Rusland “alleen kan worden gedwongen tot vrede” en dat de oorlog “niet met gesprekken kan worden bezworen”. Duitse bondskanselier Olaf Scholz zei eerder deze week voorafgaand aan een ontmoeting met de Oekraïense president nog dat hij geen langeafstandswapens naar Oekraïne zal sturen.

Lees meer »

Frankrijk en VS willen wapenstilstand van 21 dagen in Libanon: extreemrechtse Israëlische minister verwerpt staakt-het-vuren

Als het van Bezalel Smotrich, de Israëlische extreemrechtse minister van Financiën, afhangt, dan komt er geen staakt-het-vuren met Hezbollah. Eerder hadden de VS en Frankrijk een voorstel klaar voor een tijdelijk staakt-het-vuren van 21 dagen in Libanon. Het Israëlische leger heeft zijn troepen woensdag opgedragen zich voor te bereiden op een “mogelijke inval” in Libanon, al zegt VN-ambassadeur Danny Danon

Lees meer »