Infomarkt kondigt nieuwe fase aan voor stadsvernieuwingsproject collegesite Tielt: “Dé blikvanger blijft oude trapgevel van college”

De eerste steen zal ten vroegste voor eind 2025 zijn, maar het collegesiteproject is een stapje dichterbij gekomen. Naar aanleiding van het lopende openbaar onderzoek rond de verkavelingsaanvraag werd donderdag een infomarkt georganiseerd in dienstencentrum ‘t Vijverhof. Daarbij kregen bezoekers ook enkele nieuwe conceptbeeldjes te zien.

In een verkavelingsvergunningsaanvraag wordt de indeling van de projectzones vastgelegd, dus het gaat voor alle duidelijkheid nog niet om een aanvraag van vergunning voor de eigenlijke bouw. “Dat zal wellicht voor het voorjaar van 2025 zijn”, aldus schepen bevoegd voor de Collegesite Vincent Byttebier (CD&V). “Vaak krijgen we van mensen de opmerking te horen dat er niets lijkt te gebeuren op het terrein, maar ik kan je verzekeren dat de administratieve molen niet min is. Zowel door onze administratie als door de private partners werd hard aan dit dossier gewerkt. Vandaag staan we aan het begin van het vergunningstraject en dus breekt een nieuwe fase aan.”

Al tien jaar in de maak

Even recapituleren. De stad kocht de voormalige schoolgebouwen van het college in 2004. Tien jaar later werd door de vorige meerderheid een eerste bestek uitgeschreven, met de bedoeling om de verouderde site van zowat twee hectare om te vormen tot een nieuw hart voor de stad.

We zijn inmiddels nog eens tien jaar later en inmiddels sleepte de huidige meerderheid een subsidie van 1,7 miljoen euro in de wacht, werden enkele huizen in de Kortrijkstraat gesloopt en werd de laatste hand gelegd aan de PPS-overeenkomst met VT Invest en Vlaemynck. Er komen ruim 200 nieuwe appartementen verdeeld over de site., onder meer in een hoog centraal parkgebouw. Tegen het stadspark komt een nieuw dienstencentrum van 1.718 vierkante meter, verdeeld over twee verdiepingen.

Aan weerszijden van de promenade komen nieuwe handelsruimtes, het stadspark wordt uitgebreid en er komt ook een enorme ondergrondse parking van twee niveaus, met plaats voor 299 wagens. Alles samen goed voor een prijskaartje van minstens 70 miljoen euro, al zou het project voor de stad budgetneutraal moeten zijn. De stad laat de private partners bouwen op haar gronden en krijgt daar een publieke parking en een aantrekkelijkere kern voor in ruil.

Centraal fonteintje

Hoe de gebouwen er precies uit zullen zien ligt nog niet vast. Dat zal pas in de aanloop naar de bouwvergunning duidelijk worden. Wel werden er donderdagavond voor het eerst sinds lang enkele nieuwe 3D-weergaves gepresenteerd tijdens de infomarkt. Daarop is te zien dat er tussen het Paterspark en de boulevard richting Kortrijkstraat onder meer een nieuwe centrale fontein komt, terwijl er in de promenade veel bomen voorzien worden.

“Aangezien de parking zich daaronder bevindt gebruiken we retentiekratten (een ondergrondse bak waar water opgevangen wordt-red) waardoor de bomen ondanks de beperkte diepte toch optimaal zullen kunnen groeien. Ook de bomenrij aan de Patersdreef zal behouden en zelfs verlengd worden om het kloostergebouw heen”, legt Dirk Van Tornout van VT Invest uit.

“Dé blikvanger van de site zal uiteraard de oude trapgevel van het collegebouw blijven. Ook de gevel aan de kant van de Kortrijkstraat gaan we trouwens schoren en bewaren tijdens de werken. Ook het monument aan ‘t Vijverhof blijft behouden.”

Eindelijk vooruit

“Het wordt tijd dat het eindelijk eens vooruit gaat”, horen we van buurtbewoner Bart tijdens de infomarkt. Hij woont langs de Kortrijkstraat en ontving net als zijn buren een persoonlijke uitnodiging voor het infomoment. “Ik had eerlijk gezegd gehoopt op wat meer.”

“Zo dacht ik hier vandaag te kunnen zien hoe de gebouwen er precies uit zullen zien, maar blijkbaar is dat nu nog niet duidelijk. Ik hoop vooral dat het niet te grijs zal worden. En dat eventuele politieke wissels na de gemeenteraadsverkiezingen niet weer voor vertraging zullen zorgen. Al ben ik wel blij dat er veel aandacht lijkt te zijn voor groen.”

In dit dossier zijn we liever voorzichtig met uitspraken over timing, maar als alles nu vlot loopt en er geen obstakels opduiken zou de bouwvergunning tegen de zomer van 2025 rond kunnen zijn. Dan zouden de werken in het najaar van 2025 kunnen starten.

Die zullen vanzelfsprekend een paar jaar duren. Niet onbelangrijk is dat er met de ontwikkelaars overeen gekomen werd dat er tijdens de werken ten allen tijde honderd parkeerplaatsen beschikbaar zullen zijn op de site. Het openbaar onderzoek rond de verkavelingsvergunning loopt nog tot 20 juli. De plannen digitaal inkijken en opmerkingen formuleren kan via het omgevingsloket.

(SV)

The post Infomarkt kondigt nieuwe fase aan voor stadsvernieuwingsproject collegesite Tielt: “Dé blikvanger blijft oude trapgevel van college” is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Publicatie ‘Het geheugen als gebouw’ versterkt gelijknamige expo in Zwerfruimte Poortersloge in Brugge

Voor de groepstentoonstelling ‘Het geheugen als gebouw’ brengt Cultuurcentrum Brugge zes kunstenaars met Brugse roots samen in Exporuimte Poortersloge, tijdens Triënnale Brugge 2024 voor de gelegenheid omgedoopt tot Zwerfruimte Poortersloge. Bij de tentoonstelling hoort ook een boek met dezelfde titel.
The post Publicatie ‘Het geheugen als gebouw’ versterkt gelijknamige expo in Zwerfruimte Poortersloge in Brugge appeared first on KW.be.

Lees meer »

Ludo Van Campenhout (N-VA) keert terug na zijn alcoholverslaving: “Ik dronk een glas, dan misschien twee. De week erna vier, tot het te veel werd”

Ludo Van Campenhout (N-VA) viel in 2020 opnieuw in de klauwen van alcohol: “Einde van zijn politieke carrière”, klonk het toen. Afkicken was de voorbije jaren geen ‘fleutsje van ne sengt’, om het op z’n Antwerps te zeggen. Maar voilà: in oktober is hij opnieuw verkiesbaar in het Antwerpse district. “Ik zal mij moeten bewijzen. Maar dat is al heel

Lees meer »

Kijk nu LIVE naar de oefenmatch Knokke-Club Brugge (1-1), exclusief op HLN!

Goed nieuws voor de voetbalfans. Bij HLN kan u de komende weken als abonnee exclusief alle voorbereidingswedstrijden van Club Brugge live bekijken. De landskampioen werkt vier oefenmatchen af, waaronder eentje tegen het PSV van ex-speler Noa Lang. Vandaag trappen we af met Knokke-Club Brugge. Die match kan u op dit moment hieronder live bekijken – er staat op dit moment

Lees meer »

Kurt (60) opent zaterdag nieuwe meubelzaak Blanco in Harelbeke: “Mijn zoon Axell voert mijn ontwerpen en creaties uit”

Dit weekend opent de nieuwe meubelzaak Blanco de deuren aan de Kortrijksesteenweg 279 in Harelbeke. De drijvende kracht achter de exclusieve outdoormeubelen is ontwerper Kurt Velghe, die samen met zijn zoon Axell (29) de zaak runt.
The post Kurt (60) opent zaterdag nieuwe meubelzaak Blanco in Harelbeke: “Mijn zoon Axell voert mijn ontwerpen en creaties uit” appeared first on

Lees meer »

Knip aan De Kromte beroert opnieuw gemeenteraad in Pittem

De knip aan De Kromte is maandagavond nog maar eens aan bod gekomen op de gemeenteraad in Pittem. Oppositieraadslid Andres Vandewalle (NPE) had cijfers opgevraagd en ontvangen over het verkeer dat er passeerde, maar bleef naar eigen zeggen op zijn honger zitten. Burgemeester Dennis Fraeyman (CD&V) gaf dan weer aan dat er zich sinds de invoering van de knip nog

Lees meer »

Er komt einde aan 14 jaar conservatief bewind in Groot-Brittannië: “Het VK zal anders voelen, daar ben ik van overtuigd”, reageert expert

14 jaar conservatief beleid heeft de Britten arm, ziek en boos gemaakt. En daarom gaan ze straks massaal stemmen voor oppositiepartij Labour. Volgens de laatste peilingen staat het Verenigd Koninkrijk een heuse politieke aardverschuiving te wachten. “De Britten willen verandering”, zegt correspondente Lia van Bekhoven. Maar zal die er ook komen? En is er een kans dat de Brexit wordt

Lees meer »