17 hectare nieuw stadsgroen Vlasakker is gerealiseerd

Het open gebied tussen de Etienne Sabbelaan, de Maandagweg, woonwijk Tarweveld-Klaverveld, hogeschool VIVES en KU Leuven Kulak vormt 17 hectare nieuw, volwaardig stadsgroen waar natuurontwikkeling, ontmoeting en beleving hand in hand gaan. De feestelijke opening vindt plaats op zaterdag 29 juni vanaf 14 uur.

“Vlasakker is meer dan een nieuw stadspark. Hier zie je echt de bouwshift in uitvoering. Deze gronden zijn eigenlijk bestemd om op te bouwen. Er bestonden plannen om er een wetenschapspark in te richten. Maar we kiezen er dus voor om de Vlasakker de groene long van ’t Hoge te maken. Het is ook een belangrijke schakel in onze ambitie om de onderwijsinstellingen op ‘t Hoge, zijnde VIVES en Kulak, maar ook Syntra, beter met elkaar te verbinden tot één grote campus, het ‘one campus’-model”, zegt Wout Maddens, schepen van Stadsvernieuwing.

6,6 ha akkerland werd omgezet naar nieuwe hoogwaardige natuur met natuurlijke gras- en hooilanden, bomenrijen en grachtstructuren. De eerder aangeplante bossen van onder andere het geboortebos, creëren dichte boszones. De bestaande vegetatie, struiken en bomen op de zuidelijke helft werd behouden, versterkt en uitgebreid. De beekvallei van de Pietje Patersbeek kreeg een natuurlijk herinrichting met verflauwde oevers om natte natuur alle kansen te geven. Er zijn 2.100 struiken en 65 bomen geplant.

Stadsgroen Vlasakker is een samensmelting van park en natuur, grasland en bos, water en groen © Maarten Thorrez

Daarnaast werden ook de toegangspoorten tot Vlasakker vernieuwd, van waaruit meerdere nieuwe wandelpaden (in totaal bijna 2 km lang) vertrekken doorheen het volledige groengebied. Een centraal vlonderpad (een plankenweg) van bijna 100 meter lang leidt je naar verschillende uitzichtpunten met zitgelegenheid.

Opening met sneukeltocht op 29 juni

We openen dit nieuwe stukje groen met een lekkere sneukeltocht. Dankzij een recente zwerfvuilopruimactie op initiatief van Natuurpunt Kortrijk en in samenwerking met Refu Interim, de bewoners en het detentiehuis kan dit in een nette omgeving doorgaan. De officiële opening start aan de Vlasblomme om 14u (Etienne Sabbelaan 4 in Kortrijk). De wandeling kan je doorlopend starten tussen 14.30 en 16 uur.

The post 17 hectare nieuw stadsgroen Vlasakker is gerealiseerd is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Basisschool ’t Klavertje in Wenduine sluit schooljaar muzikaal af

In basisschool ’t Klavertje in Wenduine werd vrijdag al zingend de zomervakantie ingezet. De leerlingen van de derde graad componeerden een schoollied dat aan alle kinderen werd aangeleerd, en dat lied ging vrijdag in première onder het goedkeurend oog van vele ouders.
The post Basisschool ’t Klavertje in Wenduine sluit schooljaar muzikaal af appeared first on KW.be.

Lees meer »

“Ik weet niet wat hij daar zei, en ik denk hij ook niet”: debat tussen Joe Biden en Donald Trump vergroot twijfels over fitheid van Amerikaanse president alleen maar

De Amerikaanse president Joe Biden heeft de hooggespannen verwachtingen niet kunnen inlossen in een eerste tv-debat met Donald Trump, zijn tegenstander bij de presidentsverkiezingen in november. Biden kwam meermaals verward over, en wist de Amerikaanse kiezer niet te overtuigen dat hij ondanks zijn hoge leeftijd (81) nog een nieuwe ambtstermijn aankan.

Lees meer »

Babyboom in basisschool Mandelbloesem in Oostrozebeke: “Zes leerkrachten hebben er een baby bij”

Nu het schooljaar op zijn einde loopt en de kinderen en de juffen in Oostrozebeke uitkijken naar een lange warme zomervakantie, moet het toch gezegd dat schoolhoofd Ilse Vervaeck van Mandelbloesem een vrij lastig schooljaar achter de rug heeft.
The post Babyboom in basisschool Mandelbloesem in Oostrozebeke: “Zes leerkrachten hebben er een baby bij” appeared first on KW.be.

Lees meer »

Een bloemetje voor Dorine die haar gezin op de eerste plaats zet

“Ik heb een superdochter”, glundert Dorine Debruyne (60) uit Ruddervoorde als we haar opbellen. “We staan dag en nacht voor elkaar klaar.” Dochter Hanna Lagrou stuurde ons een mailtje dat haar allerliefste mama een bloemetje verdient.
The post Een bloemetje voor Dorine die haar gezin op de eerste plaats zet appeared first on KW.be.

Lees meer »

Marktkramer die ‘peperduur’ fruit verkocht, bijt van zich af: “We verkopen geen gouden druiven. Die bedragen kloppen niet”

De marktkramer die door de bezoekers van de Kalseibraderij in De Klinge verweten wordt veel te duur fruit en koekjes te hebben verkocht, ontkent de aantijgingen. “We hebben topproducten, en die zijn niet goedkoop. Maar niemand was verplicht om bij ons te kopen”, klinkt het. Enkele klanten kregen naar eigen zeggen een rekening van meer dan 600 euro gepresenteerd voor

Lees meer »

KIJK. Jonatan Medart ontmoet wereldster Katy Perry: “Meteen een geheimhoudingsverklaring onder mijn neus”

Jonatan Medart (24) werd door muzieklabel Universal Music Belgium uitgenodigd voor de exclusieve luistersessie van Katy Perry (39). De influencer was sprakeloos toen hij oog in oog stond met de wereldster. “Hallo, leuk je te ontmoeten”, was het enige wat hij kon zeggen. Over de nieuwe muziek van Perry mag Medart niets vertellen, behalve dat de 8 nummers die hij

Lees meer »

De Platse in Sint-Andries is volledig vernieuwd

De Platse in Sint-Andries kreeg een volledige heraanleg. Er kwam een gescheiden rioleringsstelsel en er is ook gezorgd voor meer groen en een betere toegankelijkheid. Vanaf maandag 8 juli kunnen de inwoners en bezoekers van Sint-Andries genieten van het vernieuwde plein.
The post De Platse in Sint-Andries is volledig vernieuwd appeared first on KW.be.

Lees meer »

Nieuwe noodwoning in Lisstraat Deerlijk: “Een opportuniteit”

De gemeenteraad keurde unaniem de aankoop goed van een woning met twee overdekte autostaanplaatsen in de Lisstraat. “De aankoop van dat woonhuis in de nieuwe verkaveling in de De Cassinastraat is een opportuniteit”, aldus schepen Louis Vanderbeken (CD&V).
The post Nieuwe noodwoning in Lisstraat Deerlijk: “Een opportuniteit” appeared first on KW.be.

Lees meer »