Heemkring Aan De Schreve lanceert kunstenaarsproject en boek over de familie Boudry

Dit jaar loopt in Poperinge de tentoonstelling ‘Boudry, een familie kunstenaars’, een organisatie van de Koninklijke Heemkring Aan de Schreve. Naast de tentoonstelling geeft Aan de Schreve ook een geïllustreerd kunstboek uit. De vernissage van de tentoonstelling gaat door op donderdag 4 juli in de Kapel van de Zusters Benedictinessen met aansluitend de boekvoorstelling in de Kapel Lebbe, Peperstraat in Poperinge.

“De tentoonstelling schetst in het historisch kader van ‘t Klooster (zusters Benedictinessen) een overzicht van het oeuvre van de Poperingse kunstenaarsfamilie Boudry. In Poperinge en ruim daarbuiten is vandaag de dag vooral Nele Boudry (1961) bekend. Meest bekend van haar is het Ginger-beeld op de Poperingse markt en het beeld Quinten in Dranouter. Ze was jaren lerares in de Poperingse Kunstacademie, maar stopte deze loopbaan om voltijds te kunnen leven als kunstenares”, klinkt het bij de Koninklijke Heemkring Aan de Schreve.?

Nele is erfgename van een hele familie kunstenaars. “Haar vader was de bekende fotograaf en kunstschilder Paul Boudry (1925-2001). Hij zette vele landhuisjes en talloze kapellen op doek en was een befaamd en ruim gekend volksfiguur in de Westhoek. Grootvader Jules Boudry (1888-1951) is dan weer bekend, omdat veel zijn werk nog steeds te vinden is in veel huizen in Poperinge en ver daarbuiten.?Jules Boudry was een productief kunstschilder en maakte heel wat portretten, schilderde historische gebouwen en kerkinterieurs, maar ook talloze stillevens, vaak met dahlia’s.”

Fotomomenten

De oom van Jules Boudry is kunstschilder Aloïs Boudry (1851-1938). De familie telt nog tal van kunstenaars onder andere Robert Boudry (Antwerpse stadsgezichten) en Pol Boudry (portretten).

Aan de Schreve vond maar liefst 500 werken terug van Jules Boudry, een 100-tal van Paul en meer dan 200 van Nele Boudry.?Er werden drie fotomomenten georganiseerd voor eigenaars om een professionele foto te laten maken van hun werk. Curator Lidewij Deroo, Ir.-architect en dochter van Nele Boudry, staat in voor het concept van de tentoonstelling en voor de selectie van de werken. Voor het eerst krijgt Nele Boudry een retrospectieve van haar eigen werk.”

Kunstboek

Naast de tentoonstelling geeft Aan de Schreve ook een geïllustreerd kunstboek uit met de weergave van een selectie uit het oeuvre van de Boudry-familie.?Een grotere selectie blijft later ook te raadplegen op www.erfgoedplus.be. “De vernissage van de tentoonstelling gaat door op donderdag 4 juli om 18.30 uur in de Kapel van de Zusters Benedictinessen met aansluitend om 20.15 uur de boekvoorstelling in de Kapel Lebbe, Peperstraat in Poperinge. De tentoonstelling is iedere vrijdag, zaterdag en zondag open in juli en augustus, einde op 1 september telkens van 10 tot 17 uur.

Gidsbeurten kunnen worden aangevraagd op [email protected]. Het boek ‘Boudry, een familie kunstenaars’?kan worden besteld op [email protected].

The post Heemkring Aan De Schreve lanceert kunstenaarsproject en boek over de familie Boudry is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

De Klimrank neemt afscheid van meester Stefan: “Altijd gedreven, maar steeds met veel engelengeduld”

De Klimrank, een school voor buitengewoon onderwijs in Poperinge, moet het volgend schooljaar zonder meester Stefan (62) doen. Na dit schooljaar gaat meester Stefan met welverdiend pensioen. Hij was 40 jaar actiefals kinesist in De Klimrank, eerst op de locatie aan De Couter in Poperinge en daarna naar de Deken De Bolaan. Op zijn laatste werkdag werd hij door alle

Lees meer »

Brand in silo met metaalzaagsel in stelplaats MIVB

In de stelplaats Delta van de MIVB, in Oudergem, woedt momenteel een brand in een silo. Dat meldt de Brusselse brandweer. Voorlopig zou er geen sprake zijn van gewonden, maar 250 werknemers van de Brusselse openbaarvervoersmaatschappij werden wel geëvacueerd. De bluswerken zouden nog enige tijd in beslag nemen.

Lees meer »

Belgian Cats openen oefencampagne met vlotte zege tegen China

De Belgische basketbalvrouwen hebben vrijdag in Sportcampus Lange Munte in Kortrijk hun eerste oefenwedstrijd voor de Spelen winnend afgesloten. Tegen vicewereldkampioen China werd het 78-63 (rust: 40-29).
The post Belgian Cats openen oefencampagne met vlotte zege tegen China appeared first on KW.be.

Lees meer »

Filip Dewinter (Vlaams Belang) neemt vandaag eed af van Vlaamse Parlementsleden

Vandaag leggen de 124 Vlaamse Parlementsleden – onder wie maar liefst 67 nieuwkomers – de eed af. Dat doen ze bij de tijdelijke voorzitter Filip Dewinter van het Vlaams Belang, een controversiële figuur. Meteen ook een drukke eerste zittingsdag voor het Vlaams Parlement, dat een nieuwe voorzitter moet verkiezen én moet beslissen of de verkiezingsuitslag in Brussel voor het Vlaams

Lees meer »

Alcoholverbod voor Brugse (46) die gewelddadige partner neerstak met aardappelmes

Nadat ze slaag had gekregen met een afstandsbediening ging C.L. haar partner te lijf met een aardappelmes. De 46-jarige Brugse stak de man vier keer, onder meer in de buik. Dat levert haar nu drie jaar voorwaardelijke celstraf op. Het slachtoffer zelf kreeg een jaar voorwaardelijk voor jarenlang partnergeweld.
The post Alcoholverbod voor Brugse (46) die gewelddadige partner neerstak

Lees meer »