Lieve (63) neemt na 38 jaar afscheid van de Kunstacademie: “Waar zijn al die jaren naartoe? Ik voel me nog steeds jong”

Met het einde van het schooljaar sluit Lieve Noreille (63) een mooie loopbaan af als leerkracht grafiekkunst bij de Academie voor Beeld in Menen. “De laatste tijd kreeg ik veel bezoek van oud-leerlingen van jaren ver. Ze hoorden dat ik met pensioen ga en kwamen nog eens dag zeggen. Zoiets doet deugd, meer heb ik niet nodig”, blikt ze tevreden terug.

Maar liefst 38 jaar lang gaf Lieve Noreille les in de kunstacademie van Menen. Nochtans was het geen liefde op het eerste zicht. “Als kind tekende ik dag in dag uit. Als zevenjarige volgde ik een jaartje kunstacademie, maar ik vond de opgelegde opdrachten niet leuk. Ik was liever vrij om te tekenen of te boetseren.”

Na studies plastische kunsten en grafiekkunst doceerde Lieve eerst tekenkunst in Harelbeke, Deinze en overal waar er uren vrijkwamen. “In 1987, twee jaar nadat ik afgestudeerd was, had ik het geluk dat de lessen grafiekkunst in Menen vrijkwamen. Later volgden Izegem en Roeselare. De laatste 15 jaar doceerde ik enkel in Menen en Roeselare. Naar de academie komen, was een feest voor mij. Ik vond het heel boeiend om met volwassenen samen te werken. Ik zorgde dat mijn studenten zich goed voelden en dat er samenhang in de groep was”, zegt Lieve.

Afkicken

“Het emotionele hield me enorm bezig: omdat je met beeld en tekenmateriaal bezig bent, komen er veel emoties vrij. Grafiekkunst, met druktechnieken zoals etsen, hoog-, zeef- of steendruk, is niet meteen de meest populaire kunstrichting, maar ik heb het met hart en ziel gedaan. Ik heb moeten vechten voor mijn leerlingen en mijn atelier. Nu ben ik content dat ik in Menen en Roeselare kan afsluiten met een mooie groep leerlingen. Ruth Boudry zal me opvolgen, met haar vormde ik in Roeselare een goed team. Ik zal zeker af en toe nog eens binnen springen.”

Dat ze met pensioen gaat, kan Lieve amper geloven. “Waar zijn al die jaren naartoe? Ik voel me nog steeds jong. Ik kijk enorm uit naar het ‘niet moeten’. Niet langer naar tentoonstellingen gaan in functie van de leerlingen en het atelier, maar louter voor mijn eigen plezier: ik vraag me af of ik dat zal kunnen en hoe dat zal voelen. Het zal in elk geval afkicken zijn”, besluit ze.

The post Lieve (63) neemt na 38 jaar afscheid van de Kunstacademie: “Waar zijn al die jaren naartoe? Ik voel me nog steeds jong” is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Luc Steeno begon in Kursaal Oostende zijn verjaardagsfeest met één lied van Will Tura én ook bijna op het einde zong hij nog één Tura-nummer

In Kursaal Oostende vierde Luc Steeno feest. Inderdaad, Luc werd net 60 jaar en in een organisatie van Blue Sky Concerts vierde hij deze verjaardag met heel wat aanwezigen in de mooie eventzaal van Kursaal Oostende. Luc stond niet alleen op het podium. Ook talrijke collega’s kwamen langs om één of twee liedjes te zingen.
The post Luc Steeno

Lees meer »

Le Pen stelt bevoegdheid van president over het leger in vraag

Op drie dagen van de eerste ronde van de parlementsverkiezingen in Frankrijk, stelt Marine Le Pen van de extreemrechtse partij RN de bevoegdheid van de president over het leger in vraag. Volgens haar is de titel van “opperbevelhebber” louter een eretitel, maar is het uiteindelijk de premier die de touwtjes in handen houdt.

Lees meer »

De must-reads van het weekend

04:04 De Tour is een van de meest extreme sportevenementen ter wereld. In het postdopingtijdperk grijpen ploegen naar voeding om de performance van hun renners te boosten. Hoe werkt dat?

Lees meer »

Jacques Vermeire vindt zichzelf niet verbrand door ‘F.C. De Kampioenen’, anderen wel: “Dankzij DDT sta ik nog steeds voor volle zalen”

Met de herhalingen van ‘F.C. De Kampioenen’, ‘Verschoten & Zoon’ en ‘Hallo K3′ is Jacques Vermeire (73) alomtegenwoordig op televisie. “Het is denk ik de achtste keer dat ‘De Kampioenen’ opnieuw starten, maar kan je geloven dat ik zelf zit te wachten tot het begint na ‘Het Journaal’?”, lacht de man die gestalte gaf aan DDT. “Sommige acteurs voelen zich

Lees meer »

“Ken je mij niet meer?”: Hartverwarmende reünie tussen taxichauffeur en oude jeugdvriend gaat de wereld rond

Uber-chauffeur Danny uit de Amerikaanse staat Texas brengt dagelijks tientallen klanten van de ene naar de andere locatie. Maar in januari werd hij aangenaam verrast door één van hen. Hij voerde een beleefde conversatie met zijn klant John, toen hij plots werd onderbroken. “Man, ik ken jou”, zei de man. “Ken je mij niet meer?” Danny beleefde vervolgens een heuglijk

Lees meer »

Meester Filiep (63) aan laatste schooldag toe in ‘t Polderhart: “Afscheid van een natuurtalent”

‘t Polderhart in Zuienkerke verliest straks een monument: meester Filiep trekt er vrijdag na 34 toegewijde schooljaren voor het laatst de deur van het de ‘Plukjesklas’ achter zich dicht. Zijn schoolcarrière was een roeping. “Het heeft mij op alle vlakken ontzettend verrijkt.”
The post Meester Filiep (63) aan laatste schooldag toe in ‘t Polderhart: “Afscheid van een natuurtalent” appeared

Lees meer »