Meester Filiep (63) aan laatste schooldag toe in ‘t Polderhart: “Afscheid van een natuurtalent”

‘t Polderhart in Zuienkerke verliest straks een monument: meester Filiep trekt er vrijdag na 34 toegewijde schooljaren voor het laatst de deur van het de ‘Plukjesklas’ achter zich dicht. Zijn schoolcarrière was een roeping. “Het heeft mij op alle vlakken ontzettend verrijkt.”

Filiep Roose (63) zorgde aan het begin van zijn carrière al meteen voor een primeur: hij was in 1983 de eerste mannelijke kleuterleider die afzwaaide aan de Garenmarkt in Brugge. “Dat was voor mij een evidente studiekeuze destijds: ik had zeven jaar in leiding gestaan bij de Chiro en was ook jaren animator geweest bij de C. M. Tekenen, decors maken, me verkleden: dat zat in het bloed”, zo vertelt hij.

Na eerst een paar jaar in Brugge voor de klas te hebben gestaan, belandde hij uiteindelijk in Zuienkerke waar hij nooit meer weg zou gaan. “Men wou dat ik hier mee mijn schouders onder de uitbouw van de kleuterschool zette. Het dorp zelf had toen ook nog een heel ander gezicht, met cafeetjes en een kasseibaan”, herinnert Filiep zich. Al die jaren ontfermde hij zich over de ‘Plukjesklas’. “De derde kleuterklas, da’s een dankbare leeftijd. Ze krijgen al een wat kritischere blik en het is ontzettend boeiend om te zien hoe ze daarmee naar de wereld kijken.”

Nooit met tegenzin

Het afscheid was er een met gemengde gevoelens. “Ik heb er geweldig van genoten en het heeft me ook enorm gepakt. Die vierendertig jaar in deze school zijn zo voorbij gevlogen, ik herinner mij die eerste schooldag alsof het gisteren was. Nooit ben ik hier één dag met tegenzin komen werken. Nu zit het erop, maar ik kom hier nog wel eens mee de handen uit de mouwen steken op het schoolfeest of in de moestuin” klinkt het. Voor wie nog zou twijfelen: in de klas staan, is volgens meester Filiep een van de mooiste jobs die er zijn. “Het heeft mij op alle vlakken ontzettend verrijkt, en ik ben ook jong van geest gebleven. Laat mij nog maar eens pleiten voor meer mannen in het onderwijs.”

“Meester Filiep was al die jaren een supermeester”, zegt directeur Ingrid Igodt. “Eén uit de duizend, een natuurtalent met ongelofelijk veel kwaliteiten. En een mannelijke kleuterleider, dat blijft zeer uitzonderlijk.”

The post Meester Filiep (63) aan laatste schooldag toe in ‘t Polderhart: “Afscheid van een natuurtalent” is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Verkoop H&M valt tegen door slechte weer, aandeel krijgt klappen

Modeketen H&M heeft donderdag een waarschuwing uitgestuurd voor tegenvallende verkopen in juni als gevolg van het wisselvallige weer dat veel shoppers thuis houdt. Het Zweedse budgetmerk zegt ook dat het moeilijker wordt om zijn winstdoelstelling te halen. Het aandeel zakte tot 15 procent op de beurs in Stockholm.

Lees meer »

Waarom Viktor Orban Europa niet groot kan maken

Hongarije volgt maandag België op als tijdelijke voorzitter van de Raad van de EU, onder de slogan “Make Europe great again”. Maar door Orbans houding is die ambitie gedoemd. “Mijn advies? Neem het Hongaarse voorzitterschap niet ernstig.”

Lees meer »

Kiwanis Club Oostende Noordzee 50 jaar actief

Kiwanis Club Oostende Noordzee, een van de 16 serviceclubs in Oostende, vierde vorig weekend haar halve eeuw maatschappelijk engagement in onze stad. “De sociale actie is voor de club de enige echte bestaansreden en is tevens de motor van de club”, aldus voorzitter Ruben Pannecoucke. En daar staat de strijd tegen kinder- en dus ook kansarmoede centraal.
The post

Lees meer »

KIJK. Passagiers getuigen nadat hun vlucht noodlanding moest maken na hevige turbulentie: “Het leek alsof het vliegtuig was neergestort”

Afgelopen maandag moest een Boeing 787-9 Dreamliner van Air Europe een noodlanding maken in het Braziliaanse Natal nadat het toestel werd geteisterd door hevige turbulentie. “Mensen waren aan het schreeuwen en aan het rondlopen. Ik zag iemand vastzitten in het bagagevak!”, getuigt een vrouwelijke passagier. Het toestel was onderweg van Madrid naar Montevideo (Uruguay). “Maar van het ene op het

Lees meer »

Ouders komen in tranen aan op laatste schooldag na drama met verdronken jongen (7): “Iedereen is in shock”

Wat een feestelijke afsluiter moest worden van het schooljaar, werd bij basisschool Mikado in Borgerhout een dag van rouw. Bij een uitstap naar recreatiedomein De Mosten in Hoogstraten verdronk donderdag een 7-jarige leerling. “Iedereen is in shock”, reageert gedelegeerd bestuurder Geert Van Kerckhoven. “Onze zorg gaat in de eerste plaats uit naar de ouders, de leerlingen en ook het schoolteam.”

Lees meer »

Beleef de zomer op het Evenementenplein in Oostkamp

Van 25 juni tot 14 juli transformeert het plein achter OostCampus in een bruisend paradijs, vol activiteiten voor jong en oud. Er is een uitgestrekt strand waar je kunt genieten van de zon en ontspannen met vrienden en familie. Het overdekte podium zal de thuisbasis zijn voor een reeks boeiende optredens. Er is een bar
The post Beleef de

Lees meer »

“Tedesco moet ophouden met te geloven in complottheorieën. Evenzeer met het aanhalen van bepaalde excuses”

“Keep calm, mister Tedesco – and carry on.” Onze chef voetbal Niels Poissonnier hoopt dat de bondscoach van de Rode Duivels snel weer zichzelf is. “Plots ziet hij allerhande complotten en vijanden. EURO 2024 heeft zich meester gemaakt van Domenico Tedesco”, stelt hij. “Die 0-1 tegen Slovakije moet toch een grotere impact gehad hebben dan velen en hijzelf hebben gedacht.”

Lees meer »