Yves Ngabu verdedigt wereldtitel in ‘zijn’ Congo

Yves Ngabu (35) bokst zaterdag voor de wereldtitel… in de Congolese hoofdstad Kinshasa. Het is zijn eerste kamp voor ‘eigen publiek’ sinds de Roeselarenaar met een Congolese licentie bokst. En dat eigen publiek, dat mag je best letterlijk nemen: “Er zijn 80 plaatsen gereserveerd voor mijn familie.”

Een wereldkampioen boksen bij de mannen. Het is op zich al een primeur, maar als je het parcours van Yves Ngabu bekijkt, dan was hij eigenlijk voorbestemd om profvoetballer te worden. “Ik heb hem altijd wat vergeleken met Lukaku”, zei zijn pa Jean-Pierre Mbemba daar ooit over. Het was vader Jean-Pierre die vanuit Kinshasa via RSC Anderlecht, in de periode van Scifo en Lozano, in België neerstreek. Uiteindelijk kwam de polyvalente middenvelder bij de toenmalige derdeklasser FC Roeselare terecht. Voorzitter Fernand Bril ontfermde zich over hem, Yves werd ook genoemd naar de vrouw van de Roeselaarse ondernemer, Yvette. Yves werd in Roeselare geboren, zijn oudere broer en zus in Congo.

“Ik wil niets aan het toeval overlaten en ga dan ook voluit voor een KO”

Als jonge voetballer bij FC Roeselare genoot hij al interesse van Club Brugge, maar uiteindelijk belandde hij in het nationale voetbal bij Winkel Sport. Tot hij verliefd werd op de bokssport. Voetballend zette hij een stapje terug naar KSKV Zwevezele waarmee hij aan een sportieve opmars begon, maar hij trof er ook voorzitter Paul Degroote, de man die ook ooit Delfine Persoon mee naar hogere oorden stuwde. Het voetbal raakte stilaan op de achtergrond. Maar waar Ngabu aan zijn carrière timmerde op boksgala’s in Izegem, Lichtervelde en andere Zwevezeles, leidden Gods wegen Yves Ngabu is ook erg gelovig naar Engeland. “Ik heb nergens spijt van, het is gelopen zoals het moest lopen. Ook in mijn periode in Engeland heb ik veel veel opgestoken.”

De Smiling Assasin

Ngabu veroverde daar de EBU-titel, maar verloor die uiteindelijk aan de Brit Lawrence Okelie. De enige nederlaag die Yves ook voor vol aanziet. In die Engelse periode werd hij in januari 2020 ook zogenaamd betrapt op doping, maar het bleek enkel om een afwijkend testresultaat te gaan. Het pad liep niet altijd over rozen, maar Yves verloor er zijn glimlach niet bij. Een vriend (Andres Dendoncker, broer van Leander, red.) bedacht hem met de bijnaam de Smiling Assasin, de lachende moordenaar. Yves is iemand die geen vlieg kwaad zou doen, altijd de glimlach om de lippen heeft, maar in de ring kent hij geen mededogen. Ooit sloeg hij in Schiervelde in Roeselare een tegenstander binnen de eerste tellen van de kamp letterlijk uit de ring. Een krachtpatser pur sang, maar eigenlijk de grootste knuffelbeer die je je kunt indenken.

Kamp in het Hilton Hotel

De volgende stap in zijn carrière zette hij door zich onder de vleugels van de Franse manager Tarik Saadi te nestelen en in Johannesburg bij Damien Durandt te gaan trainen. Niet toevallig bij Ilunga Junior Makabu. “Ik had al langer contact met Junior, een topbokser die in Zuid-Afrika woont. Hij heeft ook Congolese roots en we kunnen het goed met elkaar vinden.”

Ze delen ook elkaars gewichtsklasse, de cruisergewichten. “Mijn trainer heeft er goed de pees op gelegd. Ik zal meer dan klaar zijn voor mijn kamp tegen Kevin Martinez. Ik zag nog maar één kamp van hem, maar we gaan uit van ons eigen strijdplan. Wie me kent, weet dat ik vooruit boks. Het is een Mexicaan, een warmbloedig type. Ik ben rustiger, maar in de ring ga ik er vol voor. Hij maakt maar beter dat hij goed voorbereid is.”

De kamp vindt zaterdag 29 juni plaats in het Hilton Hotel in Kinshasa. De organisatie ligt bij de Congolose bond, waarvoor Yves Ngabu ondertussen uitkomt. “Laat er geen misverstand over bestaan. Ik voel me zeker nog Belg, maar ze hebben hier in Congo al veel voor mij gedaan.” Er zullen maar 400 toeschouwers de kamp kunnen bijwonen, onder wie heel wat Congolese hoogwaardigheidsbekleders. Een vijfde van de zitjes is gereserveerd voor de familie Ngabu. “Mijn pa kan er niet bij zijn, die moet werken. Maar mijn moeder wel en voor mijn jongste broer Randy, die nooit van mijn zijde wijkt, zal het de eerste keer zijn dat hij onze familie terugziet. Het wordt daar dus een familiereünie. Maar we willen het Afrikaanse boksen ook op de kaart zetten.”

Mental coach op post

De Roeselarenaar weet wat hem te doen staat. Zeker ook omdat hij in de jacht op de WBO-titel in Rusland genekt werd door wat in de bokswereld jammer genoeg te vaak voorkomt. Hij was duidelijk de meerdere van zijn tegenstander en gewezen olympisch kampioen Tisjtsjenko, die bovendien ook nog uitpakte met een ongeoorloofde slag, maar verloor niettemin. “Daarom ga ik ook voluit voor KO”, kijkt hij al vooruit naar het gevecht met Martinez. Iets wat je Ngabu niet moet leren. Van zijn 22 zeges waren er maar liefst 16 met KO.

De IBO-titel pakte Ngabu door in Australië thuisbokser Floyd Masson de baas te blijven. Die was tot de kamp tegen Ngabu nog ongeslagen na 13 profkampen, toevallig heeft Kevin Martinez net dezelfde statistieken. “Maar ik ga uit van eigen sterkte.”

En ondertussen bonst het voetbalhart in het gespierde lijf van Yves Ngabu ook voor de Rode Duivels. “Uiteraard volg ik hen op de voet. Ze moeten net als ik durven uitgaan van eigen sterkte”, poneert Ngabu, die woensdag van Johannesburg naar DR Congo vloog. Ook zijn mental coach David Avonture, ook al een ex-voetballer met een verleden bij onder meer KV Oostende, KSV Waregem en Cercle Brugge, is op post om zijn poulain maximaal te ondersteunen. “Ik heb nog altijd een goed contact met Romelu Lukaku. Als ik iets stuur, dan antwoordt hij zeker binnen de kortste keren. En omgekeerd ook natuurlijk”, besluit hij met zijn ontwapenende glimlach.

Ondanks zijn 35 jaar voelt Ngabu zichzelf nog altijd progressie maken. “Het is al een mooie reis die ik gemaakt heb, maar die is nog niet ten einde. Ik voel me nog steeds sterker worden. Ik wil graag nog andere gordels pakken, maar daarvoor heb ik alle vertrouwen in mijn manager.”

The post Yves Ngabu verdedigt wereldtitel in ‘zijn’ Congo is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

De eerste Tour van Merckx door de ogen van onze analist Michel Wuyts: “In 1969 waren mensen zo verlangend als in 2024”

55 jaar na Eddy Merckx begint Remco Evenepoel vandaag aan zijn eerste Tour de France. Daarom duikt onze wieleranalist en -commentator Michel Wuyts in de archieven en haalt hij herinneringen op aan het Tourdebuut (en de eerste eindzege) van Merckx. “Die nacht heeft Neil Armstrong voet op de maan gezet. Ik zag het in de roes van Merckx. En vond

Lees meer »

Muzikale zomer start met Café Congé in Deerlijk: “Genieten van steengoeie bands met drankje in de hand”

De grote vakantie is in zicht en dat betekent dat Café Congé weer op de activiteitenkalender staat in Deerlijk. Met een gevarieerd programma mikken de initiatiefnemers vanaf donderdag 4 juli gedurende twee avonden op een jong en minder jong publiek.
The post Muzikale zomer start met Café Congé in Deerlijk: “Genieten van steengoeie bands met drankje in de hand”

Lees meer »

Oostrozebekenaar Chris ‘Foxie’ De Vos in Tour als verzorger van ploeg van geletruidrager Pogacar

In 2011 won Chris De Vos als verzorger de Ronde van Frankrijk met BMC-kopman Cadel Evans. Sinds zaterdag doet de 58-jarige Oostrozebekenaar, intussen aan de slag bij UAE Team Emirates, een nieuwe gooi naar Tourwinst met topfavoriet Tadej Pogacar. “Maar de komst van mijn eerste kleinkind plaats ik boven een nieuwe eindzege in de Tour.”
The post Oostrozebekenaar Chris

Lees meer »

Steenrijke Tom en Bill Kaulitz kampen na Tokio Hotel met trauma’s: “Soms denk ik dat ik als baby uit een UFO viel”

Ze zijn terug van – in principe – nooit weggeweest, maar hier in Vlaanderen zijn ze lange tijd van de radar verdwenen. Bill en Tom Kaulitz (34), bekend van de emo-rockband Tokio Hotel, pakken uit met een eigen docu op Netflix. In ‘Kaulitz & Kaultiz’ zijn ze heel wat eerlijker dan destijds in de tienerblaadjes: “Ja, Bill valt op mannen,

Lees meer »

“Haar vriend probeerde nog alles, maar tevergeefs”: dolverliefde Mandy (33) wilde nog even over haar hoeve vliegen tót het vliegtuigje begon te tollen

Met het pleziervliegtuigje wilde ze nog even haar geitjes en kippen vanuit de lucht zien. Tot de motor van de Boeing-Stearman PT-17 Kaydet boven Kiewit (Hasselt) sputterde, de oldtimer recht naar beneden viel en de romantische vlucht een dramatische afloop kende. Stewardess Mandy Linder (33) stierf op 100 meter van haar eigen woning, haar vriend – de piloot van het

Lees meer »

Meldingen kindermishandeling op recordhoogte in Vlaanderen

Het aantal meldingen van kindermishandeling staat op recordhoogte in Vlaanderen. Dat schrijven De Morgen en De Standaard donderdag. “Een positief signaal”, zegt Tim Stroobants, directeur van het overkoepelende Vlaams Expertisecentrum Kindermishandeling (VECK). “We hebben er met zijn allen meer oog voor.”

Lees meer »

“Mensen schrikken van prijzen, maar Natalia is een kleine kmo”: Natalia pakt uit met straffe productie voor zomertour

“Geloof ons. Dit wordt ongezien voor een Vlaamse act.” Team Natalia zit klaar. Zaterdag viert de zangeres een eerste keer haar twintig zomers als artieste en op de tour werd geenszins beknabbeld. “Qua licht en techniek trekken we de Lotto Arena door naar festivals”, klinkt het. “Een serieuze investering, maar ook productioneel bijzonder indrukwekkend. Sommige organisatoren hebben nu al stress”.

Lees meer »

“Ik zag palmbomen en dacht: dit is Parijs niet”: Jem (30) stapt zonder het te beseffen op verkeerde vlucht en eindigt in Spanje

De Britse Jem Maybank (30) uit Leeds dacht dat ze eind vorige maand op een vlucht richting Parijs stapte, maar niets bleek minder waar te zijn. Door de ‘vakantierush’ vergiste ze zich van gate, waardoor ze even later richting het Spaanse Alicante vloog. “Ik had mijn ticket aan vier personeelsleden laten zien”, klinkt het. Ik vroeg waarom mijn stoeltje op

Lees meer »

Generaal opgepakt na poging tot staatsgreep in Bolivia

De militairen die zich woensdag in Bolivia verzameld hadden bij het presidentieel paleis in La Paz en er door president Luis Arce van beschuldigd werden een staatsgreep te willen plegen, zijn weer vertrokken. Dat deden ze nadat president Luis Arce nieuwe militaire leiders had benoemd te midden van wat regionale leiders hebben veroordeeld als een poging tot staatsgreep.

Lees meer »