“We zijn fier dat we zo’n kwaliteitspils kunnen geven aan de klanten”: Cristal-tankbier populairder dan ooit in horeca

Markt 28-uitbater Alexander Leroy schenkt sinds midden december het tankbier van Cristal. En hij is niet de enige. In een jaar tijd kende Cristal een stijging van maar liefst 67 procent in de Belgische horeca.

Het Cristal tankbier is populairder dan ooit in de Belgische cafés. Het bestaat al zo’n 20 jaar en werd al gebruikt om grotere evenementen, maar is nu bezig met een ware opmars in horecazaken. “Het Cristal tankbier wordt geserveerd op verschillende festivals, zoals Pukkelpop en Couleur Café. Het is niet gemakkelijk om alle festivalgangers snel te bedienen met kwalitatief bier. Doordat er niet meer met vaten gewerkt wordt, kunnen er nu veel sneller pintjes getapt worden”, vertelt Jan Deveux, Customer Technical Services Manager bij Cristal. “Ook in de grote voetbalstadia, zoals bij KAA Gent of Standard, wordt er Cristal tankbier geserveerd.”

Belgische pilspionier

Cristal werd in 1928 voor de eerste keer gebrouwen, vijf jaar na de oprichting van Alken Maes, het bedrijf achter pilsbier Cristal. Jozef Indekeu en Edouard Boes introduceerden de pils in België. Het was de eerste pils op Tsjechische wijze, die gemaakt werd met Tsjechische hoppen. Het bier heeft een bittere hopsmaak.

De grootste vijanden van bier zijn temperatuur, licht en lucht. Dankzij de unieke coolflowtechnologie blijft het bier gegarandeerd vers. ’s Nachts wordt het afgetapt in de brouwerij en ’s ochtends wordt het rechtstreeks naar de horecazaak gebracht. “Het bier blijft perfect gekoeld vanaf de brouwerij tot in het glas. We vervoeren de tanks in een geïsoleerde tankwagen van 3 graden celcius.

“De schuimkraag is veel dichter en steviger”

Bij de horecazaken worden de tanks dan in een koelcel geplaatst, waar het bier op dezelfde temperatuur blijft en er geen licht en lucht aan kan. Alles wordt geëlimineerd om de perfecte pint te kunnen tappen. Zelfs wanneer het bier van de tank naar de tap gaat, wordt het constant omgeven door een waterleiding van 3 graden, waardoor het bier nooit temperatuurschommelingen kan ondergaan. Op die manier moet er ook niet gewerkt worden met CO2 en moet de druk niet veranderd worden, zoals dat het geval is bij vaten”, legt Jan uit.

“Het Cristal-tankbier wordt als enige tankbier niet gepasteuriseerd. Dat is een proces waarbij het bier kort verhit wordt tegen eventuele microben. Op die manier behoudt het bier al zijn smaakeigenschappen. Het is dan wel maar een maand houdbaar, maar we reserveren het tankbier dan ook alleen voor grote evenementen en horecazaken met voldoende cliënteel”, vult Jan aan.

Perfecte kwaliteit

Alexander Leroy staat al iets meer dan 20 jaar achter de toog van Markt 28. “In december zijn we geswitcht van bier uit vaten naar tankbier en we merken duidelijk het verschil. Het Cristal tankbier heeft een perfecte kwaliteit. De koelinstallatie is super. Het bier heeft constant een temperatuur van 3 graden, waardoor de kwaliteit behouden wordt. Ook moet ik nu niet langer sleuren met vaten”, vertelt Alexander.

“Die kwaliteit merken de klanten ook. Het voordeel van het tankbier is dat het een veel zachtere pils is, waar je geen koppijn van krijgt. Dat maakt het toegankelijker voor de klanten. De schuimkraag is ook veel dichter en steviger en je krijgt er een minder opgeblazen gevoel van, waardoor de klanten sneller een glas meer drinken. We krijgen er heel wat positieve reacties op. We zijn fier dat we zo’n kwaliteitspils kunnen geven aan de klanten. Doordat het bier rechtstreeks van de tanks uit de tap komt, hebben we ook geen verlies meer, zoals dat bij tappen wel het geval is wanneer je het vat moet vervangen”, legt Alexander uit.

Showroom

“Beneden in de kelder hebben we een showroom, waar de klanten een kijkje kunnen nemen en onze koelinstallatie van dichtbij kunnen zien. Op die manier willen we meer beleving creëren bij de klanten, zodat zij zien waar het bier vandaan komt. Sinds midden december zijn er al zo’n 330 mensen komen kijken. We zijn de enige horecazaak in België waar de klanten ook effectief kunnen zien hoe het proces verloopt”, klinkt het bij Alexander.

“Dit jaar is het de 36ste keer Waregem Koerse. We willen ervoor zorgen dat iedere pils die hier op de markt wordt getapt, afkomstig is van de tanks. Daarvoor zullen we verschillende leidingen leggen van de tanks in onze kelder naar de tapinstallaties buiten. Het is een groot project waarvoor we samenwerken met de mensen van Alken Maes. Maar we hebben er vertrouwen in dat het ons zal lukken”, legt hij uit.

The post “We zijn fier dat we zo’n kwaliteitspils kunnen geven aan de klanten”: Cristal-tankbier populairder dan ooit in horeca is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Boerderij ’t Moereveld in Torhout is niet zomaar een hoeve: “Het best verkochte ijs? Zonder twijfel vanille!”

Een boerderij die in de zomer het gewone hoeveleven overstijgt? Daar is de Torhoutse IJsboerderij ’t Moereveld een schoolvoorbeeld van. Met, naast 120 melkkoeien en ook akkerbouw, 30 verschillende smaken zelfbereid ijs en een ruim ijssalon met terras. “De zaken lopen zó goed, dat ik de vraag naar ijs bijna niet kan volgen”, zegt ‘ijsboerin’ Cindy Vandevoorde.
The post

Lees meer »

NVAPlus stelt volledige lijst voor en nieuwe slogan ‘Kies voor meer en beter!’

Middenin een decor van boterbloemen stelde NVAPlus Moorslede zondagnamiddag de volledige lijst voor de gemeenteraadsverkiezingen in oktober voor. Dertien kandidaten wonen in Moorslede, zes in Dadizele en twee in Slypskapelle. Eerder werd al bekendgemaakt dat Gert-Jan Hovaere lijsttrekker wordt en Margaux Vandekerckhove de tweede plaats krijgt.
The post NVAPlus stelt volledige lijst voor en nieuwe slogan ‘Kies voor meer

Lees meer »

Lingeriewinkel en Beobank in de Zwanestraat in Torhout

In het pand op de hoek van de Zwanestraat met de Putstraat (foto), waar een tijdje een fitnesszaak heeft bestaan, komt er vanaf half augustus een nieuwe lingeriewinkel.
The post Lingeriewinkel en Beobank in de Zwanestraat in Torhout appeared first on KW.be.

Lees meer »

Vlaamse Roel (40) en zijn gezin zetten zich schrap voor orkaan Beryl op Jamaica: “We moeten matrassen voor ramen zetten en ons barricaderen in de badkamer”

De orkaan Beryl is op weg naar Jamaica, nadat hij in het zuidoosten van de Caraïben al dood en vernieling zaaide. Op het eiland worden de laatste ramen dichtgetimmerd en zet iedereen zich schrap. Ook Roel Stassen (40) en zijn gezin uit het Limburgse Vlijtingen (Riemst), die er met vakantie zijn. Zij barricaderen zich momenteel in hun hotelkamer.

Lees meer »

“Hou je mond, kale eikel”: Declan Rice in de clinch na affluiten, ook obsceen gebaar van Bellingham toont spanning bij Engelsen

Engeland ontsnapte op een onwaarschijnlijke wijze aan een nederlaag tegen Slovakije. De spelers lieten hun emoties dan ook de vrije loop, op alle mogelijke manieren. Jude Bellingham vierde zijn doelpunt met een obsceen gebaar richting de Slovaakse bank, Declan Rice ging zelfs fysiek in de clinch met de Slovaakse bondscoach en noemde hem “een kale eikel”.

Lees meer »

Flanders Classics organiseert WK Cyclocross 2027 in Oostende

Flanders Classics zal in opdracht van Toerisme Oostende vzw het Wereldkampioenschap Cyclocross 2027 in Oostende organiseren. Dit evenement zal plaatsvinden op 29, 30 en 31 januari 2027 en belooft een unieke ervaring te worden, die verder de internationale reputatie van Oostende zal versterken.
The post Flanders Classics organiseert WK Cyclocross 2027 in Oostende appeared first on KW.be.

Lees meer »

Brihang verovert Brussel op tweede dag van Couleur Café, de voorbode van een prachtige West-Vlaamse festivalzomer

Brihang toonde op het festival Couleur Café in Brussel dat hij duidelijk klaar is voor de festivalzomer. Het was het eerste officiële optreden van de zomertournee en direct een knaller van formaat. De West-Vlaamse rapper toont dat hij overal thuis is en ieder publiek machtig kan bespelen. Een veelbelovende voorbode voor dit festivalseizoen.
The post Brihang verovert Brussel op

Lees meer »

Waarom zijn Vlaamse wielertoeristen zo onvriendelijk? “Zelfs als je ‘hallo’ zegt en zwaait, negeren ze je”

“Ik was verbaasd toen ik voor het eerst in Vlaanderen fietste. Ik stak mijn hand op en zei hallo tegen andere wielertoeristen. Maar ze negeerden me compleet.” Vandaag, twintig jaar later, is er volgens Jamie Anderson niets veranderd. En dus begon de Australische eigenaar van een koershotel in Brakel te turven – 1.297 keer in totaal – om te zien

Lees meer »