Vader en zoon fietsen naar de Eiffeltoren ten voordele van TeGek?! “Vorig jaar tekenden zo’n 120 mensen in op onze ontbijtactie”

Tour de Baguette is de naam van het project dat Piet Santy (net 40 geworden) en zoon Fenne (11) uit Rollegem hebben uitgetekend. Ze koppelen het aan een goed doel, door Fenne gekozen. Als beloning wacht hen een warm gevoel, de Olympische Spelen en… gaan ze op zoek naar het lekkerste stokbrood van Frankrijk.

“Ons verhaal startte met het zotte idee om naar de Olympische Spelen in Parijs te fietsen”, opent Piet Santy, die met partner Eveline Derre en kinderen Fenne (11) en Sepp (7) in Rollegem woont. “Al snel groeide het plan om dat te koppelen aan een goed doel. We zochten er enkele op en hadden er een uitgebreide babbel over met Fenne. Je wil ook vertrouwen hebben dat de opbrengst nuttig wordt besteed. Fenne koos voor TeGek?!, dat het taboe rond geestelijke gezondheidszorg wil doorbreken en bespreekbaar maken.”

“We namen contact op met TeGek?! met een videocall en hadden met Fenne erbij een heel interessante babbel. Veel jongeren en volwassenen moeten te lang wachten op psychologische hulp en krijgen onterecht een label opgeplakt. Door vooroordelen, stigmatisering, schaamte of gebrek aan kennis wordt er te weinig gepraat over hoe iemand zich echt voelt en wordt hulp te laat, of zelfs niet, ingeschakeld. TeGek?! brengt probleemsituaties rond geestelijke gezondheidszorg in de media en steunt projecten om mensen verder te helpen.”

De peter van TeGek?! is Guy Swinnen, frontman van The Scabs, met wie Piet op Lux Festival in eigen dorp een goed gesprek had. “Het is duidelijk dat er nog veel werk aan de winkel is”, zegt Piet.

“In 2023 deden we al tweemaal een actie voor TeGek?! Eerst was er een ontbijtactie, waarop meer dan 120 mensen intekenden. Met vrienden en familie werd alles vlot thuis bezorgd. In de kerstperiode lanceerden we een verwenbox, fleecedekentje inbegrepen. Ook dat was een succes.”

Tour de Baguette

“Om de link met Parijs nog een ludiek tintje te geven, kozen we Tour de Baguette als naam voor het project. De Fransen zijn bekend voor hun uitstekende stokbroden en dus zijn we van plan om onderweg de allerbeste baguette te zoeken. We hebben gemerkt dat de naam wel blijft hangen, dus dat aspect is nu al geslaagd.”

“Als gewezen basketspeler heb ik intussen ondervonden dat op de leeftijd van 40 plots intensiever fietsen niet zo evident is. Fenne, die basket speelt bij de U12 van Kortrijk Spurs, blijkt met zijn licht gestel uitstekend geschikt voor het fietsen. Na een moeilijker stuk recupereert hij toch wat sneller dan ikzelf”, lacht Piet.

“Er wordt te weinig gepraat over hoe iemand zich echt voelt”

“Als voorbereiding hadden we gedacht regelmatig een langere afstand samen te fietsen, maar het weer was de afgelopen maanden niet direct uitnodigend. Beetje bij beetje trainden we wel de nodige kilometers bij elkaar. We zijn er in mei in geslaagd om een tocht van 90 kilometer in de grensstreek af te werken”

Op 22 juni nam het duo nog deel aan de Decathlon Kortrijk Classic met een rit van meer dan 100 kilometer. “Dat was een mooie tocht door het Pays des Collines, met een paar stevige hellingen. We hadden wel wat materiaalpech en kregen af te rekenen met een valpartij. Het zat niet altijd mee, maar zo leren we ook doorzetten op de moeilijkere momenten. Zoals Fenne zei achteraf: dat is een beetje zoals het leven hé, met vallen en opstaan.”

Vertrek

“We starten op 26 juli om 10 uur aan de kerk van Rollegem, vijf dagen na aankomst van de Tour, en komen als alles goed gaat in Parijs aan op 31 juli. Broer Sepp, oftewel Seppke soigneur, zorgt voor de sfeer onderweg. Mama Eveline bemant de volgwagen en zorgt ook onder andere voor de catering.”

Piet ontwierp een eigen webshop op www.tourdebaguette.be en schrijft ook regelmatig nieuwsbrieven en updates. “We hebben al heel wat mensen die onze rit sponsoren – waarvoor grote dank en alleen de laatste kilometers zijn nog niet ingevuld. Wie ons project wil steunen, kan op de website alle info en mogelijkheden vinden.”

Via een blog brengen vader en zoon onderweg verslag uit van de ritten naar Parijs. Ze berichten ook via de Instagrampagina @tourdebaguette.

The post Vader en zoon fietsen naar de Eiffeltoren ten voordele van TeGek?! “Vorig jaar tekenden zo’n 120 mensen in op onze ontbijtactie” is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Musea Brugge koopt tekening van Odevaere aan

Musea Brugge heeft in een kunsthandel in Parijs een tekening aangekocht dat het portret voorstelt van “Donatien Stochove voor Rome” door de Brugse kunstenaar Joseph Denis Odevaere. De tekening kost 21.000 euro.
The post Musea Brugge koopt tekening van Odevaere aan appeared first on KW.be.

Lees meer »

Ode aan garnaal(vissers) en de zee in Oostduinkerke

Een ode aan de zee en in het bijzonder aan de garnaalvissers te paard, dat is de 73ste editie van de jaarlijkse Garnaalfeesten van Oostduinkerke. Tijdens het weekend van zaterdag 29 en zondag 30 juni staan folklore en ambacht in de kijker. Hoogtepunten zijn de folkloremarkt en het BK garnaalpellen op zaterdag en de Zeewijding
The post Ode aan

Lees meer »

Stadionperikelen US Ploegsteert-Bizet zijn voorlopig van de baan

US Ploegsteert-Bizet hoopt net als vorig seizoen een rustig seizoen in derde provinciale A te beleven. Er was even bezorgdheid rond de toekomst van het stadion, maar dat probleem is – voorlopig – opgelost.
The post Stadionperikelen US Ploegsteert-Bizet zijn voorlopig van de baan appeared first on KW.be.

Lees meer »

Stefaan en Mie stellen tuin in Aarsele voor het eerst open voor publiek: “Buren en vrienden kunnen nu zien wat er achter die haag ligt”

Op zaterdag 29 en zondag 30 juni vindt een nieuwe editie plaats van Open Tuinen. Die dag kan je in heel Vlaanderen de mooiste tuinen gaan bekijken. Meer dan 140 plekken zetten de poort open. Een van die enthousiastelingen zijn Stefaan Verhulst en Mie Van Ryckeghem uit Aarsele. Zij doen voor het eerst mee en pakken meteen uit met enkele

Lees meer »

VRT Canvas zendt vanavond “beste film aller tijden” uit en nieuwe docu over regisseur Chantal Akerman

Chantal Akerman, een van de grote Belgische regisseurs, staat vanavond centraal op VRT Canvas. De nieuwe documentaire ‘Chantal Akerman – Altijd onderweg’ laat je kennismaken met enkele hoogtepunten uit haar carrière. En meteen daarna volgt ‘Jeanne Dielman, 23, quai du Commerce, 1080 Bruxelles’, haar film die in 2022 door het British Film Institute (BFI) tot "beste film aller tijden" werd

Lees meer »

“Ik zou het zo erg vinden als iemand hierin gelooft”: VTM NIEUWS-anker Cathérine Moerkerke over deepfake van haar die circuleert

Toch even schrikken voor VTM NIEUWS-anker Cathérine Moerkerke: op sociale media verschijnen beelden van haar waarin ze vertelt hoe een mobiele app je miljonair kan maken. Zulke deepfakes, bewerkt met artificiële intelligentie, komen steeds vaker voor en zijn gemaakt om je bankrekening te plunderen. Wie zit hierachter? En hoe herken je ze? Parketmagistraat Catherine Van De Heyning ziet een gevaarlijke

Lees meer »

Maxime (31) lanceert eigen vastgoedkantoor Henry Walthers in Brugge: “Een persoonlijke aanpak en begeleiding op maat”

Met de opstart van Henry Walthers is Brugge nog een vastgoedkantoor rijker. “Ik heb heel wat ervaring opgedaan bij Immo François de voorbije jaren, maar de tijd was gekomen om mijn eigen weg in te slaan”, zegt oprichter Maxime Traen (31). “En dat betekent heel veel persoonlijke service”, verzekert hij.
The post Maxime (31) lanceert eigen vastgoedkantoor Henry Walthers

Lees meer »