“We brengen zowel traditionele als vernieuwende volksmuziek”: Rik Couchez is algemeen coördinator folkfestival Gooikoorts

Het zijn drukke tijden voor Rik Couchez. De Deerlijkse muziekfanaat in hart en nieren staat in voor de algemene coördinatie en programmatie van het folkfestival Gooikoorts, dat plaatsvindt in het Vlaams-Brabantse Gooik. “Hoogtepunten genoeg. De Ierse groep Ziggy is voor de eerste keer te gast op Belgische bodem”, blikt hij vooruit.

‘Muziek is de moedertaal van het hart’, beweerde ooit de Duitse aforismenschrijver en taalkundige Ernst Hohenemser. Van de onwrikbare waarheid die achter deze gevleugelde woorden schuilgaat, hoef je Rik Couchez (58) allermist te overtuigen. Muziek is al sinds zijn jeugdjaren de rode draad in het leven van de chemicus, die met Hilde Brutin in de Schragenstraat woont en productiemanager is bij Lawter, een bedrijf dat zich focust op het ontwikkelen van producten, gebaseerd op gomharsen, en een uitgebreid gamma aan speciale producten produceert voor de inktindustrie.

Dranouter

“Ik ben van Brielen afkomstig, dichtbij Ieper”, start Rik zijn verhaal. “Muziek beperkte zich thuis tot Will Tura en Freddy Breck en mijn broer die wat gitaar speelde. Ik ben altijd lid geweest van de plaatselijke Chiro en daar is het eigenlijk allemaal begonnen. New wave was toen mijn dada. De folkmicrobe heeft me pas later gebeten. Ik was hoofdleider van de Chiro en via via werden we uitgenodigd om de bar te bevolken tijdens Folk Dranouter. Het is daar gestart en nooit meer stilgevallen. Nog een pittig detail over Brielen. Ook DJ Bob (nu Bobalicious) en Sjonnie Oaverechts zijn van dat ‘godvergeten gat’ afkomstig…”

Deerlycke Folk

“Zo zijn we ook in ons eigen Chirolokaal kleinschalige optredens beginnen organiseren. Wat uiteenlopende genres maar toch meestal folkrock, waarvoor ik nog altijd een voorliefde heb. Het mag van mij best wat pit hebben. Job gerelateerde redenen – ik werkte toen al in Antwerpen en de verplaatsingen van en naar Ieper waren toch ver van ideaal – zorgden ervoor dat ik in Deerlijk terecht kwam en al snel toenmalig jeugdconsulent Bert Vandebuerie en folkfanaat Kris Ravelingien leerde kennen….”

“Soms logeren artiesten bij mij en geven ze een intiem huiskamerconcert”

“De gemeentelijke jeugdraad organiseerde in 1993 een Happy Folknight. Twee jaar later werd het evenement opgenomen in de eigen programmatie van de werkgroep d’Ieftescheute. Nog eens twee jaar later stampten we met een zestal gelijkgestemden de vzw Folkreigers uit de grond en dat leidde in 1998 tot de eerste editie van het Deerlycke Folkfestival. Van bij de start streefden we ernaar kleinschalig te zijn en ons opfolkmuziek te richten.”

Jammerlijke stop

“Fantastische jaren gekend tijdens het derde weekend van augustus. Heel wat gekende namen stonden bij ons op de affiche: Kadril, Fluxus, Ygdrassil, Ranarim,Värttinä,Urban Trad, Omnia, The Oysterband… Het was niet altijd even gemakkelijk om de financiële eindjes aan elkaar te knopen. 2014 was een tegenvaller en de gemeente wilde niet langer opdraaien voor de verliezen en heeft er na 17 edities de stekker uitgetrokken. Ik vind het nog altijd heel jammer dat er na een tegenvallend jaar direct drastische maatregelen werden getroffen. Overschakelen naar een vzw-structuur was geen optie. De werkgroep d’Ieftescheute is inmiddels ook al ten grave gedragen. Allemaal heel betreurenswaardig.”

“Ik ben wel in het folkwereldje gebleven. Ik sta vaak in voor het programmeren van buitenlandse artiesten en het gebeurt al eens dat ze bij mij komen logeren en een intiem huiskamerconcert ten beste geven. Via de vzw Muziekmozaïek ben ik bij het folkfestival Gooikoorts terecht gekomen. Vorig jaar was ik er voor de eerste keer verantwoordelijk voor de programmatie en algemene coördinatie. We konden op alle vlakken een positieve balans voorleggen en we zijn er dit jaar opnieuw bij.”

Gooikoorts

“Gooikoorts is een weekend lang, van vrijdag 5 tot en met zondag 7 juli, zalig genieten tijdens concerten van internationale toppers en Belgisch folktalent, heerlijk dansen tijdens folkbals, onthaasten met het hele gezin op de festivalweide met kinderanimatie, ongelofelijke sfeer in een prachtig decor, foodtrucks en een camping in het groen te midden van Gooik in het Pajottenland. Het festival vindt voor de 21ste keer plaats.”

“We brengen zowel traditionele als vernieuwende volksmuziek. De belangrijkste namen van Gooikoorts zijn Mes Souliers Sont Rouges, Kongero & WÖR, Jiggy en Mec Lir. Deerlijk is er vertegenwoordigd met Et Encore. Ik kijk alvast met veel belangstelling uit naar Jiggy. De Ieren sluit de zaterdag af met een eerste optreden ooit op Belgische bodem. Behalve 17 bands, die je kan bewonderen en beluisteren in de concerttenten, is er op het terrein zelf volop vermaak. Ik zie het helemaal zitten.” (DRD)

Info: www.gooikoorts.be.

The post “We brengen zowel traditionele als vernieuwende volksmuziek”: Rik Couchez is algemeen coördinator folkfestival Gooikoorts is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Klas 3A van Vrije Basisschool wint kunstenwedstrijd ‘Blik op de Toekomst’ met werk ‘Groeien en Bloeien’

Dit voorjaar organiseerde het gemeentebestuur een kunstenwedstrijd voor Bredense scholieren. Bezoekers aan de tentoonstelling van de werken in het MEC Staf Versluys konden stemmen op hun favoriete werk. Deze week werden de winnaars bekendgemaakt. Hoofdwinnaar is het werk ‘Groeien en Bloeien’ van de 3A-klas uit de Vrije Basisschool Don Bosco.
The post Klas 3A van Vrije Basisschool wint kunstenwedstrijd

Lees meer »

Apotheek Omni-Chimie zit niet langer meer op de Markt in Langemark, maar in nieuwbouw wat verderop: “Veel toegankelijker”

De vestiging van apotheek Omni-Chimie op de Markt in Langemark verhuisde naar een nieuwbouw enkele meters verder. Niet alleen is het pand veel ruimer en beter toegankelijk voor mensen in een rolstoel, buiten hangt er nu een muurautomaat waar je ook ’s nachts en op zondag zowat het hele aanbod behalve geneesmiddelen kan kopen.
The post Apotheek Omni-Chimie zit

Lees meer »

“Het moet niet mooi zijn. Wel efficiënt”: ex-bondscoach Georges Leekens acht Rode Duivels niet kansloos tegen Frankrijk

Maandag nemen de Rode Duivels het in de achtste finales van het Europees kampioenschap voetbal op tegen Frankrijk. De Belgen plaatsten zich allerminst vlot voor de tweede ronde. Toch blijft gewezen bondscoach Georges Leekens optimistisch. “Als wij ons topniveau halen, zijn we allerminst kansloos.”
The post “Het moet niet mooi zijn. Wel efficiënt”: ex-bondscoach Georges Leekens acht Rode Duivels

Lees meer »

Aftredend premier en nieuwe NAVO-baas Mark Rutte geeft afscheidstoespraak: “Nederland is een gaaf land, dat komt uit de grond van mijn hart”

De Nederlandse aftredende premier en nieuwe NAVO-baas Mark Rutte heeft een afscheidstoespraak gegeven vanuit het Torentje, zijn kantoor in Den Haag. Rutte blikte terug op “meer dan 5.000 dagen” als premier en overliep de mooiste en de moeilijkste dagen van de voorbije jaren zoals de toeslagenaffaire en de crash van het vliegtuig MH17.

Lees meer »

Ode aan garnaal(vissers) en de zee in Oostduinkerke

Een ode aan de zee en in het bijzonder aan de garnaalvissers te paard, dat is de 73ste editie van de jaarlijkse Garnaalfeesten van Oostduinkerke. Tijdens het weekend van zaterdag 29 en zondag 30 juni staan folklore en ambacht in de kijker. Hoogtepunten zijn de folkloremarkt en het BK garnaalpellen op zaterdag en de Zeewijding
The post Ode aan

Lees meer »

Mbappé komt met kwinkslag terug op relletje rond Onana en is niet gerust in Franse zege: “Ons niveau moet omhoog, anders gaan we naar huis”

“België is een heel sterke ploeg.” Van arrogantie of onderschatting geen sprake bij Frankrijk, daags voor de clash met de Rode Duivels. Sterspeler Kylian Mbappé nam, net als bondscoach Didier Deschamps, het woord in Düsseldorf en stelde dat Les Bleus dringend hun niveau moeten opkrikken. Mbappé kwam ook met een kwinkslag terug op de verwijderde video met de zingende Amadou

Lees meer »