Diefstal “voor het goede doel” levert zeventiger 20 maanden cel op

Naar eigen zeggen had de 70-jarige Fransman Stanislas O. enkel goede bedoelingen, maar nu loopt hij toch tegen een celstraf van twintig maanden op. Hij pleegde dertien feiten van diefstal om de spullen “op te sturen naar Oekraïne.”

“Een oorlog gebruiken om je daden goed te praten, dat is onaanvaardbaar. Die mensen leden duizenden euro’s schade en moeten daar ook voor werken”, klonk het eerder al streng. Het vonnis was er ook naar. De rechter in Kortrijk veroordeelde Stanislas O. (70) tot twintig maanden cel en een boete van 400 euro voor diefstallen in Wervik, Waregem en Kortrijk.

Dat ondanks een uitgebreid excuus. Een oorlog, dus. De bejaarde Fransman had de dertien feiten – diefstallen en pogingen tot diefstal – allemaal gelinkt aan de Russische inval in Oekraïne. “Hij wilde mensen helpen en begon daarom spullen stelen om op te sturen naar Oekraïne. Raar om zeggen, hij pleegde de diefstallen voor het goede doel, niet uit geldgewin”, verduidelijkte zijn advocaat.

Haat tegenover Poetin

De man zelf gaf nog iets meer context en benadrukte zijn haat tegenover Russisch president Poetin. Hij was voor zijn verhuis naar Frankrijk een aanhanger van een politieke partij die streed diens regime. Goed tien jaar terug ontmoette hij een nieuwe geliefde die de Oekraïense nationaliteit heeft.

Toen de Russen Oekraïne binnenvielen, brak het hart van O. “Ik kan er moeilijk over praten. Mijn vrouw treurt, die bombardementen, het is echt lastig. Mijn hoop is nog altijd om naar Oekraïne te trekken en daar aan het front te helpen, met bijvoorbeeld vrachtwagens repareren”, klonk het met de tranen in de ogen.

Niet onbelangrijk detail

De rechter merkte wel fijntjes op dat hij al in 2021 begon te stelen – de oorlog startte pas in februari 2022. Bovendien werd hij al vijf keer veroordeeld in ons land. De personen die spullen gestolen werden uit hun garage of tuinhuis moet hij alles samen voorlopig een schadevergoeding van 4.399 euro betalen. (JDr)

The post Diefstal “voor het goede doel” levert zeventiger 20 maanden cel op is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

China beschuldigt twee oud-ministers van Defensie van corruptie

De Communistische Partij van China (CPC) heeft twee voormalige ministers van Defensie, die al maanden niet meer in het openbaar zijn verschenen, uit de partij gezet wegens beschuldigingen van corruptie. Li Shangfu en Wei Fenghe zijn uit de partij gezet wegens “ernstige schendingen van de partijdiscipline en de wet”, meldde het staatspersbureau Xinhua donderdag.

Lees meer »

Na jarenlange celstraf hervalt ‘schrik van de kusthoreca’ bijna direct: vier maanden cel voor twee onbetaalde etentjes in Oostende

Nadine W. (54) bracht in totaal 2,5 jaar achter de tralies door voor talloze feiten van tafelschuimerij. In maart herwon ze haar vrijheid, maar al snel herviel ze in haar oude gewoontes. Dat levert haar nu opnieuw vier maanden cel op.
The post Na jarenlange celstraf hervalt ‘schrik van de kusthoreca’ bijna direct: vier maanden cel voor twee onbetaalde

Lees meer »

“Op vakantie ben ik echt lui. Ik bezoek helemaal niks”: Midzomernachten met ‘peetvader van de koers’ Patrick Lefevere

Morgen start de Tour. Het wordt al de 40ste Ronde van Frankrijk voor Patrick Lefevere (69), de ceo van Soudal Quick-Step, de wielerploeg van onze Belgische trots Remco Evenepoel. De grijze vos is en blijft de peetvader van de koers. Maar hoe lang nog? “Geen vijf jaar meer”, luidt het. Want het leven is meer dan koers. Of zou toch

Lees meer »

Ze verloor zelf haar zoontje, nu zet Alexandra steunactie op voor getroffen gezin van Delano: “Niemand verdient het om een kind te verliezen”

Het nieuws van het overlijden van de kleine Delano (1) slaat in Oostende en ver daarbuiten in als een bom. Alexandra Bouckhuyt – haar zoontje Omélie stierf twee jaar geleden bij de onthaalmoeder in Eernegem – werd teruggekatapulteerd in de tijd. Meer nog: de mama van Delano is een vriendin van haar. Nu heeft ze samen met Emilie Vandenplassche –

Lees meer »

Voormalig Cultuurprijswinnaar Arnold Gheysen (88) overleden in Sint-Eloois-Winkel: “Warme mens die naar iedereen luisterde”

Afgelopen weekend is de culturele duizendpoot Arnold Gheysen overleden. De geboren en getogen Winkelnaar, die twee jaar geleden nog de Cultuurprijs won, werd 88 jaar oud.
The post Voormalig Cultuurprijswinnaar Arnold Gheysen (88) overleden in Sint-Eloois-Winkel: “Warme mens die naar iedereen luisterde” appeared first on KW.be.

Lees meer »

Ruimte voor carpoolparking in Geluwe?

Als het van gemeenteraadslid Nino D’Hellem (Team 2030) afhangt, dan komt er op de hoek van de Komerenstraat en Menenstraat (N8) naast de rotonde van de drukke expresweg N58 in Geluwe een carpoolparking.
The post Ruimte voor carpoolparking in Geluwe? appeared first on KW.be.

Lees meer »