Speedpedelecs dan tóch toegelaten langs alle groene assen

Speedpedelecs zijn nu toch welkom langs alle groene assen. Die beslissing viel slechts twee weken nadat er specifieke verbodsborden werden geplaatst op de assen waar er – ondanks een al langer geldend verbod – nog steeds veel ultrasnelle e-bikes rijden. Er zijn heel wat voorstanders van deze regel, maar er klinkt ook kritiek.

Groene assen zijn voormalige spoorwegbeddingen. Vanaf 2008 kocht de Provincie West-Vlaanderen deze verlaten spoorwegbeddingen en vormde ze om tot ecologisch waardevolle, recreatieve verbindingen. De Provincie beheert nu 9 groene assen, goed voor 120 km.

Er geldt aan langer een verbod voor speedpedelecs langs alle groene assen die niet het statuut van fietssnelweg bezitten. Midden juni lanceerde de deputatie van Provincie West-Vlaanderen een nieuwe hoffelijkheidscampagne om het comfort van de wandelaars, fietsers en ruiters langs de groene assen te verhogen. Voor het eerste luik werken ze samen met allerlei sportfederaties en agentschappen, daarin wordt eigenlijk gewoon gepleit voor respect en hoffelijkheid naar alle weggebruikers toe.

In het kader van het tweede luik besloot de Provincie om met nieuwe informatieborden het nog eens duidelijk te maken dat bestuurders van een speedpedelec – elektrische fietsen die een maximumsnelheid tot 45 km/u kunnen halen – en bromfietsen niet mogen rijden langs zes (van de negen) groene assen die niet onder de categorie fietssnelweg vallen. Enkel aan de Damse Vaart, de Stroroute, de Vrijbosroute en het Guldensporenpad zijn ze dus welkom. Die borden waren blijkbaar nodig, vooral langs de Groene 62 tussen Torhout en Oostende, daar lapten heel wat bestuurders hun laars aan het verbod.

Snelheidsbeperking

Dat verbod werd nu – amper twee weken na de plaatsing van de borden – alweer opgeheven. Althans, de borden werden al weggehaald. De officiële toelating moet worden opgenomen in een herwerkt politiereglement dat momenteel op komst is. Langs alle negen groene assen zullen speepedelecs worden toegestaan, maar ze moeten zich wel aan een snelheidslimiet van 30 kilometer per uur houden, conform de regelgeving langs blauwe jaagpaden. Dit nieuwe reglement zal in december voorlegd worden aan de provincieraad en na goedkeuring in 2025 in werking treden.

N-VA West-Vlaanderen is alvast tevreden met dit nieuws, laten ze weten op de provincieraad van juni. “Er waren veel meldingen van ongenoegen over de huidige reglementering. We zijn tevreden dat de deputatie haar inzichten heeft bijgesteld en dat constructieve oppositie dan toch loont”, besluit raadslid Luc Coupillie.

Een bezorgde burger uit Torhout heeft dan weer zijn twijfels bij de beslissing: “Ik vraag mij af of het wel een verstandige beslissing is de veiligheid van de zwaksten onder de zwakke weggebruikers, met name de senioren en de (schoolgaande) jeugd, afhankelijk te maken van de hoffelijkheid, het gezond verstand, de goede wil van (tot nog toe) een minderheid van de dagelijkse gebruikers. Is dit niet om problemen vragen, te meer omdat zowel het gebruik van de e-snelfietsen als het fiets- en wandelverkeer, zeker in de zomermaanden, zullen toenemen? Vooral op de spitsuren van het woon-werkverkeer zal de Groene 62, tot ergernis van velen, van place to be herschapen worden in een hogesnelheidsweg met naar hun ijlende laagvliegers. Je koopt toch geen speedelec om minder dan 30km/uur te rijden, toch?”; klinkt het in een lezersbrief.

The post Speedpedelecs dan tóch toegelaten langs alle groene assen is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Oostrozebekenaar Chris ‘Foxie’ De Vos in Tour als verzorger van ploeg van geletruidrager Pogacar

In 2011 won Chris De Vos als verzorger de Ronde van Frankrijk met BMC-kopman Cadel Evans. Sinds zaterdag doet de 58-jarige Oostrozebekenaar, intussen aan de slag bij UAE Team Emirates, een nieuwe gooi naar Tourwinst met topfavoriet Tadej Pogacar. “Maar de komst van mijn eerste kleinkind plaats ik boven een nieuwe eindzege in de Tour.”
The post Oostrozebekenaar Chris

Lees meer »

Juf Rita met pensioen na 45 jaar Sint-Lodewijksschool in Konterdam: “Het is een roeping, dan hou je dit makkelijk vol”

Volgende maand wordt juf Rita Bourgeois 65 jaar, tijd om met pensioen te gaan na een carrière van 45 jaar als leerkracht in de Sint-Lodewijksschool. Al die jaren stond ze met plezier voor de klas, waar de kinderen haar oogappels waren.
The post Juf Rita met pensioen na 45 jaar Sint-Lodewijksschool in Konterdam: “Het is een roeping, dan hou

Lees meer »

Buurtbewoners genieten van Rammstein met zelfgebouwde stellingen: “Zelf voor ambiance zorgen in plaats van zagen”

De sfeer zat er goed in bij de gasten van Luc en Monique uit Oostende donderdagavond. Hun tuin grenst aan de Oostendse evenementenweide waar Rammstein gisteren optrad. Ze konden van dichtbij de opbouw volgen en Luc bouwde ondertussen zelf zijn eigen VIP-tribune, zitplaatsen inbegrepen. “We maken er hier ook een feest van.”
The post Buurtbewoners genieten van Rammstein met

Lees meer »

Wandelzoektocht doorheen verrassend Koksijde

De Koksijdse wandelzoektocht is elk jaar een succes. Ook dit jaar kunnen speurneuzen Koksijde tot 31 augustus op een unieke manier ontdekken. Voor 4 euro krijg je een route vol verrassingen.
The post Wandelzoektocht doorheen verrassend Koksijde appeared first on KW.be.

Lees meer »

Park in Ruiselede zomert twee maanden lang

Vorige maand opende burgemeester Greet De Roo (RKD) het Park voor de start van een zomer vol activiteiten. Er staat alleszins veel muziek geprogrammeerd.
The post Park in Ruiselede zomert twee maanden lang appeared first on KW.be.

Lees meer »

Zware onweerszone trekt over Duitsland: “Dit fenomeen komt maar één of twee keer per jaar voor”

Zaterdagavond trok een zware onweerszone van het noordoosten van Frankrijk rakelings langs ons land naar Duitsland. Volgens een Duitse meteoroloog gaat het om een fenomeen dat maar “één of twee keer per jaar voorkomt”, waarbij water – en op verschillende plaatsen ook hagel – met bakken uit de lucht viel en felle windstoten werden waargenomen. Op verschillende plaatsen sloeg de

Lees meer »

“Feiten spoken nog dagelijks door mijn hoofd”: zestiger die agenten bedreigde met luchtdrukgeweer in De Haan krijgt drie maanden cel

Een 62-jarige man uit De Haan heeft voor de Brugse rechtbank drie maanden celstraf gekregen omdat hij twee agenten met een luchtdrukgeweer bedreigde tijdens een interventie.
The post “Feiten spoken nog dagelijks door mijn hoofd”: zestiger die agenten bedreigde met luchtdrukgeweer in De Haan krijgt drie maanden cel appeared first on KW.be.

Lees meer »

KIJK. Raket wordt onbedoeld gelanceerd, en valt na enkele meters weer recht naar beneden met enorme explosie tot gevolg

Bij een motortest is een Chinese Tianlong-3-raket per ongeluk gelanceerd. Door een structureel probleem raakte de raket los van het lanceerplatform. De raket ging enkele meters de lucht in, maar viel dan weer recht naar beneden. De raket kwam neer in de bergen en veroorzaakte een grote vuurbol, maar niemand raakte gewond. Het bedrijf achter de raket, Space Pioneer, laat

Lees meer »