Gedenksteen voor historische Lendeleedse figuur Ludovicus Baekelandt krijgt definitief plekje

De gedenksteen die de Lendeleedse beeldhouwer Rik Dewaele voor de historische Lendeleedse figuur Ludovicus Baekelandt maakte, heeft een definitief plekje gekregen.

De gemeente Lendelede staat in 2024 met allerlei activiteiten stil bij het feit dat Ludovicus Baekelandt – vrijheidsstrijder voor de één, struikrover voor de ander – precies 250 jaar geleden in het dorp geboren is. De nieuwjaarsreceptie van de gemeente kreeg dit jaar de titel Baekelandt-babyborrel mee en daar werd voor de gelegenheid een eigen gedenksteen onthuld. Daar prijkt de beeltenis van Baekelandt op, ontworpen door Lendeledenaar Rik Dewaele.

Tevreden

“Het heeft even geduurd voor we een passend onderstel hadden gevonden, maar nu kunnen we die steen eindelijk een mooi plekje geven”, zegt cultuurschepen Daan Mostaert (CD&V). “We twijfelden tussen hout en staal, maar het is dan toch het laatste geworden, in een mooi ontwerp van Stijn Vancoillie.”

De gedenksteen krijgt een plaatsje op de hoek van de Elf Julisingel en Alfons Dassonvillelaan. Daar plantte de gemeente eerder al een lindeboom, want op deze boomsoort zou de naam Lendelede gebaseerd zijn. Er prijkt ook een infobord met wat historische uitleg over Baekelandt, opgesnord door heemkring Lethae.

Ook Rik Dewaele is tevreden met het resultaat. “Ik heb me gebaseerd op een tekening van hem die in omloop was”, zegt hij. “Ik ben met het voorstel naar de gemeente gekomen en dat is goed ontvangen. Ik ben zeer blij met het resultaat en ben verheugd dat er een werk van mijn hand in eigen gemeente te zien zal zijn.”

Momenteel loopt er nog altijd de ludieke opdrachtenwedstrijd Baekelandt Universalis en op 30 juni is er ook een Baekelandt-picknick op het grasveld op de site Nelca. Dit jaar volgt er onder andere nog een grootse Baekelandt-theaterwandeling.

The post Gedenksteen voor historische Lendeleedse figuur Ludovicus Baekelandt krijgt definitief plekje is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Is Zeeduivel ontmaskerd door een rekensom en Medusa door haar linkerhand? Onze man speurt mee naar ‘The Masked Singer’

Karl Vannieuwkerke aka Mister Withlove viel als eerste af in het vierde seizoen van ‘The Masked Singer’, maar wie zit er in die andere pakken van de startaflevering? Onze man speurt mee en verzamelde de beste hints, geholpen door de resultaten van onze HLN-poll. Blijkt een simpele rekensom voldoende om Zeeduivel te ontmaskeren? Verried Medusa zichzelf door haar linkerhand en

Lees meer »

Nieuwe Japanse premier wil eind oktober vervroegde verkiezingen

De toekomstige Japanse premier Shigeru Ishiba wil op 27 oktober vervroegde parlementsverkiezingen organiseren. “Ik denk dat het belangrijk is dat de nieuwe regering zo snel mogelijk door het volk wordt beoordeeld en, als de omstandigheden dit toelaten, hoop ik op 27 oktober vervroegde verkiezingen uit te roepen”, zei Ishiba tijdens een persconferentie.

Lees meer »

De Flodder opent werkjaar met vier nieuwe gezichten: “Bestuur nu dubbel zo groot”

Met het Wandelend Vat, Giant Beerpong Tornooi en Beervalley trapte jeugdhuis De Flodder tijdens het kermisweekend een nieuw werkjaar af. Dankzij een verdubbeling van het aantal bestuursleden is er ook meer ademruimte voor nieuwe voorzitter Roeland Osaer. Voorganger Jaron Lameire blijft wel nog bestuurslid.
The post De Flodder opent werkjaar met vier nieuwe gezichten: “Bestuur nu dubbel zo groot”

Lees meer »

Medewerker van Efteling gewond na val van attractie

Een medewerker van het Nederlandse attractiepark Efteling is gewond geraakt na vanop hoogte van een attractie te zijn gevallen. Volgens de veiligheidsregio was de medewerker bezig met onderhoudswerkzaamheden op de Fabula, een bioscoop aan de Pardoes Promenade in het park.

Lees meer »

Team Moortdinee is klaar voor zeventig voorstellingen

De zeventiende jaargang van Moortdinee wordt deze week op gang getrokken. Veertien acteurs brengen in drie groepen tot in juni 2025 in horecazaken in heel de provincie een spannend moordverhaal.
The post Team Moortdinee is klaar voor zeventig voorstellingen appeared first on KW.be.

Lees meer »

“Ze wilde met haar nieuwe liefde gaan samenwonen. Die toekomst is hen afgenomen”: naasten van Sabine (42) reageren na brutale moord

Op de dartsclub, op het werk, telefonisch of aan haar voordeur: Sabine Hoeben (42) werd zwaar gestalkt door haar ex-partner Kurt B. (41). Dinsdag trof haar 13-jarige dochter het zwaar bebloede lichaam van haar mama aan in de zetel. Vrienden vermoeden dat bij Kurt B. de stoppen zijn doorgeslagen. Uit jaloezie, omdat Sabine een nieuwe vriend had. “Haar dochter krijste

Lees meer »

Stuur een kleurrijk kaartje naar Sylvie, die strijdt tegen borstkanker

Sylvie Adam uit Blankenberge moet volgende week een zware operatie ondergaan. Slechts enkele weken geleden kreeg ze te horen dat ze borstkanker heeft. Om haar te steunen in deze moeilijke periode doet haar familie een oproep om kleurrijke kaartjes te sturen en haar zo wat op te vrolijken.
The post Stuur een kleurrijk kaartje naar Sylvie, die strijdt tegen

Lees meer »