Internationaal topstuk ‘Kist van Oxford’ keert terug naar het New College van Oxford

Wie de authentieke ‘Kist van Oxford’ met eigen ogen wil zien, moet snel zijn. Nog tot en met zondag 7 juli staat ze opgesteld in Kortrijk. Daarna keert ze huiswaarts, naar het New College van Oxford.

De Kist van Oxford, ook bekend als de ‘Chest of Courtrai’ in Oxford, is een uniek historisch stuk dat taferelen van de Guldensporenslag bevat. Het voorpaneel is de oudste bekende afbeelding van de Guldensporenslag en werd vermoedelijk kort na de slag gemaakt door een Brugse schrijnwerker. Deze unieke kist werd in juli 2022 voor één jaar uitgeleend aan de stad Kortrijk. Deze periode werd uitzonderlijk met een extra jaar verlengd tot 4 juli 2024.

“Helaas loopt de exportvergunning nu onherroepelijk af en keert de kist terug naar Oxford. Ons museum 1302 zal de leegte opvangen met een 3D-print waar we naar analogie met de rest van het museum ook nog kijken om een immersieve laag en extra beleving aan toe te voegen. Maar we blijven dromen om de kist op middellange termijn terug naar Kortrijk te kunnen halen”, aldus Axel Ronse, schepen van Cultuur.

Hedendaagse 3D-print van middeleeuwse kist

Om ervoor te zorgen dat de bezoekers de iconische beeltenis van de Guldensporenslag kunnen blijven bewonderen, wordt er tijdelijk een afgietsel van de voorwand van de kist in de vitrine geplaatst. Dit afgietsel uit de museale collectie van Abby zal te zien zijn totdat de 3D-print, die ontwikkeld zal worden met goedkeuring van Oxford, in het najaar van 2024 in de kerk geïnstalleerd zal worden. In de toekomst zal Stad Kortrijk onderzoeken hoe de kist ook een immersieve laag kan krijgen.

Zomervakantietip vanwege de Vrienden van 1302

Combineer je bezoek aan 1302 op 11, 12, 13 en 14 juli met de mini-tentoonstelling ‘Guldensporenslag Kortrijk 1302 door de jaren heen’. Deze tentoonstelling, georganiseerd door de Vrienden van 1302, vindt plaats in de Sint-Annazaal in het Begijnhof en toont meer dan 100 unieke foto’s en affiches, meer dan 50 speciale en unieke voorwerpen en een film uit 1952.

Voor meer informatie over bezoeken aan de Onze-Lieve-Vrouwekerk kan je terecht op de website www.kortrijk1302.be. De kerk is dagelijks geopend en gratis toegankelijk.

The post Internationaal topstuk ‘Kist van Oxford’ keert terug naar het New College van Oxford is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Verdrinking van jongen (7) uit Antwerpen tijdens schoolreis brengt pijnlijke herinneringen boven voor mama van Tristan uit Passendale

Een 7-jarige jongen van een school uit Antwerpen is gisteren verdronken in een zwemvijver van recreatiedomein De Mosten in Hoogstraten tijdens een schooluitstap. Het ongeval roept pijnlijke herinneringen op aan Tristan Siegmund uit Passendale die begin juli 2017 verdronk in een recreatievijver in het Nederlandse Chaam.
The post Verdrinking van jongen (7) uit Antwerpen tijdens schoolreis brengt pijnlijke herinneringen

Lees meer »

Oostrozebekenaar Chris ‘Foxie’ De Vos in Tour als verzorger van ploeg van geletruidrager Pogacar

In 2011 won Chris De Vos als verzorger de Ronde van Frankrijk met BMC-kopman Cadel Evans. Sinds zaterdag doet de 58-jarige Oostrozebekenaar, intussen aan de slag bij UAE Team Emirates, een nieuwe gooi naar Tourwinst met topfavoriet Tadej Pogacar. “Maar de komst van mijn eerste kleinkind plaats ik boven een nieuwe eindzege in de Tour.”
The post Oostrozebekenaar Chris

Lees meer »

Maar één Democraat zou Trump volledig in de pan hakken bij verkiezingen, volgens nieuwe poll

Volgens een nieuwe poll van persbureau Reuters en marktonderzoeksbureau Ipsos is er maar één Democraat die erin zou slagen om Donald Trump te verslaan mocht die het tegen de oud-president opnemen tijdens de verkiezingen op 5 november. Het zou bovendien afgetekend gebeuren: met maar liefst 11 procentpunt (!) voorsprong. Er is wel één probleem: de kandidaat in kwestie liet in

Lees meer »

Mama Ingeborg over nieuw pad van zoon Robin Keyaert: “Je hebt geen leven als je de ochtendshow doet”

Vrijdagochtend maken DJ’s Kawtar Ehlalouch en Robin Keyaert voor de allerlaatste keer de luisteraars van MNM wakker. Na drie jaar ‘Kawtar & Keyaert’ neemt het duo afscheid van het ochtendblok. “Het is een voorrecht geweest en iets wat ik voor altijd zal koesteren”, klinkt het bij de zoon van Ingeborg. Zijn mama ziet alvast een mogelijk pad voor hem: “Ik

Lees meer »

Garnaalfeesten lokken veel volk naar Koksijde: “Hoogtepunten zijn de verkiezing van Mieke Garnaal en het laatste optreden van Mariette Crevette”

Het lijkt wel alsof de organisatoren van de Garnaalfeesten elk jaar de lotto winnen wat het weer betreft. Ook dit jaar startten de feesten onder een zonovergoten hemel. Dat lokte al bij het ochtendkrieken een aantal sportieve wandelaars voor de paardenvisserswandeltocht. Hoogtepunt van de dag was het Belgisch Kampioenschap Garnaalpellen, de aanstelling van de kersverse Mieke Garnaal en het laatste

Lees meer »