Expo ‘Ensors Denkbeeldige paradijs’ in de Oostendse Venetiaanse Gaanderijen geopend

Iedere Ensortentoonstelling tijdens dit jubileumjaar 75 jaar na zijn dood belicht andere aspecten uit het leven en werk van de veelzijdige Oostendse meester. Zijn geboortestad herschiep hij op papier en doek tot zijn denkbeeldig paradijs.

Het is meteen een van de laatste expo’s over de Oostendse meester in zijn geboortestad tijdens het lopende Ensorjaar. In het najaar neemt Antwerpen het penseel over inzake nog een paar kunsttentoonstellingen over deze schilder.

Ensor die een leven lang in Oostende heeft gewoond en de stad zag evolueren van vestingstad tot een van de meest mondaine kuuroorden van West-Europa inspireerde zich aan de zee, stads- en natuurlandschapen en monumenten zonder de dwingende noodzaak om die erg realistisch te tekenen, te etsen of te schilderen. Zijn stadsbeelden zijn topografisch vaak erg vaag of onnauwkeurig. Een correcte weergave was niet zijn eerste bekommernis. Omwille van de techniek zelf zijn veel van zijn etsen die hij later ook op doek overbrengt trouwens in spiegelbeeld. “De wijze waarop Oostende, de zee, de duinen, de polders Ensor inspireren tot mysterieuze, feestelijke en idyllische beelden, sluit nauw aan bij de superlatieven die hij ook in zijn vele teksten gebruikt om de lof over zijn geboortestad te bezingen”, aldus curator Herwig Todts.

Activist

De diverse thema’s die in de expo aan bod komen, zijn ‘De coloristen aan zee’, ‘Oostendse types’, ‘Oostende in de belle époque door de ogen van Félicien Rops, Léon Spillaert en Alice Frey’, ‘Un bon coin chez moi’, ‘Denkbeeldig paradijs’ en ‘Ensor als activist’.

De publicatie van uitgeverij Tijdgeest in Gent ‘Oostende. Ensors denkbeeldige paradijs’ begeleidt de tentoonstelling en is ook van Ensorspecialist Herwig Todts. De erg geslaagde scenografie en productiecoördinatie is van Pièce Montée.

Er zijn interactieve rondleidingen voor minder mobiele bezoekers, voor blinden en slechtzienden, gezinnen, … en gidsbeurten voor groepen.

De tentoonstelling, een organisatie van de dienst Cultuur van de stad, die nu zaterdag 29 juni start, loopt tot e.m. 27 oktober. Gesloten op maandag. Alle info en tickets: www.oostende.be/ensor

The post Expo ‘Ensors Denkbeeldige paradijs’ in de Oostendse Venetiaanse Gaanderijen geopend is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Familienaam wijzigen in Elsene gratis vanaf 1 juli

Vanaf 1 juli is het in Elsene mogelijk om je familienaam gratis te veranderen aan een gemeenteloket. Dat kondigt burgemeester Christos Doulkeridis aan op de sociale media. Voorwaarden zijn wel dat je kan kiezen tussen ofwel één van de achternamen van je ouders, ofwel dat je die allebei draagt.

Lees meer »

Na onderzoek naar Songfestival in Malmö: organisatie stelt actieplan voor én benoemt nieuwe directeur

De European Broadcasting Union (EBU) benoemt een nieuwe directeur en gaat de regels voor delegaties verduidelijken. Dit zijn de uitkomsten van het onafhankelijke onderzoek dat de organisator van het Eurovisiesongfestival heeft laten uitvoeren na scherpe kritiek van verschillende deelnemers en de diskwalificatie van Joost Klein. Nederland volgt nauwlettend of de EBU haar beloften nakomt en zal op basis daarvan beslissen

Lees meer »

Brent Deltombe al maanden out: “Wachten op diagnose”

Eerstejaarsbelofte Brent Deltombe (19) ziet licht aan het einde van de tunnel. Kniepijn houdt hem al enkele maanden uit competitie. Het duurde lang voor de oorzaak werd achterhaald. Z’n plica (kapselplooi) veroorzaakt de pijn. Op 19 juni onderging hij in AZ St-Lucas een laserbehandeling.
The post Brent Deltombe al maanden out: “Wachten op diagnose” appeared first on KW.be.

Lees meer »

Iraniërs kunnen nieuwe streng geselecteerde president kiezen

Iran kiest een nieuwe president na de dood van Ebrahim Raisi, die in mei door een helikopterongeluk om het leven kwam. De winnende kandidaat moet vrijdag de helft van de stemmen krijgen anders volgt er 5 juli een tweede ronde. Er kan worden gekozen uit vier kandidaten, nadat twee kandidaten zich woensdag en donderdag uit de race hadden teruggetrokken om

Lees meer »

Bistro (H)eerlijk pakt uit met tweedaags bier- en comedyfeest na Rammstein

De komst van de Duitse rockers van Rammstein biedt ook opportuniteiten voor lokale ondernemers. Zo organiseren Vicky Helsmoortel (44) en Kevin Vandromme (49) van restaurant (H)eerlijk dit weekend een bierfestival en comedyavond.
The post Bistro (H)eerlijk pakt uit met tweedaags bier- en comedyfeest na Rammstein appeared first on KW.be.

Lees meer »