Michiel Van Daele (75) is nieuwe ereburgemeester van Tielt: “Belang van stad en inwoners moet altijd op de eerste plaats staan”

Michiel Van Daele, die tussen 1995 en 2011 burgemeester was van Tielt, krijgt de titel van ereburgemeester. We gingen praten met de kersverse ereburgemeester over heden, verleden en toekomst. “Altijd heb ik het compromis gezocht. Een kwestie van water bij de wijn doen. Vaak tot er geen druppel wijn over was”

Dat Michiel Van Daele de eretitel nu pas krijgt, dertien jaar nadat hij de sjerp doorgaf aan partijgenoot Luc Vannieuwenhuyze, vraagt om een verklaring. “In januari 2012 werd ik gehuldigd door toenmalig gouverneur Paul Breyne. Ook zijn opvolger Carl Decaluwé was er toen zelfs al bij. Dan heb ik ook een schilderij gekregen (dat portret hangt nog steeds in de gemeenteraadszaal tussen de andere burgemeesters, red.). Dat was eigenlijk een goed moment geweest voor de eretitel, maar omdat ik nog politiek actief was heb ik daar toen voor gepast. Ik ben na gemeenteraadslid namelijk ook nog jaren actief geweest als voorzitter van de seniorenwerking van CD&V. Gaandeweg is het idee bij mij ook wat op de achtergrond geraakt, ook omdat er niet meteen een gelegenheid voor was. Tot de voorzitter begin mei plots aan mijn deur stond met een voorstel. Aangezien ik dit jaar mijn 75ste verjaardag vier en aangezien er een fusie voor de deur staat, vond men dat het juiste moment gekomen was.” Dat we in een verkiezingsjaar zitten, zal er toch ook wel iets mee te maken hebben gehad.

“Je kunt dus zeggen dat ik al in de politiek zat nog voor ik geboren was”

De nieuwe ereburgemeester van Tielt kreeg de politiek in elk geval met de paplepel mee. Zijn moeder Magdalena Huys was in 1949 een van de eerste vrouwen in het parlement. “Ze was toen zwanger van mij. Je kunt dus zeggen dat ik al in de politiek zat nog voor ik geboren was.”

Er werd in 1999 ook een straat naar haar vernoemd in Tielt, toen Van Daele burgemeester was. “De naam was destijds een suggestie van Markant, omdat mijn moeder toch veel betekend heeft voor die vereniging. Ik was daar voor alle duidelijkheid zelf nooit vragende partij voor, al kon ik het uiteraard wel appreciëren.”

Stabiliteit

Feit is dat er onder Van Daele veel gerealiseerd werd in Tielt. Zo werd (onder meer) de bibliotheek gebouwd, werden de banden met de zustersteden vernieuwd en was er ook het felbesproken referendum over het bannen van het verkeer op de Markt.

Na enkele bijzonder woelige politieke jaren zorgde Van Daele vanaf 1995 voor een periode van stabiliteit in Tielt. “De vorige burgemeester was afgezet en dat had voor heel veel gerechtelijke procedures gezorgd. En helaas ook voor een grote tweespalt binnen de toenmalige CVP (Burgemeester Marcel Verleye werd in augustus 1991 afgezet als gevolg van onregelmatigheden tijdens het examen voor stadssecretaris. Hij werd toen halfweg de legislatuur opgevolgd door schepen Firmin Warnez, red.). De partij was in twee gesplitst, al haal ik liever geen oude koeien uit de sloot. Ik heb er in mijn eerste legislatuur alles aan gedaan om iedereen weer op dezelfde lijn te krijgen en de eenheid te herstellen. En daar ben ik in geslaagd ook. Altijd heb ik de het compromis gezocht. Een kwestie van water bij de wijn doen. Vaak tot er geen druppel wijn meer over schoot.”

Gemeenteraadsverkiezingen

Wat Van Daele denkt van het huidige politieke landschap bij de fusiepartners? En dan in het bijzonder over het Team Burgemeester van Dirk Verwilst? “De huidige bestuursploeg staat in elk geval duidelijk op één lijn. Wat de verkiezingen betreft volg ik het nieuws en ik lees wat er in de kranten staat, maar andere informatie heb ik daar niet over. Ik weet dus helemaal niet wat er allemaal achter de schermen gebeurd is. Ik hoop alleen dat de rede uiteindelijk zal zegevieren en dat er geen tweespalt ontstaat. Want daar heeft absoluut niemand baat bij. Het belang van de stad en de inwoners moet altijd op de eerste plaats staan.” (SV)

The post Michiel Van Daele (75) is nieuwe ereburgemeester van Tielt: “Belang van stad en inwoners moet altijd op de eerste plaats staan” is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Hotel B&B Geste d’Alice heeft een nieuwe uitbater

Het bekende hotel B&B Geste d’Alice in de Distellaan in Westende heeft nieuwe uitbaters. Kochar en Anni Karapetyan maken er meteen een gezellig hotel van, met heel wat mogelijkheden.
The post Hotel B&B Geste d’Alice heeft een nieuwe uitbater appeared first on KW.be.

Lees meer »

“Hij eet maar één maaltijd per dag”: zijn eisen backstage en alles wat u wilt weten over Bruce Springsteens passage in België

Hij is er. Nu nog in hartje Brussel, straks op de wei van Werchter. Bruce Springsteen was even slapjes door een maagzweer en stemproblemen, maar dat zal hem niet weerhouden van een weergaloos concert én een bezoek aan zijn favoriete Belgische winkel. Wat staat er op zijn setlist? Wat op zijn bankrekening? En wat op zijn 37 bladzijdes tellende rider?

Lees meer »

KAART. Van Mil in Mol tot Emma in Malle: deze namen kregen baby’s de voorbije 10 jaar het vaakst in jouw gemeente

Olivia en Noah waren in 2023 de meest gegeven babynamen in Vlaanderen en bij uitbreiding in heel België. Een stad als Mortsel kan dan ook als representatief worden gezien, want tussen 2014 en 2023 waren Noah (19 keer) en Olivia (16) de meest gegeven voornamen aan pasgeboren baby’s. Maar in heel wat andere steden en gemeenten voeren andere meisjes- en

Lees meer »

“Hou je mond, kale eikel”: Declan Rice in de clinch na affluiten, ook obsceen gebaar van Bellingham toont spanning bij Engelsen

Engeland ontsnapte op een onwaarschijnlijke wijze aan een nederlaag tegen Slovakije. De spelers lieten hun emoties dan ook de vrije loop, op alle mogelijke manieren. Jude Bellingham vierde zijn doelpunt met een obsceen gebaar richting de Slovaakse bank, Declan Rice ging zelfs fysiek in de clinch met de Slovaakse bondscoach en noemde hem “een kale eikel”.

Lees meer »

De must-reads van het weekend

04:04 De Tour is een van de meest extreme sportevenementen ter wereld. In het postdopingtijdperk grijpen ploegen naar voeding om de performance van hun renners te boosten. Hoe werkt dat?

Lees meer »

Isabelle De Jaegere, oud-directeur van musea en erfgoed Kortrijk, gidst u door de Triënnale: “Toegankelijke uitleg is belangrijk”

Kan kunst de wereld redden? Volgens Isabelle De Jaegere, oud-directeur van musea en erfgoed in Kortrijk, wel. “Kunstenaars zijn visionairs. Zij kunnen de wereld beter maken door ons op een andere manier te doen nadenken en zien. Dat is de grote charme van de Triënnale: kunst in de publieke ruimte laat mensen stilstaan. Deze editie is het thema ‘After Paradise’

Lees meer »

De eerste Tour van Merckx door de ogen van onze analist Michel Wuyts: “In 1969 waren mensen zo verlangend als in 2024”

55 jaar na Eddy Merckx begint Remco Evenepoel vandaag aan zijn eerste Tour de France. Daarom duikt onze wieleranalist en -commentator Michel Wuyts in de archieven en haalt hij herinneringen op aan het Tourdebuut (en de eerste eindzege) van Merckx. “Die nacht heeft Neil Armstrong voet op de maan gezet. Ik zag het in de roes van Merckx. En vond

Lees meer »