Bekende Oostendse fotograaf Jean-Jacques Soenen overleden

In Oostende is de bekende fotograaf Jean-Jacques Soenen overleden. Hij werd 72 jaar. Jean-Jacques publiceerde in diverse media, maar maakte ook eigen werk. Hij stelde zijn kunstfoto’s vaak tentoon en maakte ook diverse fotoboeken, veelal met Oostende als thema.

Jean-Jacques Soenen werd geboren in Westende op 30 juli 1951. Hij groeide op in Nieuwpoort, war hij studeerde aan de toenmalige rijksmiddelbare school. De laatste drie jaar van het secundair volgde hij aan het Koninklijk Atheneum van Oostende. Daarna werd hij leerling officier dek aan de Hogere Zeevaartschool van Antwerpen, waarvan het eerste jaar op schoolschip bulkcarrier MS Eeklo van UBEM.

Sinds 1974 was Jean-Jacques freelance fotograaf. Hij is autodidact. Hij heeft er tal van tentoostellingen op zitten en gaf heel wat boeken uit, waaronder vorig jaar nog het boek Vijftig Jaar Paulusfeesten, ’t Kroegske en Iwein Scheer. Oostende zichten en gebeurtenissen waren zijn geliefkoosde thema. Hij maakte eerder al fotoboeken over de Oostendse Haard, Storm over de zeedijk, Veertig Oostendse kunstenaars….

Heel diverse werk

“Ik kon beginnen voor Het Laatste Nieuws in Oostende en omstreken omdat een andere fotograaf zijn werkzaamheden stopte”, aldus Jean-Jacques zelf daarover. “Door een zwaar verkeersongeval in 1978 moest ik mijn activiteiten minstens een jaar staken. Ik nam mijn freelancewerk als fotograaf weer op in 1979, en geleidelijk kon ik mijn activiteiten uitbreiden.”

Jean-Jacques Soenen werkte voor tal van bladen, waaronder De Zeewacht, voor diverse foto-agentschappen en voor toeristische diensten. “Ik stond ook veel op festivalweiden en zaaloptredens om fotoreportages te maken. Ik maakte toeristische reportages, foto’s voor bedrijven, architectenbureaus en de overheid. En ook foto’s voor verkiezingen van politici van verschillende partijen. Daarnaast maakte ik ook eigen werk.”

Galerie Studio

Jean-Jacques ging met pensioen in 2014, maar startte kort daarop nog een nieuw project. Hij was getrouwd met fotografe ElsVerhaeghe, met wie hij sinds 2015 Galerie Studio open hield aan de Prins Boudewijnstraat, vlakbij de Sint-Petrus-en-Pauluskerk. De eerste twee jaar exposeerden ze er foto’s van derden, maar daarna stelde het echtpaar er vooral eigen kunstfoto’s tentoon. Ze verkopen er prints, postkaarten, posters, pasfoto’s, fotoboeken en maken er studiofoto’s op vraag van de klanten. Er waren ook gerestaureerde prints van oude glasplaten en negatieven van de verzameling Galerie Studio te koop en nu en dan vonden in de ruimtes van de galerie persconferenties en voorstellingen plaats.

The post Bekende Oostendse fotograaf Jean-Jacques Soenen overleden is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

“Het moet niet mooi zijn. Wel efficiënt”: ex-bondscoach Georges Leekens acht Rode Duivels niet kansloos tegen Frankrijk

Maandag nemen de Rode Duivels het in de achtste finales van het Europees kampioenschap voetbal op tegen Frankrijk. De Belgen plaatsten zich allerminst vlot voor de tweede ronde. Toch blijft gewezen bondscoach Georges Leekens optimistisch. “Als wij ons topniveau halen, zijn we allerminst kansloos.”
The post “Het moet niet mooi zijn. Wel efficiënt”: ex-bondscoach Georges Leekens acht Rode Duivels

Lees meer »

Sam Kerkhofs geeft fakkel door aan Play-presentator en Studio Brussel-stem Joris Brys als host van ‘MIDMID’

Sam Kerkhofs onthult dat Joris Brys hem zal vervangen als host van de voetbalpodcast ‘MIDMID’. Dat nieuws volgde in de recente aflevering van ‘MIDMID MEISTER’ over het EK. “We hebben een meeting gehad en we gaan het helemaal anders doen”, grapt Joris Brys, bekend als sportjournalist bij VIER en Play Sports, en ook te horen op radiozender Studio Brussel. Begin

Lees meer »

“Uiteraard win ik liever zelf. Maar ik gun Cavendish zijn 35ste ritzege van harte”: tien razendsnelle vragen voor onze grote sprinttroef Jasper Philipsen

Turijn, Corso Galileo Ferraris. Gedroomd decor vandaag voor de eerste massasprint in deze Tour: Als opwarmertje: tien razendsnelle vragen voor onze grote troef Jasper Philipsen (26). Met steller dezes als leadout, keurig afgewerkt door de kopman. “Bordeaux, vorig jaar, was een hele mooie ritzege. Maar ook… een afknapper.”

Lees meer »

Basisschool in Kuurne neemt afscheid van juf Nathalie: “Welke juf kan zeggen dat ze met een riksja door haar directeur wordt rondgereden?”,

Donderdag heeft VBS Sint-Pieter in Kuurne afscheid genomen van juf Nathalie Vandekerckhove. Het werd alvast een heel bijzonder moment voor zowel juf Nathalie als voor de leerlingen en haar collega’s. Voor Juf Nathalie begon alles zes weken geleden, toen de school besloot om haar iedere dag te verrassen.
The post Basisschool in Kuurne neemt afscheid van juf Nathalie: “Welke

Lees meer »

Nieuwbouw Portus is nieuw paradepaardje van vzw Havenzate

Achttien oude huisjes van vzw Havenzate waar achttien personen op redelijk zelfstandige basis konden wonen, gingen onder de sloophamer en maakten plaats voor nieuwbouw Portus. Havenzate is een autonoom ondersteuningscentrum met verschillende woonvormen en individuele en groepsbegeleiding voor een 80-tal volwassenen met een beperking.
The post Nieuwbouw Portus is nieuw paradepaardje van vzw Havenzate appeared first on KW.be.

Lees meer »

Voortvluchtige drugsbaron Hoesny ‘Hitler’ krijgt 15 jaar cel en ziet 8 miljoen euro verbeurd verklaard

De correctionele rechtbank heeft de voortvluchtige Antwerpse drugsbaron Hoesny A. veroordeeld tot vijftien jaar cel en een boete van 400.000 euro wegens grootschalige cocaïnesmokkel via de haven van Antwerpen. Daarnaast legt de rechtbank een verbeurdverklaring van 8 miljoen euro aan criminele inkomsten op. Voetbalmakelaar en voormalig AEL-kopstuk Mohamed Benhaddou, de rechterhand van Hoesny, moet tien jaar de cel in.

Lees meer »

Martine (61) zet knijtenstrijd voort via vredegerecht: “We zijn door de plaag zelfs verhuisd met onze zaak”

Martine De Pauw (61) uit Schellebelle, bij Wichelen, stapt naar het vredegerecht na de aanhoudende knijtenplaag in de omgeving van haar woning vlak bij de Schelde. Precies een jaar geleden overwoog de vrouw al juridische stappen, maar de Vlaamse Waterweg beloofde toen maatregelen te nemen. “Ik gaf hen het voordeel van de twijfel, maar het is nog altijd niet verbeterd”,

Lees meer »