Gemeenteplein in Knokke-Heist wordt belevingsplein met veel groen en speelse waterpartijen

In Knokke-Heist is het nieuwe Gemeenteplein voorgesteld aan de omwonenden. Zo’n 200 geïnteresseerden daagden op om de plannen voor de renovatie van ‘de groentemarkt’, zoals het plein in de volksmond wordt genoemd, te bekijken. Verschillende experten van zowel het gemeentebestuur, studiebureau Sweco als het AGSO Knokke-Heist waren aanwezig om vragen te beantwoorden en extra toelichting te geven over het project.

Belevingsplein met veel groen en waterpartijen

In 2019 hebben verschillende gemeentelijke diensten samen met bewoners en handelaars reeds een ontwerpweek gehouden rond de toekomstige heraanleg van het Gemeenteplein. Hieruit is een gedragen concept voortgevloeid dat verder werd uitgewerkt door het studiebureau Sweco. Deze plannen zijn inmiddels verfijnd en in detail onderzocht. Het Gemeenteplein wordt een belevingsplein met een monumentale boom als blikvanger, veel groen, speelse waterpartijen en gezellige terrassen. Een groenzone met zitelementen en spelprikkels fungeert als een zachte buffer tussen het plein en de rijweg.

Mobiliteit

Het stukje rijweg tussen bloemen- en groentemarkt wordt in het nieuwe ontwerp geïntegreerd in het plein. Vanop het Gemeenteplein kan dus niet meer rechtstreeks de Albertlaan in gereden worden. Dit is trouwens nu ook al het geval op woensdag- en zaterdagmorgen tijdens de markt. Het tweerichtingsverkeer tussen de Edward Verheyestraat en de Graaf Jansdijk blijft behouden. Parkeren op het plein zelf zal niet meer mogelijk zijn, maar er worden wel bijkomende parkeerhavens voorzien langs het plein voor gratis shop & go en betalend kortparkeren.

Realisatie in de loop van 2026-2028

De timing en fasering van de werken zijn grotendeels bepaald en worden samen uitgevoerd met belangrijke strategische rioleringswerken. De voorbereidende werken aan de nutsleidingen in Albertlaan, Burgemeester Camille Deckersstraat, Pepersstraat, De Klerckstraat, Gemeenteplein en Oude Tramweg starten in het voorjaar 2026. Van september 2026 tot juni 2027 zijn er ingrijpende rioleringswerken en werken aan de bovenbouw voorzien in De Klerckstraat, Oude Tramweg en het Gemeenteplein. Een tweede fase loopt van september 2027 tot juni 2028 in de Albertlaan, Pepersstraat en Burgemeester Camille Deckersstraat.

Prijskaartje van 7.250.000 euro

De totale kostprijs van deze rioleringswerken en nieuwe wegenis is geraamd op 7.250.000 euro. Het gemeentebestuur komt tussen voor 2.900.000 euro. Het AGSO Knokke-Heist investeert 1.100.000 euro in nieuwe rioleringsinfrastructuur. De Vlaamse Milieu Maatschappij voorziet een subsidie van 3.250.000 euro voor de aanleg van een gescheiden rioleringsstelsel en een strategische regenwaterontsluiting. (MM)

The post Gemeenteplein in Knokke-Heist wordt belevingsplein met veel groen en speelse waterpartijen is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

150 oldtimertractoren meten hun krachten in Poeke

Op zondag 7 juli vormen de hoeve en naastliggende weilanden van Willy Hooft (81) in Poeke het feestdecor voor oldtimerlandbouw. Al van bij de eeuwwisseling organiseren Willy en een 50-tal medewerkers, buren en kennissen uit de agrosector onder de titel Paard & Oldtimerfeesten.
The post 150 oldtimertractoren meten hun krachten in Poeke appeared first on KW.be.

Lees meer »

Beernemse kringwinkel volledig vernieuwd: “Meer inzetten op beleving”

Vrijdagavond 28 juni is er openingsreceptie en late night shopping bij Kringwinkel ‘t Rad in Beernem. De winkel vernieuwde haar decor en gaat verder op een nieuw elan. Daarbij staat beleving zoals in andere moderne winkels centraal.
The post Beernemse kringwinkel volledig vernieuwd: “Meer inzetten op beleving” appeared first on KW.be.

Lees meer »

Drie keer op één maand voor politierechter na onder andere aanrijding met vluchtmisdrijf: “Hij beseft eindelijk dat hij zich aan de regels moet houden”

Amper 16 jaar was een jongeman uit Kortrijk, toen hij op de speelplaats van zijn school in Kortrijk met zijn bromfiets tegen een schoolgenote botste. Het bracht hem samen met zijn ouders voor de politierechter. Een maand later liep hij nog eens tegen de lamp, en daarna nog eens… Goed voor drie verschillende zaken op 1 maand tijd voor de

Lees meer »

Focus op lokaal tijdens culinaire festival Tastoe

Op 7 en 8 september wordt de Koning Ridderdijk van Westende, ter hoogte van surfclub De Kwinte, omgetoverd tot een waar gastronomisch paradijs tijdens Tastoe.
The post Focus op lokaal tijdens culinaire festival Tastoe appeared first on KW.be.

Lees meer »

EXCLUSIEF. Spermadonor die 550 kinderen verwekte, reageert op Netflix-docu: “Ik doneer nog, ja, maar enkel broers en zussen”

Maar liefst 550 kinderen werden verwekt met zijn zaad, en daarom is Jonathan Meijer (42) het onderwerp van de Netflix-docureeks ‘The Man with 1000 Kids’. Maar hoewel de Nederlander een donorverbod opgelegd kreeg, vindt hij alle aandacht overdreven. “Die docu is pure sensatie”, reageert Meijer in een exclusief gesprek met HLN over zijn beweegredenen. En jawel, hij doneert nog steeds

Lees meer »

Quinten (21) runt twee zomerbars aan de kust: “Heerlijke drankjes en hapjes in een stijlvolle setting”

Quinten Foulon, slechts 21 jaar oud, bewijst dat ondernemerschap geen leeftijd kent. Hij is uitbater van zomerbar Westdiep aan de promenade in Nieuwpoort. Op 29 juni opende hij ook een nieuwe bar op het dak van Fort Napoleon in Oostende.
The post Quinten (21) runt twee zomerbars aan de kust: “Heerlijke drankjes en hapjes in een stijlvolle setting” appeared

Lees meer »

“De perceptie rond de VAR zit verkeerd”: expert Werner Helsen neemt het op voor nieuwe technologie

De 3D-muur en chip in de bal zorgen voor nieuwe technologische snufjes op dit EK, al blijven de meningen verdeeld. Voor de ene haalt het de charme weg, voor de andere is het een stap in de goede richting. Sportwetenschapper en VAR-expert Werner Helsen (64) behoort tot het tweede kamp en duidt de nieuwe technologische mogelijkheden. “De meetfouten zijn verminderd,

Lees meer »

KIJK. Strippers, cowboyhoeden én Snoop Dogg: zo vierde Khloé Kardashian haar 40ste verjaardag

Khloé Kardashian kon haar ogen niet geloven wanneer ze de noten van ‘The Next Episode’ hoorde. Niemand minder dan Snoop Dogg staat op het podium om haar te verrassen voor haar 40ste verjaardag, met paaldansende strippers met cowboyhoeden. Een gepaste outfit, gezien het thema van het feest Dollywood was, geïnspireerd op het themapark van countryzangeres Dolly Parton.

Lees meer »