Myriem El-Kaddouri is nieuwe Kortrijkse stadsdichter: “Mijn poëzie is voor iedereen toegankelijk”

Het loopt goed voor Myriem El-Kaddouri (29). In 2023 werd ze West-Vlaams Poetry Slam-kampioen en sinds kort vind je haar eerste dichtbundel Hier ligt de waarheid in overdaad in de lokale boekenhandel. Kortrijk stelde de Heulse dichter onlangs aan als nieuwe Letterzetter van Kortrijk. Ze wordt mentor van een collectief van jonge woordkunstenaars en curator van het jaarlijkse woordkunstenfestival Memento.

Myriem heeft altijd een voorliefde gehad voor woord, hetzij praten, lezen of schrijven. “Mijn mama Laaziza stimuleerde dat ook heel hard. Met het gezin gingen we wekelijks op woensdag naar de bib voor nieuwe boeken. Ze vond het belangrijk dat we welbespraakt waren. Dat maakte ons zelfstandig. We konden snel ons plan trekken. Voor jezelf kunnen opkomen is heel belangrijk. Ik schreef ook vaak in schriftjes: kortverhaaltjes, gedichtjes, liedjesteksten, echt van alles. Die stak ik allemaal in een versierde schoenendoos. Ik heb die nog. Zalig om soms opnieuw te lezen.”

Myriem is doorheen haar jeugd blijven schrijven en was vaak creatief bezig. Zo ging ze naar de tekenacademie van het derde kleuter tot het tweede hoger.

verre helden

“Met mijn creativiteit kon ik de dag verwerken en zaken loslaten, maar ik zag het nooit als een optie om er beroepsmatig iets mee te doen.”

Schrijvers waren verre helden. Pas met de komst van sociale media begon Myriem haar schilderijen te verkopen.

“Er was meer interesse voor dan ik dacht. Ik liet ook totebags bedrukken, waarvan ik er toch een 250 heb verkocht, waarop ik besloot een aparte publieke Instagrampagina te maken. Ik deelde niet enkel mijn tekeningen en schilderijen, maar ook mijn teksten. Het is eigenlijk allemaal organisch gegroeid, niet met de insteek om te verkopen, maar door de aanmoediging van anderen bleef ik mijn schrijfsels delen. Ik merkte dat ik mensen kon raken, iets laten voelen of inzicht verschaffen. Dat heeft me gesterkt en dat heb ik soms wel nodig. Je bent ook kwetsbaar als je dingen deelt. Vroeger was schrijven niet iets waar de gemiddelde persoon zich mee bezighield, er werd zelfs wat op neergekeken, maar ik liet de schaamte los en stond achter wat ik deed. Ik put kracht uit sterk in mijn schoenen staan.”

“Blijf altijd trouw aan jezelf. Die levensstijl heeft me op plaatsen gebracht waar ik hoor” – Myriem El-Kaddouri

De inspiratie voor de gedichten haalt Myriem uit zaken die haar op dat moment bezighouden of louter uit de omgeving door associatie. “Als ik bijvoorbeeld iets zie op het terras kan ik daar een heel verhaal rond schrijven, maar nu zit mijn hoofd vol van de tweede Nakba. Qua thematiek ben ik de rode draad, maar de stijl is wel herkenbaar. Mijn poëzie is toegankelijk voor iedereen. Ik gebruik graag poëtische taal, maar het is niet hermetisch afgesloten. Het is bevattelijk voor de meeste mensen. Je begrijpt wat je leest, maar er is wel ruimte om er zelf betekenis aan te geven.”

Drie thema’s

Verschillende uitgevers ontdekten de teksten van Myriem op Instagram. “Bij de Antwerpse uitgeverij Vrijdag had ik direct een klik. Het is geen groot concern en dat vond ik wel aantrekkelijk. Ik hou het graag lokaal en dicht bij de mensen. Op donderdag 20 juni presenteerde ik mijn gedichtenbundel Hier ligt de waarheid in overdaad in kunstencentrum Vlaams Fruit. Binnenkort hoop ik een boekvoorstelling te organiseren in regio Kortrijk. Ik schrijf over drie thema’s: oorsprong (identiteit), tussenruimte (welke richting gaan we uit) en verzet (onrecht in de wereld in de ruimste zin).” De bundel ligt sinds 13 juni in de lokale boekhandel, waaronder Boekenhuis Theoria.

Haar sterke vijfde plaats in het Belgische slamkampioenschap, haar voorstelling op Memento en het uitbrengen van haar gedichtenbundel zorgden voor een stroomversnelling. “Vincent Coomans, projectmanager van de Letterzetter, merkte me op en plaatste me op de longlist als stadsdichter. Ik voelde me vereerd. Na een jurygesprek, het voorleggen van mijn portfolio, het opmaken van een artistiek plan en een motivatiebrief, werd ik benoemd als vijfde Letterzetter van Kortrijk. Als ik terugkijk op heel mijn traject is het grootste advies aan mezelf: blijf altijd trouw aan jezelf, want elke keer als ik dat deed, heeft het me op plaatsen gebracht waar ik thuishoor. Wie niet authentiek is, komt uiteindelijk op plaatsen waar je je niet goed voelt.”

The post Myriem El-Kaddouri is nieuwe Kortrijkse stadsdichter: “Mijn poëzie is voor iedereen toegankelijk” is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

GBS Goudenregen in de prijzen bij Dieter Coppens voor campagne ‘Byebye gazon’: videogesprek valt in de smaak

‘Maak ook van jouw schoolterrein een biodivers paradijs’. Zo nodigde Dieter Coppens, ambassadeur van de campagne, de scholen in Wevelgem uit om deel te nemen aan Byebye gazon. Tien klassen werden daarvoor beloond met een ijsje, maar vooral het videogesprek met Dieter Coppens viel in de smaak.
The post GBS Goudenregen in de prijzen bij Dieter Coppens voor campagne

Lees meer »

Nieuwe vlaggen voor Godelieveprocessie in Gistel

Op zondag 7 juli om 16 uur trekt de eeuwenoude optocht, de Godelieveprocessie, door het stadscentrum. Naar goeie gewoonte wordt er extra reclame gemaakt voor het event en dat gebeurt nu onder een nieuwe huisstijl.
The post Nieuwe vlaggen voor Godelieveprocessie in Gistel appeared first on KW.be.

Lees meer »

KIJK. 4000 fans onthalen dolenthousiast ‘Familie’-cast voor première van epische seizoensfinale: “Of de bom ontploft?”

Meer dan 4.000 ‘Familie’-fans zakten donderdagavond af naar Kinepolis Antwerpen om als allereerste de grote seizoensfinale te bekijken. Onder een blakende zon konden ze vooraf de cast op de rode loper zien schitteren en met een beetje geluk zelfs een selfie scoren. Van Sandrine André (Veronique) en Caroline Maes (Mieke) tot Charlotte Sieben (Louise): de fans waren dolenthousiast om ze

Lees meer »

Nu nog zonnig, maar vanavond slaat het weer om: felle onweersbuien op komst, grote hagelstenen en mogelijk tornado’s verwacht in grensstreek

Op dit moment schijnt het zonnetje nog, maar vanavond en vannacht trekken felle onweersbuien over delen van België. Het KMI waarschuwt met code oranje in het zuiden van het land. Ook in Vlaanderen houden we het niet overal droog, maar vooral in onze buurlanden dreigt het weer helemaal om te slaan. “Belgische toeristen die op weg zijn naar hun vakantiebestemming,

Lees meer »

Godelieve Vieren is nieuwe ereburger van Nieuwpoort: “Meer dan verdiend voor alles wat ze voor onze stad betekend heeft”

Zaterdag werd de titel van ereburger van Nieuwpoort uitgereikt aan Godelieve Vieren. Ze krijgt de bijzondere erkenning omwille van haar sociocultureel, politiek en toeristisch engagement in de voorbije decennia. Godelieve Vieren is de 23e ereburger van Nieuwpoort.
The post Godelieve Vieren is nieuwe ereburger van Nieuwpoort: “Meer dan verdiend voor alles wat ze voor onze stad betekend heeft” appeared

Lees meer »

Vrouw van wielrenner Jasper Stuyven aangeklaagd door Amerikaans miljardenbedrijf door gebruik van woord ‘peloton’: “Hallucinant”

Een opmerkelijke zaak: Elke Bleyaert, de vrouw van wielrenner Jasper Stuyven en oprichtster van The Women Peloton, is door een Amerikaans fitnessbedrijf voor de rechter gedaagd. “Het bedrijf heeft het woord ‘peloton’ gemonopoliseerd”, reageert Bleyaert. Na maanden procederen heeft Bleyaert de rechtszaak verloren. The Women Peloton is de grootste vrouwelijke fietscommunity in ons land.

Lees meer »

ZOMERREEKS. Sylvia woont al 18 jaar in de brousse in Togo: “Ik kan niemand vertrouwen, voor je het beseft doen ze iets in je drankje”

Sylvia Roovers (63) werkte 23 jaar bij Umicore in Hoboken en was al een tijdje weduwe toen ze in 2006 haar leven een nieuwe, positieve twist wilde geven. Ze nam loopbaanonderbreking en trok naar Togo om vrijwilligerswerk te doen. Achttien jaar later runt ze in Wli, een klein dorpje in de brousse, met haar vzw Joko Togo een weeshuis en

Lees meer »

Khattabi: “België heeft deadline voor indienen klimaatplan gemist door Vlaanderen”

België heeft zijn definitief klimaatplan niet tijdig kunnen indienen bij de Europese Commissie. Dat meldt ontslagnemend minister Zakia Khattabi (Ecolo) dinsdag. Ons land kon de deadline niet halen omdat Vlaanderen pas na de vorming van een nieuwe Vlaamse regering met zijn deelplan komt. Heel opzienbarend is het uitstel niet: slecht 4 van de 27 lidstaten waren op tijd met hun

Lees meer »

Premie van 8.220 euro voor Tombeelmolen Avelgem

Tijdens de gemeenteraad van maandag 1 juli werd de premie voor de restauratiewerken van de Tombeelmolen goedgekeurd door de gemeenteraadsleden. VZW Vrienden van de Molen zijn volop bezig met de werken, waaronder het herstellen van de wieken van de molen.
The post Premie van 8.220 euro voor Tombeelmolen Avelgem appeared first on KW.be.

Lees meer »

Twee comebacks, ongeplande zwangerschap en clash tussen rivalen: dit gebeurt er in het nieuwe seizoen van ‘Familie’

De seizoensfinale van ‘Familie’ blijft nazinderen bij de soapfans. Niet alleen vanwege de verrassende plottwists, ook omdat er enkele nieuwe verhaallijnen in gang werden gezet, die veel onheil en strubbelingen doen vermoeden. Er staat de kijker volgend seizoen sowieso veel te wachten, maar niet alles is nog één grote verrassing. Babygehuil, comebacks of een verhuis: wij zetten alle hints en

Lees meer »

Lingeriewinkel en Beobank in de Zwanestraat in Torhout

In het pand op de hoek van de Zwanestraat met de Putstraat (foto), waar een tijdje een fitnesszaak heeft bestaan, komt er vanaf half augustus een nieuwe lingeriewinkel.
The post Lingeriewinkel en Beobank in de Zwanestraat in Torhout appeared first on KW.be.

Lees meer »

Hooggerechtshof geeft Donald Trump deels gelijk over presidentiële immuniteit

Donald Trump kan slechts deels aanspraak maken op presidentiële immuniteit. Dat heeft het Amerikaanse Hooggerechtshof maandag bekendgemaakt. En dat oordeel kan een impact hebben op zijn vervolging voor de bestorming van het Capitool op 6 januari 2021. Het Hof stuurt de zaak terug naar de lagere rechtbank die moet uitmaken welke zaken wel en welke niet berecht mogen worden.

Lees meer »