AZ Oostende biedt vanaf vrijdag geen alcohol meer aan: “Er is geen veilige ondergrens voor alcoholconsumptie”

Ziekenhuis AZ Oostende stuurt een sterk signaal de wereld in. De directie heeft besloten om vanaf vrijdag 28 juni geen alcohol meer aan te bieden aan patiënten, bezoekers en medewerkers. In de cafetaria’s vind je geen alcoholische dranken meer in de drankentoog. Ook tafelbier bestellen op de kamer is niet meer mogelijk. Dit laatste was tot voor kort het geval op de dienst Geriatrie.

Het initiatief voor deze beslissing komt van drie artsen binnen het ziekenhuis zelf: gastro-enteroloog dr. Cool, psychiater dr. Cools en medisch oncoloog dr. Spoormans. Zij deden dit voorstel al voor er sprake was van het wetsvoorstel, waarbij alcohol in alle ziekenhuizen verboden wordt vanaf 1 april 2025.

Risico’s

“Wij weten al lang dat alcohol verantwoordelijk is voor een heel groot deel van onze zieke patiënten”, licht dr. Cool toe. “Om dit concreet te maken: bij bijna de helft van de gehospitaliseerde patiënten met maag-darm- en leverziekten is alcohol de oorzaak van hun probleem. Denk aan leverlijden, cirrose, pancreatitis, … Ook op de dienst Psychiatrie is meer dan de helft van de patiënten opgenomen door een alcoholproblematiek: alcohol is volledig of deels de reden van hun opname. Op de diensten Cardiologie en Neurologie zijn talrijke mensen gehospitaliseerd met hartinfarcten of beroertes. Hoe meer alcohol je drinkt, hoe hoger je bloeddruk wordt, en hoe meer kans je hebt op deze ziektes.”

Recent is er volgens dr. Cool ook belangrijk wetenschappelijk bewijs gekomen dat alcohol het risico verhoogt op kankers zoals mondkanker, slokdarmkanker, keelkanker, maagkanker, colonkanker, pancreaskanker, longkanker, borstkanker en nog vele andere kankers. “Het is bewezen dat het risico op kankers (zoals borstkanker) stijgt, zelfs al drink je maar twee glazen alcohol per dag. Daarom noem ik alcohol vaak een stille doder. Er is dus eigenlijk geen veilige ondergrens voor alcohol.”

“Als ziekenhuis geven we het goede voorbeeld” – Dr. Cool

Dr. Cool plakt hier meteen ook concrete cijfers op van de Europese Unie. “Van de 3 miljoen kankers per jaar in Europa, is bij 1 miljoen kankers alcohol een risicofactor. Als we kijken naar de kankers die rechtstreeks veroorzaakt worden door alcohol, zoals mondkanker, keelkanker en leverkanker, dan tellen we 172.000 gevallen. Maar ook bij mensen die slechts met mate alcohol drinken gaat het nog steeds om 23.000 kankerdiagnoses per jaar.”

“Alcohol is de oorzaak van veel ellende. Daarom vonden we het niet meer dan logisch om geen alcohol meer aan te bieden in het ziekenhuis. Zeker omdat het ook nefast is voor patiënten met een verslavingsproblematiek. Zij kunnen hier al terug in aanraking komen met alcohol, voordat ze naar huis gaan. We vinden dat we als ziekenhuis het goede voorbeeld moeten geven.”

Preventie

Mogen we dan helemaal geen alcohol meer drinken? “Vanuit wetenschappelijk oogpunt is het advies inderdaad om helemaal geen alcohol te drinken. Dan loop je minder risico om bepaalde ziektes te ontwikkelen. Er is echter ook zoiets als een sociale norm: een compromis tussen de wetenschap en de maatschappij. Deze sociale norm is nu maximum tien glazen alcohol per week. Het is niet zo dat we als arts zelf nooit alcohol drinken, maar het is wel onze taak om aan preventie te doen. Preventie is even belangrijk als genezing en bovendien veel goedkoper voor de maatschappij. Onze houding als samenleving tegenover alcohol is trouwens aan het wijzigen. Ik denk dat we over tien à twintig jaar over alcohol zullen spreken zoals we nu naar roken kijken.”

The post AZ Oostende biedt vanaf vrijdag geen alcohol meer aan: “Er is geen veilige ondergrens voor alcoholconsumptie” is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Maurits Vande Reyde, nieuwe kandidaat-voorzitter voor Open Vld: “Ik wil een aparte sociale zekerheid voor migranten”

Noem hem geen Vlaamse Georges-Louis Bouchez (MR), maar de nieuwe kandidaat-voorzitter durft ook gewaagd uit de hoek te komen en tegen schenen te schoppen: Vlaams Parlementslid Maurits Vande Reyde (Open Vld) meldt zich als rekruut om de liberalen uit het moeras te trekken. “Embrace the suck: liberalen moeten ook eens iets controversieel durven zeggen. Want als niemand tegen u is,

Lees meer »

Wervik sluit grensovergang tijdens en na wedstrijd van Rode Duivels tegen Frankrijk: “Vernielingen ten allen tijd vermijden

Burgemeester van Wervik Youro Casier (Vooruit) laat niks aan het toeval over. Zo komt er op de grensbrug opnieuw een container. Dit naar aanleiding van de wedstrijd van onze Rode Duivels tegen Frankrijk in de achtste finales op het EK voetbal in Duitsland komende maandag. Ook tijdens het WK in 2018 werd dit gedaan bij de wedstrijd tussen België en

Lees meer »

Meldingen kindermishandeling op recordhoogte in Vlaanderen

Het aantal meldingen van kindermishandeling staat op recordhoogte in Vlaanderen. Dat schrijven De Morgen en De Standaard donderdag. “Een positief signaal”, zegt Tim Stroobants, directeur van het overkoepelende Vlaams Expertisecentrum Kindermishandeling (VECK). “We hebben er met zijn allen meer oog voor.”

Lees meer »

Van zeepje in de badkamer tot een portier aan de deur: volgens deze criteria krijgen Vlaamse hotels hun sterren

Hotel La Réserve in Knokke behoort tot de weinige hotels in ons land met de allerhoogste classificatie: vijf sterren superior. Maar wat houdt dat precies in? En worden hotels in het buitenland net zo streng beoordeeld? Wij geven een overzicht van de specifieke voorwaarden per sterrenniveau. Professor Toerisme Jan van der Borg schat in wat deze sterren nog waard zijn.

Lees meer »

KIJK. “Mensen vlogen uit hun stoelen”: passagiers getuigen na noodlanding in Brazilië

Afgelopen maandag moest een Boeing 787-9 Dreamliner van Air Europe een noodlanding maken in het Braziliaanse Natal nadat het toestel werd geteisterd door hevige turbulentie. “Mensen waren aan het schreeuwen en aan het rondlopen. Ik zag iemand vastzitten in het bagagevak!”, getuigt een vrouwelijke passagier. Het toestel was onderweg van Madrid naar Montevideo (Uruguay). “Maar van het ene op het

Lees meer »

Drie keer op één maand voor politierechter na onder andere aanrijding met vluchtmisdrijf: “Hij beseft eindelijk dat hij zich aan de regels moet houden”

Amper 16 jaar was een jongeman uit Kortrijk, toen hij op de speelplaats van zijn school in Kortrijk met zijn bromfiets tegen een schoolgenote botste. Het bracht hem samen met zijn ouders voor de politierechter. Een maand later liep hij nog eens tegen de lamp, en daarna nog eens… Goed voor drie verschillende zaken op 1 maand tijd voor de

Lees meer »

‘Misstiano Penaldo’: terwijl Ronaldo ook ná affluiten weer volschoot, krijgt BBC na flauwe grap bakken kritiek

Zelfs bij Cristiano Ronaldo, 39 en al alles meegemaakt op een voetbalveld, kunnen de emoties nog keihard toeslaan. In de verlengingen tegen Slovenië huilde de Portugese wereldster tranen met tuiten omdat hij op het EK voetbal net een erg belangrijke penalty had gemist. De hele selectie moest hem troosten. Ook in het flashinterview was het met de krop in de

Lees meer »

Spaans hooggerechtshof weigert amnestie voor Puigdemont

Het Spaanse hooggerechtshof heeft vandaag beslist om de omstreden amnestiemaatregel niet toe te passen voor de voormalige Catalaanse minister-president Carles Puigdemont. Hij werd beschuldigd van verduistering van overheidsgeld. Het aanhoudingsbevel tegen hem blijft dus van kracht.

Lees meer »

Team Dynamisch Lo-Reninge lanceert verkiezingscampagne met de slogan ‘Dynamisch is troef’

In Lo-Reninge maakte Team Dynamisch op een originele manier de lijst bekend voor de gemeenteraadsverkiezingen op 13 oktober. De inwoners kregen een enveloppe met een spel speelkaarten in de brievenbus, samen met een kaart met foto van de tien kandidaten van Team Dynamisch. Een originele hint naar hun verkiezingsslogan ‘Dynamisch is troef’.
The post Team Dynamisch Lo-Reninge lanceert verkiezingscampagne

Lees meer »