Grote publiek kan zondag 30 juni op wandel door het nieuwe stadhuis in Roeselare: “Voorbereid op massale toeloop”

Het meest duurzame stadhuis van Vlaanderen. Dat staat nu in Roeselare en al wie wil kan dat zondag 30 juni gaan bekijken. De dienstverlening naar de burgers start er pas in september, maar de Roeselarenaars krijgen het nu al in primeur te zien. En men is voorbereid op een massale toeloop.

Drie jaar van plannen, slopen, bouwen en renoveren. Dat is nu zo goed als achter de rug. Want zoals bij elk project, is het tegen de deadline aan hollen. Maar het vernieuwde stadhuis van Roeselare is klaar voor de toekomst. Met oog voor duurzaamheid, maar ook vooral een open plek voor de burgers.

Misschien eerst nog wat cijfers. In het nieuwe stadhuis zijn 575 vierkante meter vloerverwarming, 34 km elektrische kabels, 36 km datakabels, 2.835 verlichtingstoestellen, drie luchtgroepen die 50.000 kubieke meter verse lucht per uur brengen en vier kilometer luchtkanaal verwerkt.

Maar dat zijn de technieken die niet meteen in het oog springen, het atrium bij binnenkomst in het nieuwe stadhuis doet dat wel. De ingang was sinds jaren en dag langs de Botermarkt, nu is die entree voorzien pal op de Grote Markt. Dat leidt zelfs tot een adreswijziging van het stadhuis, een beslissing met een grote symbolische waarde.

Wie binnenstapt is meteen onder de indruk. Er is een transparante toegang gecreëerd tussen het historische rococo-stadhuis uit 1771 en het belfort uit 1923.

300 medewerkers

Het lichtrijke atrium is voorzien van een glazen dak, ook de achtergevels van het stadhuis en het belfort zijn na de renovatie opnieuw zichtbaar. Het atrium is ook de centrale plaats waar de loketten en dienstverlening zich bevinden. De gemeenteraadszaal en de trouwzaal bevinden zich nog steeds boven. Ze geven uiteraard nog steeds uit op de Grote Markt, met tussenin een leuke plaats met zich op de markt om en receptie te houden, maar je kijkt ook uit op het atrium.

Het kunstwerk van Nick Ervinck domineert het atrium dat een lichtrijke ruimte is waar de mensen binnenkomen als ze het stadhuis bezoeken. © PHILIP BRAEM

Aan de kant van de Zuidstraat werden ook twee erfgoedgevels verwerkt in het geheel, maar het nieuwbouwvolume (drie etages aan de kant van de Zuidstraat, vijf verdiepingen aan de kant van de Botermarkt) zal straks plaats bieden aan 300 medewerkers die er dagelijks aan de slag gaan. Een van de blikvangers wordt de binnentuin. Zo zul je ook van de Botermarkt richting Zuidstraat onder het stadhuis door kunnen wandelen, overdag zal die binnentuin ook publiekelijk open zijn om te verpozen.

Het nieuwe stadhuis gaat er ook prat op het meeste duurzame te zijn van Vlaanderen. Het bestond voorheen uit een kluwen van diverse panden met een erbarmelijke energiescore en een ondermaatse toegankelijkheid. Het nieuwe gebouw daarentegen zet maximaal in op duurzaamheid, ecologie en energie-efficiëntie. Dat begon al bij de sloop van het stadhuis waarbij 99 procent van het afval elders werd gebruikt en er ruim 1.800 ton puin via de boot werd afgevoerd. Meer dan 50 verenigingen haalden nog diverse elementen uit het stadhuis voor hergebruik.

Kunst van eigen bodem

Het stadhuis werd ook aangesloten op het warmtenet (waarmee ook gekoeld kan worden) en in één beweging konden zo ook gebouwen als de Sint-Michielskerk en het Kleine Seminarie diezelfde stap zetten. Alle technieken samen zorgen ervoor dat er een besparing is van 70 procent op de energiekosten en dat er ook een miljoen liter drinkwater bespaard wordt door op een slimme manier water te recupereren voor sanitair en het poetsen.

Er was dus ruim aandacht om het het erfgoed te bewaren en te integreren in een modern gebouw, maar ook voor kunst is er voldoende ruimte. In het atrium hangt een imposant werk van Nick Ervinck, in de binnentuin staat een stalen prieel van Maarten Schaubroeck en in de schepenzaal hangt een schilderij van Kristof Santy, dat geheel in de eigen stijl van Santy de dinsdagmarkt in beeld brengt

De zolder van het stadhuis biedt niet enkele een uniek zicht op de Grote Markt, het zal ook de startplaats vormen voor groepen die Roeselare, en meer bepaald het stadhuis willen bezoeken. Daar wordt voortaan ‘Het Verhaal van Roeselare’ verteld.

Op de nieuwbouw zijn ook zonnepanelen voorzien, het gebouw is erg energie-efficiënt. © PHILIP BRAEM

Nog aan te stippen is dat ook de Roeselarenaars meewerkten en mee de inspiratie vormden voor het nieuwe stadhuisgebouw. In een ruime bevraging begin 2020 mochten de Roeselarenaars ondertussen zijn dat er ruim 66.000 hun verwachtingen kenbaar maken. Zes burgers, die bij loting werden bepaald, mochten ook mee tijdens de ontwerpwedstrijd het ontwerpteam kiezen. Het ‘winnende team’ was dat van B-architecten, Bressers Erfgoed, Arcadis en Atelier Arne Deruyter. Algemene Bouw Maes was de aannemer en werd daarbij ondersteund door EEG voor de technieken en Monument Group voor de restauratie. In twee jaar tijd werd de totale make-over van het Roeselaarse stadhuis gerealiseerd.

Schepen van stadsontwikkeling Nathalie Muylle: “Het stadhuis is een baken in het hart van Roeselare. Op deze bruisende plek een ontmoetingsplek voor het beleid, medewerkers en inwoners realiseren, is heel waardevol voor ons. We kijken er ontzettend naar uit om de Roeselarenaars te mogen verwelkomen in hun nieuwe stadhuis.” Op Open Wervendag waren 1.250 mensen present, men gaat uit en is voorbereid om zeker het drievoudige nieuwsgierigen te ontvangen.

Een bezoekje brengen kan zondag juni van 11 tot 18 uur. Er is een route uitgestippeld. Onderweg is uitleg en animatie voorzien.

The post Grote publiek kan zondag 30 juni op wandel door het nieuwe stadhuis in Roeselare: “Voorbereid op massale toeloop” is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Tentoonstelling Westfront Nieuwpoort vernieuwd: “Klemtoon op persoonlijke verhalen”

In Nieuwpoort is de tentoonstelling in het Westfront-museum vernieuwd, dat onder het Koning Albert I-monument ligt. Die tentoonstelling vertelt het verhaal van Nieuwpoort tijdens de Eerste Wereldoorlog, toen de polders onder water gezet werden om het Duitse leger te stoppen. In de nieuwe tentoonstelling ligt er meer nadruk op persoonlijke verhalen tijdens de oorlog, en er is een audiogids die

Lees meer »

Achter de schermen van musical ‘Sneeuwwitje’: “Gert Verhulst heeft een belangrijke bijdrage geleverd”

Vijfentwintig jaar na de première keert de allereerste musical van Studio 100 terug naar het toneel. Meer dan honderd crewleden hebben de afgelopen maanden hard gewerkt om ‘Sneeuwwitje’ opnieuw tot leven te wekken. Wij namen een kijkje achter de schermen met producer Lore Hias, regisseur Stefan Staes en acteur Manu Van Acker. “Alles wordt gebudgetteerd, tot elk broodje en elke

Lees meer »

Verborgen speeleiland Wildernis krijgt nieuwe infrastructuur voor en door kinderen

Wildernis, het verborgen speeleiland in het Gebroeders Van Raemdonckpark, wordt voorzien van een volledig nieuwe infrastructuur. Dat gebeurt niet enkel voor de kinderen, maar ook door de kinderen tijdens het Wildernis Bouwfestival, startend op 26 augustus.
The post Verborgen speeleiland Wildernis krijgt nieuwe infrastructuur voor en door kinderen appeared first on KW.be.

Lees meer »

En toen viel president Biden helemaal stil tijdens debat met Trump

De Amerikaanse president Joe Biden was woensdag niet aan zijn proefstuk toe tijdens het presidentiële debat met Donald Trump. De president kwam verward over en kon meermaals niet uit zijn woorden komen. Zo viel hij tijdens zijn verwijt aan Trump over de gezondheidszorg even stil, waarna hij vervolgens deze uitspraak deed: “We hebben Medicare eindelijk geklopt.” Trump zag daardoor zijn

Lees meer »