Mysterieus skelet uit eeuwenoude Brugse loden grafkist geïdentificeerd: krijgsheer Boudewijn I van Assebroek

Na een jaar onderzoek hebben wetenschappers achterhaald wie er in de eeuwenoude loden grafkist zit, die tijdens de werken voor de expohal BRUSK in Brugge aangetroffen werd. Het gaat om Boudewijn I, heer van Assebroek, een krijgsheer uit de dertiende eeuw. “Het belang van deze ontdekking kan moeilijk onderschat worden, ze levert info over een periode waarover voor Brugge minder bronnen bestaan”, zegt burgemeester Dirk De fauw.

Op 12 juni 2023 deden de archeologen van Raakvlak een spectaculaire ontdekking, tijdens de graafwerken voorafgaand aan de bouw van BRUSK op de Garenmarkt. Onder de grond waar ooit de Eeckhoutabdij gevestigd was, stootten ze in een middeleeuwse grafkelder op een loden kist.

De ontdekking van zijn leven

“Dit is de ontdekking van mijn leven”, bekent archeoloog Dieter Verwerft. “De ingestorte grafkelder was zwaar beschadigd. Maar een loden kist uit die periode wordt uiterst zelden gevonden. Ze is zeer duur, enkel zeer rijke personen, de top van de religieuze of wereldlijke macht, worden in een kist bekleed met lood begraven.”

Na de vondst begon ‘de queeste’ naar de identiteit van het skelet in de loden kist. Raakvlak riep de hulp in van een raad van wijzen, deskundigen uit verschillende disciplines van onder meer de Universiteit Gent en de KUL. “Het skelet was van een man, tussen 25 en 40 jaar oud, en 174 centimeter groot. Op de wanden van de grafkelder stond het wapenschild van de heren van Assebroek afgebeeld”, stelt cultuurschepen Nico Blontrock.

Mysterie

“De identiteit van de man bleef een mysterie, tot Raakvlak een bericht kreeg van het C14-labo van het Koninklijk Instituut voor het Kunstpatrimonium in Brussel”, zegt Pascal Ennaert, voorzitter van Raakvlak.

“Een koolstofdatering van het skelet bracht aan het licht dat de man gestorven is rond 1258. Plots schoven alle puzzelstukken in elkaar. De archeologische, historische en chemische informatie wijst naar één man: Boudewijn I, heer van Assebroek. Deze krijgsheer werd rijk door tolrechten te innen aan een Brugse stadspoorten. Uit oorkonden bleek dat hij in conflict kwam met Johanna en Margareta van Constantinopel, gravinnen van Vlaanderen”, aldus Dirk de fauw.

The post Mysterieus skelet uit eeuwenoude Brugse loden grafkist geïdentificeerd: krijgsheer Boudewijn I van Assebroek is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Golf, dodelijke oneliners, maar vooral gênante vertoning voor president: dit moet u weten over het debat tussen Joe Biden en Donald Trump

Het debat tussen huidig president Joe Biden en zijn voorganger Donald Trump is donderdagnacht uitgedraaid op een nachtmerrie voor de Democraten. Een warrige Biden kon de Amerikaanse kiezers absoluut niet overtuigen dat hij in staat is om het zwaarste ambt ter wereld nog vier jaar uit te oefenen; een voor zijn doen beheerste Trump moest zijn tegenstander enkel zichzelf in

Lees meer »

63ste editie van Koekuit-in-Feest in Menen is weer een voltreffer, rommelmarkt op zaterdag is absolute publiekstrekker

Het staat te boek als een van de oudste kermissen van Menen en blijft, jaar na jaar, heel wat mensen lokken. Koekuit-in-Feest wist ook dit jaar de wijk van heel wat animo te voorzien, met een reuze rommelmarkt als absolute publiekstrekker.
The post 63ste editie van Koekuit-in-Feest in Menen is weer een voltreffer, rommelmarkt op zaterdag is absolute publiekstrekker

Lees meer »

“Ik zag palmbomen en dacht: dit is Parijs niet”: Jem (30) stapt zonder het te beseffen op verkeerde vlucht en eindigt in Spanje

De Britse Jem Maybank (30) uit Leeds dacht dat ze eind vorige maand op een vlucht richting Parijs stapte, maar niets bleek minder waar te zijn. Door de ‘vakantierush’ vergiste ze zich van gate, waardoor ze even later richting het Spaanse Alicante vloog. “Ik had mijn ticket aan vier personeelsleden laten zien”, klinkt het. Ik vroeg waarom mijn stoeltje op

Lees meer »

Van oude brouwerij tot oud klooster: vijf bijzondere zomerbars

Genieten van een frisse pint, een glaasje rosé of een mocktail kan weer in de 215 zomerbars die onze provincie telt. Om die allemaal te bezoeken tijdens de zomervakantie, moet je er meer dan drie per dag doen. Onbegonnen werk, dus stellen wij vijf opvallende nieuwkomers voor. Proost!
The post Van oude brouwerij tot oud klooster: vijf bijzondere zomerbars

Lees meer »

“Samen met de luisteraars volop genieten”: Q-Beach House opent opnieuw de deuren op het strand van Oostende

Het Q-Beach House is opnieuw geopend en nam zaterdag meteen een vlotte start. Daar had het optreden van Laura Tesoro en andere artiesten ongetwijfeld iets mee te maken. Er staan deze zomer nog enkele veelbelovende Sunset Concerten op het programma.
The post “Samen met de luisteraars volop genieten”: Q-Beach House opent opnieuw de deuren op het strand van Oostende

Lees meer »