Fotograaf Stefaan Beel neemt afscheid van stedelijke academie in Roeselare: “Ik maakte hier vrienden voor het leven”

Vorige week nam Stefaan Beel afscheid van zijn fotoklas en de doka in de stedelijke academie. En dat op een hoogtepunt want in dit digitale tijdperk is er nog nooit zoveel interesse geweest voor de analoge fotografie. “Dit is een afscheid met gemengde gevoelens, ik heb hier vrienden gemaakt voor het leven.”

Voor de lezers van de lokale kranten even duidelijk stellen, Stefaan Beel gaat met pensioen als leraar maar blijft in Roeselare als persfotograaf het meest bekende gezicht met een fototoestel. “Ik heb het de voorbije week vaak moeten uitleggen. Mensen dachten dat ik volledig met pensioen ging maar ik ben van plan om ook de komende jaren het reilen en zeilen in Roeselare en omstreken in beeld vast te leggen.”

Recordaantal inschrijvingen

Al zal dat voortaan enkel nog digitaal zijn want zijn ontwikkelaars en vergroters in zijn doka, de donkere kamer van de SASK, geeft hij in handen van zijn opvolgster. “Dat is Myrthe Vinck geworden die de voorbije maanden al als stagiair kennis maakte met onze academie. Ik ben er van overtuigd dat ze dat goed zal doen. Aan werk zal het haar niet ontbreken want dit schooljaar hadden we een recordaantal inschrijvingen.”

“Zelfs jongeren kunnen nog genieten van analoge fotografie”

“Dat is verrassend want toen ik in 1989 als leraar begon in de SASK, kondigde het digitale tijdperk zich in de verte al aan. Rond de eeuwwisseling was er even een dipje en was het aantal leerlingen gedaald ten voordele van de klas digitale fotografie. Maar de interesse is gebleven en opnieuw steeds groter geworden ook bij de jongeren. Zij fotograferen buiten de academie snel met hun smartphone maar genieten even goed van het trage proces van de analoge fotografie. Ze ontdekken dat je met een analoog toestel meer tijd nodig hebt en beter moet leren kijken. Je kan je weinig missers veroorloven als er maar 36 beelden op een filmrolletje staan.”

Close contact

“Al die jaren heb ik hier hechte vriendschappen opgebouwd. Het contact met de leerlingen is in de klas analoge heel close. Je werkt er samen met de cursist aan een mooi resultaat. Een schilder of tekenaar is vaker individueel bezig.”

“Ik zal me vooral de vele tentoonstellingen herinneren en ook de jaarlijkse meerdaagse reizen naar een grootstad in Europa waar we intensief aan straatfotografie deden. Eigenlijk was het lesgeven al die jaren een hobby en een ontspanning voor mij waarbij ik evenveel van mijn leerlingen heb geleerd als zij van mij.”

Die leerlingen verrasten Stefaan vorige week met een afscheidsfeestje. Hij werd met de oldtimer afgehaald en er werden met de drone mooie herinneringsbeelden geschoten.

The post Fotograaf Stefaan Beel neemt afscheid van stedelijke academie in Roeselare: “Ik maakte hier vrienden voor het leven” is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Park in Ruiselede zomert twee maanden lang

Vorige maand opende burgemeester Greet De Roo (RKD) het Park voor de start van een zomer vol activiteiten. Er staat alleszins veel muziek geprogrammeerd.
The post Park in Ruiselede zomert twee maanden lang appeared first on KW.be.

Lees meer »

“Ik was verbaasd toen ik voor het eerst in Vlaanderen fietste”: onderzoek toont aan dat wielertoeristen niet erg sympathiek zijn

“Ik was verbaasd toen ik voor het eerst in Vlaanderen fietste. Ik stak mijn hand op en zei hallo tegen andere wielertoeristen. Maar ze negeerden me compleet.” Vandaag, twintig jaar later, is er volgens Jamie Anderson niets veranderd. En dus begon de Australische eigenaar van een koershotel in Brakel te turven – 1.297 keer in totaal – om te zien

Lees meer »

Marine Le Pen stelt bevoegdheid van president over het leger in vraag

Op drie dagen van de eerste ronde van de parlementsverkiezingen in Frankrijk, stelt Marine Le Pen van de extreemrechtse partij RN de bevoegdheid van de president over het leger in vraag. Volgens haar is de titel van “opperbevelhebber” louter een eretitel, maar is het uiteindelijk de premier die de touwtjes in handen houdt.

Lees meer »

ILVO stelt Vlaanderens eerste zaai-drone voor: “Minder druk op de bodem, en ook minder onkruid”

Op termijn kunnen landbouwers een zaai-drone gebruiken in plaats van zware machines, als ze nieuwe gewassen willen zaaien. Zeker op akkers die er slecht bijliggen kan zo’n drone nuttig zijn. ILVO, het Instituut voor Landbouw-, Visserij- en Voedingsonderzoek, heeft de drone uitgetest en spreekt alleen van voordelen. "Het enige nadeel, is het ontbreken van een goed wettelijk kader", zo klinkt

Lees meer »

Robbe en Doñana serveren unieke cocktails en mocktails in pop-up Jacobius: “Willen een hartelijke, warme, huiselijke sfeer bieden”

In Hof de Plezance openen Robbe Dupon en Doñana Vandyck op woensdag 3 juli pop-upcocktailbar Jacobius. Doñana is de gastvrouw, Robbe creëert de unieke cocktails en mocktails. “Maar het is niet de bedoeling dat ik enkel achter de bar te vinden ben”, aldus Robbe, die onlangs uitgeroepen werd tot de beste sherrycocktailbartender ter wereld.
The post Robbe en Doñana

Lees meer »

Kitesurfer verdrinkt en wordt verscheurd door haaien in Nieuw-Caledonië

Een kitesurfer is op een tragische manier aan zijn einde gekomen in Nieuw-Caledonië. De 39-jarige man was met een vriend aan het surfen toen hij in het water verstrikt raakte in de touwen van zijn kite en het bewustzijn verloor. De vriend diende eerste hulp toe, maar moest die staken door een aanval van verschillende haaien. Het slachtoffer verdronk en

Lees meer »

“Je zal vertrekken met je Fatma, de boot wacht niet”: ophef in Frankrijk over openlijk racistisch nummer dat viraal gaat op TikTok

Er is ophef ontstaan in Frankrijk over een openlijk racistisch nummer dat massaal gedeeld wordt op TikTok. ‘Je partira pas’ verkneukelt zich over een mogelijke overwinning van extreemrechts bij de Franse parlementsverkiezingen met teksten als “Je zal vertrekken met je Fatma, geen sociale zekerheid meer voor jou, de boot wacht niet”. TikTok heeft intussen enkele van de meest verspreide versies

Lees meer »

Nabestaanden boos na stopzetten onderzoek Bende van Nijvel: “Mij maak je niet wijs dat ze na al die jaren niets gevonden hebben”

Verschillende nabestaanden van slachtoffers van de Bende van Nijvel voelen zich in de steek gelaten nu het onderzoek officieel wordt afgesloten. Ze weigeren te geloven dat alles in het werk is gesteld om de daders te vinden. “Er zijn dingen doodgezwegen die het daglicht niet mochten zien”, zegt Ingrid Mulder, die haar zus verloor bij de aanslag op de Delhaize

Lees meer »

Yves Ngabu verdedigt wereldtitel in ‘zijn’ Congo

Yves Ngabu (35) bokst zaterdag voor de wereldtitel… in de Congolese hoofdstad Kinshasa. Het is zijn eerste kamp voor ‘eigen publiek’ sinds de Roeselarenaar met een Congolese licentie bokst. En dat eigen publiek, dat mag je best letterlijk nemen: “Er zijn 80 plaatsen gereserveerd voor mijn familie.”
The post Yves Ngabu verdedigt wereldtitel in ‘zijn’ Congo appeared first on

Lees meer »