Aadil Diwan Ali en de Kortrijk Warriors zetten cricket in de kijker in VRT1-programma ‘Goed Gespeeld’: “Vrij makkelijk om aan te leren”

Voor Aadil Diwan Ali (33) heeft de sport cricket weinig geheimen meer. Onlangs schitterde hij nog in het VRT 1-programma ‘Goed Gespeeld’, waarin hij samen met zijn neef Zeshan cricket in de kijker plaatste. Aadil woont in Kuurne maar richtte in 2020 samen met zijn neef Addnaan het cricketteam Kortrijk Warriors op. Inmiddels is er al een mannen- en vrouwenploeg en twee jeugdploegen.

Aadil Diwan Ali heeft een duidelijk doel: cricket op de kaart zetten. Aadil, die in het dagelijks leven IT-analist is, maakte al van jongs af aan kennis met het balspel via zijn twee ooms, die het spel leerden in hun thuisland Pakistan. Toch moeten we het ontstaan van cricket dichter bij huis zoeken. “Cricket is eigenlijk een balspel dat ontstaan is in Zuid-West-Vlaanderen”, vertelt Aadil.

“We willen onze club voor iedereen toegankelijk maken, zonder onderscheid van afkomst, rang of stand”

“Het waren West-Vlaamse wevers en textielarbeiders die het in de 14de of 15de eeuw meenamen naar Engeland, waar ze gingen werken. Van daaruit werd de sport door de Engelsen verder verspreid naar hun kolonies, waardoor cricket wereldwijd een populaire sport werd. Wie denkt dat de sport bij ons uitstierf na die oversteek naar Engeland, heeft het mis. In België tellen we momenteel rond de 75 competitieve cricketploegen, waaronder de Kortrijk Warriors, een team dat ik in 2020 samen met mijn neef Addnaan heb opgericht.”

Toegankelijke club

“We willen onze club voor iedereen toegankelijk maken, zonder onderscheid van afkomst, rang of stand”, gaat Aadil verder. “Momenteel hebben de Kortrijk Warriors zo’n 100 leden. Via onze jeugdwerking proberen we jongeren van straat te houden en hen waarden bij te brengen.”

“Onze mannenploeg staat genoteerd in de vierde klasse. Vooral het oprichten van een cricketteam voor dames was een grote uitdaging, gezien vrouwen met een allochtone achtergrond niet snel de stap durven zetten om toe te treden tot een sportclub. Toch zijn we erin geslaagd ook deze missie tot een goed einde te brengen. Zes dames uit onze vrouwenploeg zijn zelfs actief bij de nationale damescricketploeg. De sport is vrij gemakkelijk aan te leren en we zien ons ledenaantal jaar na jaar groeien. Wekelijks zijn er twee trainingen, die echter alleen doorgaan bij mooi weer, omdat ons materiaal weergevoelig is.”

‘Goed Gespeeld’

Cricket is goed ingeburgerd in de familie van Aadil, ook zijn twee zussen beoefenen de sport. Cricket is een balsport waarbij twee ploegen van elf spelers om beurt gooien (bowlen) en slaan (batten) met een houten cricketbat. Het team dat aan slag is, scoort door heen en weer te lopen over de middenzone van het speelveld, de cricketpitch, terwijl de bal in spel is. Het team met de meeste runs (punten) wint de match. De grootste cricketploegen in West-Vlaanderen vinden we terug in Brugge, Oostende en Kortrijk.

“Ik heb aan mijn deelname aan het programma ‘Goed Gespeeld echt leuke herinneringen overgehouden”

“Cricket is, na voetbal, de populairste sport ter wereld, maar toch blijft het in Europa onbekend en onbemind”, vervolgt Aadil, die een tijdlang deel uitmaakte van de Ostend Exiles. “Met mijn deelname aan het VRT 1-programma Goed Gespeeld wilde ik daar verandering in brengen en cricket in de kijker plaatsen. In het programma nemen vier duo’s het tegen elkaar op met als inzet een cheque van 2.500 euro voor sportmateriaal. Elk deelnemend sportduo beoefent een andere sport. Zo was er in de uitzending waaraan ik deelnam aandacht voor cricket, schermen, rugby en ultimate frisbee. Aan de laatste twee sporten heb ik helaas niet zulke goede herinneringen overgehouden. Bij het spelen van rugby kneusde ik een vinger en bij het beoefenen van ultimate frisbee scheurde ik mijn ligamenten. Desondanks heb ik aan mijn deelname aan het programma leuke herinneringen overgehouden. Ik vind het jammer dat we bij het schermen het onderspit moesten delven, anders hadden we het maximaal aantal punten behaald. Inmiddels zijn de opgelopen blessures al vergeten, hoor”, lacht Aadil. “De hoofdprijs konden we echter wel meenemen richting Kortrijk, wat een welgekomen geschenk was voor onze club.”

Wie interesse heeft in cricket, kan terecht op de Facebookpagina van de Kortrijk Warriors.

The post Aadil Diwan Ali en de Kortrijk Warriors zetten cricket in de kijker in VRT1-programma ‘Goed Gespeeld’: “Vrij makkelijk om aan te leren” is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

“Ik heb géén abonnement bij de plastisch chirurg”: Anouk Matton wil misvatting over uiterlijk rechtzetten

“Ik was amper in de reeks te zien en toch verscheen overal mijn foto.” Anouk Matton (31) was het boegbeeld van ‘Chasing Beauty’, de documentairereeks over plastische chirurgie. Maar dat was tegen wil en dank: het programma deed de kijker geloven dat Matton meer werk heeft laten doen dan effectief het geval is, zegt de dj en echtgenote van Dimitri

Lees meer »

“Bevriend met een dochter van Trump.” Wie zijn de kleinkinderen van Biden die zich nu willen mengen in de politiek?

De familie van Joe Biden moedigt hem aan om in de presidentsrace te blijven. Het is zijn campagneteam dat schuld heeft aan het desastreuze debat, zo klinkt het daar. Daarom wil minstens één kleinkind zich gaan bemoeien met die campagne. Wie zijn die jonge Bidens? Opvallend: er kwam er vorig jaar nog eentje bij. Niet omdat het toen het levenslicht

Lees meer »

Amerikaanse kranten genadeloos over Biden, New York Times roept hem op zich terug te trekken: “Het is vervangen of verliezen”

The New York Times roept Joe Biden in een vrijdag gepubliceerd redactioneel commentaar op zich terug te trekken uit de presidentsverkiezingen. Volgens de meest gezaghebbende krant in de Verenigde Staten toonde de 81-jarige Amerikaanse president in zijn uitzonderlijke zwakke optreden donderdagavond, in het eerste debat met zijn Republikeinse tegenstander Donald Trump, aan dat hij niet meer geschikt is om het

Lees meer »

Vier jaar cel voor diefstal van luxehorloge ter waarde van 140.000 euro in Knokse uitgaansbuurt

Een Marokkaan, een Algerijn en een Tunesiër hebben voor de Brugse rechtbank elk vier jaar effectieve celstraf gekregen voor een diefstal met geweld in Knokke-Heist. Daarbij maakten ze een horloge ter waarde van 140.000 euro buit. Voor diefstal van een peperdure Rolex werden ze vrijgesproken.
The post Vier jaar cel voor diefstal van luxehorloge ter waarde van 140.000 euro

Lees meer »

Als niet de zon, maar bosbranden jouw vakantiebestemmingen verhitten: dit zijn je rechten

Als gevolg van de bloedhete temperaturen woeden er opnieuw bosbranden in Athene, op de Griekse eilanden Kos en Chios en in delen van Turkije. Maar kunnen je vakantieplannen hierdoor ook in rook opgaan? Wie bepaalt of er wordt afgereisd? En dekt een annulatieverzekering wel de kosten als je thuisblijft? Enkele experten geven antwoord. “Het gaat enkel in zeer uitzonderlijke gevallen.”

Lees meer »

Amadou Onana en Orel Mangala leggen op sociale media EK neer: “Wreed, maar we hebben hart en ziel in de strijd gegooid”

Einde verhaal voor de Rode Duivels op dit EK. Een zure nederlaag tegen Frankrijk als eindstation. En dus zijn de Belgen intussen huiswaarts gekeerd. Tijd voor vakantie, tijd voor bezinning. “We komen sterker terug”, legde Amadou Onana het teleurstellende EK neer. Mangala, zijn ploegmaat op het middenveld, vulde aan: “We willen jullie trots maken en ik heb er alle vertrouwen

Lees meer »