KU Leuven en Hogeschool Vives lanceren een onderzoekslabo voor mechatronica in Kortrijk

KU Leuven en Hogeschool Vives slaan de handen in elkaar. Samen werken ze aan de uitbouw van het Kortrijk Infinity Lab, een onderzoekslabo voor mechatronica. Hiervoor kent de Vlaamse Regering een kapitaalsinjectie van 1,69 miljoen euro toe.

West-Vlaanderen staat ook wel bekend als het kloppende hart van de maakindustrie: industrie waar materialen tot een nieuw product worden verwerkt. In die sector wordt artificiële intelligentie, virtual reality, internet of things, … steeds belangrijker. Daar wil KU Leuven samen met Hogeschool Vives op inzetten. In het Infinity Lab zal het mogelijk zijn om met zulke digitale vraagstukken aan de slag te gaan. Want het is cruciaal om het eerst te kunnen testen in een labo, alvorens het fabrieksbreed uit te rollen.

Digitale tweelingen

Het Infinity Lab wil sterk inzetten op digitale tweelingen. Dat zijn digitale representaties van de werkelijkheid of van hoe het er in werkelijkheid kan uitzien. Machines kunnen eerst digitaal via een programma worden gemaakt, alvorens ze effectief in elkaar worden gezet. Zo kunnen problemen al worden opgespoord nog voor het product effectief wordt geassembleerd.

Vlaams minister van Economie, Innovatie en Werk Jo Brouns is alvast hoopvol: “In het onderzoekslabo komen twee zaken samen die ook voor het economisch beleid de voorbije periode zeer belangrijk waren: digitalisering en industrie. Onze industrie staat voor de uitdaging om competitief en innovatief te blijven in een snel veranderende wereld. Digitalisering, zoals het gebruik van digitale tweelingen, speelt daarin een belangrijke rol.”

Kortrijk eerste keus

Hogeschool Vives en KU Leuven kozen er bewust voor om dit project uit te rollen in Kortrijk. Daarvoor huren ze de vierde verdieping van het Flanders Make-gebouw. “Deze locatie is doelbewust gekozen omwille van de nabijheid van de West-Vlaamse maakindustrie, de nabijheid en complementariteit met bestaande KU Leuven en Hogeschool Vives labo’s in Kortrijk en Brugge en de nabijheid van Flanders Make,” verduidelijkt Vicerector KU Leuven Kulak Piet Desmet.

Het project is tevens een voorbeeld van samenwerking over instellingen heen. “KU Leuven en Hogeschool Vives hebben de voorbije jaren samen een project doorlopen dat nu verankerd kan worden en waaruit verdere samenwerking met bedrijven en Flanders Make zal voortvloeien. Op die manier kunnen we de economie en industrie in de omgeving een boost geven”, besluit minister Jo Brouns.

The post KU Leuven en Hogeschool Vives lanceren een onderzoekslabo voor mechatronica in Kortrijk is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Belgische verdachten in verdwijning Vlaams koppel op Tenerife verzetten zich niet langer tegen overlevering aan Spanje

Michael A. (44) en zijn zoon Lucas A. (23), de twee Belgische verdachten van de verdwijning van Marc Olbrechts en de verdwijning en de dood van Laura Trappeniers op Tenerife, verschijnen donderdag voor de raadkamer in Brussel. Die moet zich buigen over hun overlevering aan Spanje. Volgens hun advocaat zullen de twee zich daar niet langer verzetten.

Lees meer »

Griekse kapitein blijft aangehouden voor brandstichting op eiland

De kapitein en de eerste officier die vuurwerk afstaken op een jacht in Griekenland, zijn opgesloten in de gevangenis in afwachting van hun proces. Ze worden beschuldigd van brandstichting op het eiland Hydra. Volgens juridische bronnen ontkennen de twee mannen en de volledige bemanning alle betrokkenheid.

Lees meer »

Zware onweerszone trekt over Duitsland: “Dit fenomeen komt maar één of twee keer per jaar voor”

Zaterdagavond trok een zware onweerszone van het noordoosten van Frankrijk rakelings langs ons land naar Duitsland. Volgens een Duitse meteoroloog gaat het om een fenomeen dat maar “één of twee keer per jaar voorkomt”, waarbij water – en op verschillende plaatsen ook hagel – met bakken uit de lucht viel en felle windstoten werden waargenomen. Op verschillende plaatsen sloeg de

Lees meer »

Leerlingen VBS Nieuwkerke schrijven boek met Marc de Bel

Dankzij de financiële steun van het dynamoproject van Cultuurkuur schreven de leerlingen van VBS Nieuwkerke van het vijfde en zesde leerjaar samen met Marc de Bel een boek. “Dankzij de firma Clarebout Potatoes en de gemeente Heuvelland drukten wij Het beest van Heuvelland”, vertelt juf Annemie Delerue.
The post Leerlingen VBS Nieuwkerke schrijven boek met Marc de Bel appeared

Lees meer »

EU-top zet licht op groen voor Europese topjobs: Von der Leyen nu ook officieel voorgedragen als nieuwe commissievoorzitter

Ursula von der Leyen is voorgedragen om zichzelf op te volgen als voorzitter van de Europese Commissie. Er was al eerder deze week een politiek akkoord over, maar nu heeft ook de Europese top van staatshoofden en regeringsleiders het licht op groen gezet. Al moet ze ook nog steun vinden in het Europees Parlement. Tegelijk is de Portugees Antonio Costa

Lees meer »

ZOMERREEKS. Froya en Mark kochten stukje berg in de Alpen: “Hier leven is leren loslaten en berusten in wat komt”

Wie definitief uit Antwerpen vertrekt, laat veel achter. Dat zou je toch denken. Wij spraken Antwerpenaren die lang geleden of heel recent hun koffers pakten, iedereen die hen lief was dag zeiden en naar het buitenland verkasten. Vijf keer een verhaal over met weinig of niks vertrekken en (wellicht) nooit meer willen terugkeren. Aflevering 1: Froya en Mark uit Borgerhout

Lees meer »