Klimaatklever Wouter Mouton krijgt opschorting van straf: “Een tubeke superglue is minder pijnlijk en minder genant”

Klimaatactivist Wouter Mouton (46) heeft ook in beroep opschorting van straf gekregen voor het beschadigen van een schilderij van Jan Van Eyck in het Groeningemuseum. Tijdens een spraakmakende actie kleefde de Bruggeling zich vast aan het wereldberoemde werk.

Het incident vond plaats op 19 juli 2022 in het Groeningemuseum in Brugge. Wouter Mouton lijmde zijn rechterhand vast aan ‘Madonna met kanunnik Joris van der Paele’, een bekend werk van Jan Van Eyck. Na een halfuur kon de klimaatactivist losgemaakt worden.

Geen schade

Het schilderij is omgeven door een glazen wand, waardoor het kunstwerk geen schade opliep. Hij kreeg in Brugge enkel opschorting van straf, maar ging in beroep om de vrijspraak te vragen. Volgens zijn advocaten beroept hij zichzelf op het recht op vrije meningsuiting. “Hij staat nog steeds op de markt van Brugge actie te voeren”, aldus zijn advocate.

“Hij had nooit de bedoeling het werk te beschadigen. En als er al schade was, was die makkelijk afwasbaar.” Maar daar ging het openbaar ministerie niet mee akkoord. “Er is no such thing is as a free lunch Hij had zich evengoed aan een kruis kunnen nagelen op de markt in Brugge of streaken in het museum, evenveel aandacht gegarandeerd. Een tubeke superglue is natuurlijk minder pijnlijk en minder genant. Maar hij heeft bewust en wetens willens gekozen voor een destructieve actie”, aldus de procureur-generaal.

Het hof oordeelde ook dat de man zich schuldig had gemaakt, maar vond dat er geen straf moest tegenover staan. Mouton krijgt opnieuw opschorting van straf.

(OSM)

The post Klimaatklever Wouter Mouton krijgt opschorting van straf: “Een tubeke superglue is minder pijnlijk en minder genant” is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Luc Appermont viert 1000ste ‘De zoete inval’ op radio én tv: “Toen de baas me belde dacht ik: ik ben ontslagen”

Een feestelijke aflevering opgenomen in ‘hometown’ Bilzen, met verrassende gasten en Limburgse vlaai: zo viert Luc Appermont (75) vandaag de 1.000ste aflevering van ‘De zoete inval’. De presentator bedacht het Radio 2-programma 34 jaar geleden uit pure onvrede zelf, maar vreesde dat het geen lang leven was beschoren. Maar het spel overleefde de tand des tijds en zorgde voor een

Lees meer »

LIVE RODE DUIVELS. Tedesco ziet België niet als favoriet, maar rekent op steun van fans: “We moeten samen eenheid vormen”

Matchdag min één voor de Rode Duivels. Maandag wacht de clash met Frankrijk, deze voormiddag werd er getraind in het Team Base Camp in Freiberg. Met de volledige groep, want ook Axel Witsel was van de partij. Na de korte afreis naar Düsseldorf zullen om 17u45 bondscoach Tedesco samen met Orel Mangala de pers te woord staan in de Düsseldorf

Lees meer »

Oppositie wil in Nieuwpoort grotere verkiezingsborden, maar dat mag niet van de gemeente: “Denken aan inwoners, niet aan onszelf”

Op de gemeenteraad van donderdag 27 juni vroeg gemeenteraadslid Gaetan Billiau om het reglement op verkiezingspubliciteit af te schaffen. Sinds 2012 geldt er in Nieuwpoort een reglement dat bepaalt dat verkiezingspubliciteit op een nette manier moet geafficheerd worden. De meerderheid verwierp het voorstel. Er zal dus niets veranderen.
The post Oppositie wil in Nieuwpoort grotere verkiezingsborden, maar dat mag

Lees meer »

Vanaf nu kan je de rijen toeristen vermijden aan de Akropolis in Griekenland, tegen een prijskaartje van… 5.000 euro: “Ronduit elitair”

Een van de drukst bezochte monumenten uit de Oudheid, de Akropolis in Athene, laat voortaan privébezoeken buiten de officiële openingsuren toe. Een machtige ervaring met een prijskaartje van… 5.000 euro. Hellenic Heritage verkoopt de privébezoeken als de “Acropolis Experience”. Bij de aankondiging ervan kwam er al veel kritiek. Die laait nu weer op.

Lees meer »

“Willen zeker zijn van een goede plaats”: fans kamperen al sinds de vroege uurtjes voor concert van Rammstein in Park Nieuwe Koers

Het is zover. Vandaag komt Rammstein voor de tweede keer naar Park Nieuwe Koers in Oostende. Al gaan de deuren pas donderdagnamiddag open, sinds 8 uur deze ochtend staan reeds tientallen fans ‘te kamperen’ voor de ingang. “Als we zeker willen zijn van een goede plaats, is het belangrijk dat we ook bij de eersten op de festivalweide zijn. Uren

Lees meer »

Meer dan 210 kandidaten hebben zich teruggetrokken voor tweede ronde van Franse parlementsverkiezingen

Meer dan 210 kandidaten die zich hadden gekwalificeerd voor de tweede ronde van de presidentsverkiezingen in Frankrijk hebben zich teruggetrokken. Het gaat hoofdzakelijk om kandidaten van de linkse alliantie Nouveau Front populaire en van het kamp rond de Franse president Emmanuel Macron. Op die manier hopen ze om de kandidaten van het rechts-radicale Rassemblement National (RN) van een parlementszetel te

Lees meer »