Onthaalmoeder (45) uit Waregem die vijf maanden oude baby dooreen schudde moet anderhalf jaar naar de gevangenis

De Waregemse kinderverzorgster G.S. (45) is ook in beroep veroordeeld tot 18 maanden cel voor het dooreenschudden van een vijf maanden oude baby. “Het is voor het hof duidelijk dat de beklaagde A. bewust hardhandig heeft geschud.”

De feiten dateren van 2 november 2015. De vader van baby Achiel zette het kind ‘s morgens af bij crèche de Deugniet in Waregem. ‘s Middags kregen zijn ouders te horen dat hun zoontje een dubbel hersenletsel had opgelopen en met spoed geopereerd moest worden. Het was snel duidelijk dat er sprake was van shakenbabysyndroom.

Ontkenning

Alles wees in de richting van de onthaalmoeder. Eerst ontkende de vrouw dat er iets was gebeurd met Achiel, maar later gaf ze toe dat ze hem mogelijk “in een snelle handeling had verplaatst”.

De rechter in Kortrijk veroordeelde haar tot 18 maanden cel met uitstel, maar de vrouw ging in beroep. Volgens haar advocaten zijn er onvoldoende alternatieven onderzocht. Zo denkt advocaat Louis De Groote in de richting van een genetische afwijking in het DNA.

De procureur-generaal is overtuigd dat de vrouw de baby wel heeft dooreengeschud. Zo zou ze die dag berichten hebben gestuurd dat ze geen zin had om te werken en had ze die nacht ook nauwelijks drie uur geslapen. ‘Ik was eventjes de controle kwijt’, gaf ze zelf nadien toe bij een verhoor.” Daarnaast was er volgens de verbalisanten ook een alcoholgeur waar te nemen.

Geen twijfel

Ook de advocaten van de ouders van Achiel twijfelen niet dat er met de baby is geschud. “Met doet dit hier nu plots af als een speling van het lot! Terwijl zeven medici zich gebogen hebben over Achiel en de stand is 6-1. Men spuit hier medische mist, terwijl er zes artsen hebben gezegd dat er geen twijfel over bestaat dat er met Achiel is geschud”, aldus meester Luc Arnou.

Dat bevestigt ook het hof. “Het argument van de verdediging dat een shaken baby-incident medische nonsens is, is echter ongenuanceerd en feitelijk onjuist.” Het is voor het hof duidelijk dat de beklaagde Achiel bewust hardhandig heeft geschud. “Het incident was veel erger dan zij (ook voor zichzelf) wou doen uitschijnen. Alleen hevige schudhandelingen kunnen namelijk overeenstemmen met de feitelijke zekerheid dat A. geen uitwendige verwondingen toonde, maar inwendig wel een acute hersenbloeding, een ernstige overdruk met een algehele malaise (encefalopathie) en fulminante retinale bloedingen had.”

Levenslange gevolgen

Daarnaast hield het hof ook rekening met de eerdere toestand. “Uit de medische verslagen blijkt ook dat Achiel tot 2 november 2015 een neurologisch perfect gezonde baby was. Er zijn ook geen elementen die erop wijzen dat het gebruik van de zuignap bij zijn geboorte bloedingen in de hersenen of andere schade heeft veroorzaakt.”

Het hof hield ook rekening met de levenslange gevolgen van de feiten voor Achiel, zijn ouders, broers, grootouders en familie. Daarom bevestigde het hof de 18 maanden cel met uitstel. De familie van Achiel wou na afloop geen commentaar kwijt, alleen dat ze opgelucht zijn dat het vonnis werd bevestigd. “We zijn blij dat de zaak na zoveel jaren achter de rug is.”

(OSM)

The post Onthaalmoeder (45) uit Waregem die vijf maanden oude baby dooreen schudde moet anderhalf jaar naar de gevangenis is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Nieuwe noodwoning in Lisstraat Deerlijk: “Een opportuniteit”

De gemeenteraad keurde unaniem de aankoop goed van een woning met twee overdekte autostaanplaatsen in de Lisstraat. “De aankoop van dat woonhuis in de nieuwe verkaveling in de De Cassinastraat is een opportuniteit”, aldus schepen Louis Vanderbeken (CD&V).
The post Nieuwe noodwoning in Lisstraat Deerlijk: “Een opportuniteit” appeared first on KW.be.

Lees meer »

Bouw kaartershuisje in Koning Albert I-park Blankenberge gestart

Vrijdagmorgen werd in Blankenberge de eerste spadesteek gegeven voor het nieuwe buurpaviljoen de Roeschaert, het kaartershuisje in de volksmond. Op de huidige locatie in het Koning Albert I-park komt een volledig nieuw gebouw.
The post Bouw kaartershuisje in Koning Albert I-park Blankenberge gestart appeared first on KW.be.

Lees meer »

Bedrijvencentrum regio Kortrijk viert met nieuwe naam: Takeoff

Na 40 jaar neemt het Bedrijvencentrum regio Kortrijk een nieuwe vlucht. Het bood in die 40 jaar onderdak aan 475 startende bedrijven, onder meer Lernout & Hauspie en Savaco. Het ondernemerscentrum viert zijn jubileum met een nieuwe naam: ‘Takeoff’.
The post Bedrijvencentrum regio Kortrijk viert met nieuwe naam: Takeoff appeared first on KW.be.

Lees meer »

Sportcomplex Gulden Kamer in Sint-Kruis en krachtbalterreinen in Lissewege krijgen LED-verlichting op het veld

Stad Brugge investeert in de vervanging van de veldverlichting van sportcomplex Gulden Kamer en de krachtbalterreinen in Lissewege. De bestaande verlichting wordt vervangen door energiezuinige LED-verlichting.
The post Sportcomplex Gulden Kamer in Sint-Kruis en krachtbalterreinen in Lissewege krijgen LED-verlichting op het veld appeared first on KW.be.

Lees meer »

Schrijnwerker krijgt 6 jaar cel omdat hij klant neersteekt in Zemst

De Brusselse correctionele rechtbank heeft een schrijnwerker veroordeeld tot 6 jaar cel omdat hij een klant uit Weerde (Zemst) die weigerde te betalen neerstak met een koksmes van 17 centimeter lang. "Hij vond enkele honderden euro’s voldoende om een mensenleven te ontnemen, een ernstige straf is dus nodig", klonk het bij de rechter.

Lees meer »

“Ik weet niet wat hij daar zei, en ik denk hij ook niet”: debat tussen Joe Biden en Donald Trump vergroot twijfels over fitheid van Amerikaanse president alleen maar

De Amerikaanse president Joe Biden heeft de hooggespannen verwachtingen niet kunnen inlossen in een eerste tv-debat met Donald Trump, zijn tegenstander bij de presidentsverkiezingen in november. Biden kwam meermaals verward over, en wist de Amerikaanse kiezer niet te overtuigen dat hij ondanks zijn hoge leeftijd (81) nog een nieuwe ambtstermijn aankan.

Lees meer »

Strandloop Zeebrugge opent Loopcriterium van de Kust: “Het zou mooi zijn weer 400 lopers te mogen verwelkomen”

De Vlaamse kustgemeenten slaan ook dit jaar weer de handen in elkaar voor de organisatie van het Loopcriterium van de Kust. In juli en augustus zullen tien wedstrijden op en naast het strand plaatsvinden. Zeebrugge bijt de spits af op vrijdag 5 juli met de traditionele Strandloop.
The post Strandloop Zeebrugge opent Loopcriterium van de Kust: “Het zou mooi

Lees meer »

“Dat koppel wilde alleen maar winnen. De rest interesseerde hen niet”: B&B-uitbaters over de impact van ‘Met vier in bed’

“Die lage scores? Een slag in ons gezicht.” Nee, Magda (63) en Marc (66) blikken niet onverdeeld tevreden terug op hun deelname aan ‘Met vier in bed’. In dat programma mogen uitbaters hun B&B in de kijker zetten en dat heeft wel degelijk gevolgen. “De bekendmaking van de winnaar moesten we vijf keer opnemen. Niemand wilde voor hen applaudisseren.”

Lees meer »

‘Misstiano Penaldo’: terwijl Ronaldo ook ná affluiten weer volschoot, krijgt BBC na flauwe grap bakken kritiek

Zelfs bij Cristiano Ronaldo, 39 en al alles meegemaakt op een voetbalveld, kunnen de emoties nog keihard toeslaan. In de verlengingen tegen Slovenië huilde de Portugese wereldster tranen met tuiten omdat hij op het EK voetbal net een erg belangrijke penalty had gemist. De hele selectie moest hem troosten. Ook in het flashinterview was het met de krop in de

Lees meer »

Jobcafé bij Politie Oostende op maandag 8 juli

Op maandag 8 juli van 18 tot 20 uur organiseert Politie Oostende in het hoofdkantoor in de Lijndraaiersstraat 5 een jobcafé. In een gemoedelijke sfeer kunnen geïnteresseerden in gesprek gaan met collega’s en alle job- en carrièremogelijkheden binnen de politiezone ontdekken.
The post Jobcafé bij Politie Oostende op maandag 8 juli appeared first on KW.be.

Lees meer »

Dromen van Oostende vervult vierde en grootste droom van Babette: beachfestival mét reuzepopcornmachine

Stad Oostende organiseerde in het najaar van 2023 de wedstrijd ‘Dromen van Oostende’ voor alle kinderen uit het lager onderwijs. Uit 826 dromen koos de Kindergemeenteraad een grote winnaar en kregen nog enkele dromen een juryprijs. De vierde droom die in vervulling gaat, is de grote droom gekozen door de Kindergemeenteraad. De tienjarige Babette zag het groot: “Ik droom van

Lees meer »