Luchthaven van Oostende krijgt nieuwe vergunning van de stad: “Op voorwaarde dat ze maatregelen nemen voor het extra verkeer”

De Luchthavenexploitatiemaatschappij (LEM) had een vernieuwing van hun vergunning aangevraagd voor de uitbating van een vliegveld met start- en landingsbanen in Oostende. Het openbaar onderzoek loopt binnenkort af. De stad verleende alvast een positief advies, maar heeft ook voorwaarden. Vooruit stelt zich vragen bij de geplande uitbreiding van onder meer cargo- en nachtvluchten.

De uitbaters van de Oostendse luchthaven hebben een nieuwe vergunning aangevraagd. Het dossier kwam ook aan bod in de gemeenteraad. Zo had Jeroen Soete (Vooruit) enkele vragen over de geplande uitbreiding van de vluchten.

“We zijn als Vooruit altijd voorstander geweest van de economische bedrijvigheid op de luchthaven, maar er zijn toch enkele elementen in het dossier die opvallen. Zoals de uitbreiding van het aantal cargovluchten en nachtvluchten. De geluidshinder voor buurtbewoners zou daarmee kunnen stijgen. Er zou ook veel verkeer bijkomen op de Torhoutsesteenweg die het al zo moeilijk heeft”, aldus Soete.

Ander rekenmodel

Volgens schepen Charlotte Verkeyn is er geen uitbreiding van de bestaande infrastructuur voorzien en zijn de cijfers misleidend omdat er een ander rekenmodel werd toegepast. “De luchthaven wil inderdaad wel inzetten op de ontwikkeling van de vrachtactiviteiten aan Apron 1, maar alle activiteiten vallen binnen de huidige vergunde geluidsruimte.”

De stad wil sowieso wel maatregelen voor de afhandeling van eventueel extra verkeer. “Als die verdere ontwikkeling zich zou voordoen, dan willen we een masterplan voor de afhandeling van het verkeer zodat wagens via de achterzijde komen, zodat de Torhoutsesteenweg niet extra belast wordt.”

De stad heeft ook enkele voorwaarden aan het advies gekoppeld. Omdat er tijdens de infovergadering discussie was over de impact van het grondgeluid van het proefdraaien op de nabije omwonenden, raadt de Stad aan om bijkomende metingen uit te voeren ter hoogte van deze woningen.

Verder moet ook het klachtenregister van de huidige vergunning behouden blijven en moet er een jaarlijks verslag van de klachten en aangeboden antwoorden worden opgemaakt. Deze worden ook bezorgd aan de Stad Oostende. Op de website van de Luchthaven moet steeds gepubliceerd worden wanneer er trainingsvluchten zijn.

Indien uit resultaten van het BBO (beschrijvend bodemonderzoek) blijkt dat het oppervlaktewater van de Kalkaertvijver niet geschikt is voor gebruik tijdens brandblusoefeningen, moet hiervoor een alternatief worden gezocht, om zo verdere vervuiling van het luchthaventerrein te voorkomen.

(LB)

The post Luchthaven van Oostende krijgt nieuwe vergunning van de stad: “Op voorwaarde dat ze maatregelen nemen voor het extra verkeer” is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Natalia na korte pauze klaar voor straffe zomer: “Weer helemaal mentaal en fysiek opgeladen”

“Geloof ons. Dit wordt ongezien voor een Vlaamse act.” Team Natalia zit klaar. Zaterdag viert de zangeres een eerste keer haar twintig zomers als artieste en op de tour werd geenszins beknabbeld. “Qua licht en techniek trekken we de Lotto Arena door naar festivals”, klinkt het. “Een serieuze investering, maar ook productioneel bijzonder indrukwekkend. Sommige organisatoren hebben nu al stress”.

Lees meer »

TERUGLEZEN GAZA. VN: Al 1,9 miljoen mensen ontheemd in Gaza – Israëlische luchtaanvallen op Khan Younis en Rafah na evacuatiebevel

Het Israëlische leger heeft maandag de evacuatie bevolen van Khan Younis en Rafah, in het zuiden van de Gazastrook. Daar werden honderdduizenden Palestijnen enkele weken geleden al gedwongen te vluchten voor gevechten, zij moeten nu opnieuw op de vlucht. Dinsdag voerde het Israëlische leger meteen meerdere luchtaanvallen uit op beide plekken. Een ziekenhuisbron in Khan Younis meldt acht doden en

Lees meer »

Coupplegers Bolivia voor zes maanden vastgezet

Het Boliviaanse ministerie van Justitie heeft vrijdag drie hoge militairen die achter de mislukte coup van woensdag zaten voor zes maanden vastgezet. Onder hen is generaal Juan José Zúñiga, die de leiding zou hebben gehad over de beoogde staatsgreep.

Lees meer »

Peuter verdrinkt thuis in kinderzwembad

Het West-Vlaamse parket is een onderzoek gestart naar de dood van een peuter van 1 jaar. Het jongetje verdronk in een zwembadje bij hem thuis in de tuin. “Alles wijst op een tragisch ongeval”, zo zegt parketwoordvoerster Griet De Prest.

Lees meer »

Ouders komen in tranen aan op laatste schooldag na drama met verdronken jongen (7): “Iedereen is in shock”

Wat een feestelijke afsluiter moest worden van het schooljaar, werd bij basisschool Mikado in Borgerhout een dag van rouw. Bij een uitstap naar recreatiedomein De Mosten in Hoogstraten verdronk donderdag een 7-jarige leerling. “Iedereen is in shock”, reageert gedelegeerd bestuurder Geert Van Kerckhoven. “Onze zorg gaat in de eerste plaats uit naar de ouders, de leerlingen en ook het schoolteam.”

Lees meer »

Vondels vzw opent nieuw huis in Ieperse Witte Huizenwijk

In de Siegenlaan 3 in Ieper opende de vzw Vondels een nieuw huis voor meerderjarige mensen met een beperking of een vermoeden van beperking op vlak van wonen, werken en vrije tijd. Het gebouw valt op door zijn kleinschaligheid en het maakt deel uit van de Witte Huizenwijk. Vooral dat laatste is een belangrijke troef voor de bewoners.
The

Lees meer »

KIJK. 4000 fans onthalen dolenthousiast ‘Familie’-cast voor première van epische seizoensfinale: “Of de bom ontploft?”

Meer dan 4.000 ‘Familie’-fans zakten donderdagavond af naar Kinepolis Antwerpen om als allereerste de grote seizoensfinale te bekijken. Onder een blakende zon konden ze vooraf de cast op de rode loper zien schitteren en met een beetje geluk zelfs een selfie scoren. Van Sandrine André (Veronique) en Caroline Maes (Mieke) tot Charlotte Sieben (Louise): de fans waren dolenthousiast om ze

Lees meer »

“Geloofwaardige aanwijzingen” voor aanslag op Amerikaanse militaire bases in Europa en die zou komende week al kunnen plaatsvinden

Er zijn “geloofwaardige aanwijzingen” dat een terroristische aanslag op til is tegen één of meerdere Amerikaanse militaire bases in Europa. Dat meldt de Amerikaanse nieuwszender ‘Fox News’ op basis van een Amerikaanse defensiefunctionaris. Ook in ons land is er een basis van het Amerikaanse leger: in Chièvres, op enkele kilometers van Pairi Daiza.

Lees meer »

Knokke is het duurst, maar in welke kustgemeente huur je deze zomer het goedkoopst? Zoveel kost een huurappartement aan zee

Een appartement huren aan de Belgische kust is deze zomer gemiddeld zes procent duurder dan vorig jaar. Hoeveel moet je inmiddels rekenen voor een week aan zee? En waarom werden enkele populaire kustgemeenten fors duurder? Het meest betaal je weinig verrassend in Knokke. Maar in deze pittoreske badplaats ligt de weekprijs volgens de Kustbarometer van Dewaele Vastgoed en HUSWELL liefst

Lees meer »