Stadsbestuur Oostende vraagt extra subsidies voor restauratie Thermae Palace Hotel: “De brokken vallen eraf, de tijd dringt”

Het Oostendse schepencollege heeft een brief geschreven naar formateur Matthias Diependaele om meer centen te vragen voor de restauratie van het Thermae Palace dossier. Er werd een bedrag van 12 miljoen euro toegezegd, maar dat is volgens het schepencollege niet genoeg.

In de huidige plannen werd een residentieel project opgenomen om de restauratie betalen, maar daar is weinig draagvlak voor bij de Oostendenaars. Eén ding is alvast duidelijk. De tijd begint te dringen. “De brokken vallen er af”, zegt burgemeester Bart Tommelein

Extra zitting

Het schepencollege in Oostende hield maandag een extra zitting om een brief goed te keuren die vertrokken is naar de formateur van de nieuwe Vlaamse regering. Het schepencollege vraagt enerzijds om snel duidelijk te geven over een verhuis van Mu.ZEE naar Thermae Palace Hotel.

“Dit vormt een cruciaal onderdeel van het door PMV opgestelde financieel plan, en is dan ook essentieel voor de oprichting van de projectvennootschap en het welslagen van het project.” Volgens de stad was er een principieel akkoord. In het parlement zei de minister-president echter dat hij twijfels had over de praktische haalbaarheid van een verhuis. De stad wil nu graag duidelijkheid over wat de Vlaamse Overheid zal beslissing.

Meer geld

De stad vraagt tegelijkertijd om meer geld vrij te maken voor de restauratie van de historische site. “Het spreekt voor zich dat de vraag naar bijkomende subsidiëring des te luider zal klinken indien het engagement van Mu.ZEE om naar het Thermae Palace te verhuizen onverhoopt niet zou kunnen worden bekomen.”

De stad geeft ondertussen zelf aan dat veel Oostendenaars het plan om een residentie te voorzien op de huidige parking van de site niet genegen zijn. “Er is een bepaalde verontwaardiging over het relatief lage bedrag van 12 miljoen euro aan subsidies dat op heden is voorzien terwijl de werkelijke renovatie- en restauratiekosten een veelvoud van dat bedrag uitmaken.”

Discussie

De brief was voer voor een uitvoerige discussie op de gemeenteraad. Volgens oppositiepartij Vooruit maakt het stadsbestuur een bocht in dit dossier door nu extra geld te vragen. Maar dat ontkent schepen Björn Anseeuw. “We zijn consequent in wat we hier beslist hebben in de gemeenteraad. We hebben altijd gezegd, dat we er geen probleem mee hebben om het nieuwbouwvolume te schrappen mochten er extra middelen ter beschikking zijn. Dat zou het makkelijkste zijn voor ons. Het is een belangrijk dossier voor de stad Oostende en daarom maken we de formateur er nu attent op.”

Tijdens de discussie werd alvast één iets duidelijk. De tijd dringt. “Er zijn opnieuw brokstukken van het gebouw gevallen”, liet burgemeester Bart Tommelein zich ontvallen. Ik heb een burgemeestersbesluit genomen om die te laten verwijderen, maar zelfs dat mocht eigenlijk niet van het Agentschap Erfgoed”, zegt Bart Tommelein.

Volgens de burgemeester komt het monument in een steeds slechtere staat. Hij ziet vooral een oplossing in extra middelen om de restauratie te kunnen starten. “Er is een duidelijke overeenkomst dat residenties kunnen weggenomen worden als er bijkomende middelen zijn. Wij willen, net omdat er weinig animo is voor een residentieel project, alles op alles te zetten om te kijken of er financiële middelen kunnen vrijgemaakt worden om dit monument te redden.”

“Dit monument is geklasseerd, met een uitstraling voor gans Vlaanderen. Er moet ruimte zijn om extra middelen te vinden. Dat stond overigens al in de samenwerkingsovereenkomst. Het akkoord met Mu.ZEE moest er zijn voor augustus 2024 en de partijen hadden zich ertoe verbonden om extra middelen te vinden om het residentieel programma zo klein mogelijk te houden”, aldus Tommelein.

Kritisch

Vooruit is blij dat het stadsbestuur extra inzet op middelen van Vlaanderen, maar toont zich kritisch voor de houding van het schepencollege. “Het is interessant om te zien dat iedereen nu blijkbaar op één lijn zit dat Vlaanderen met meer geld over de brug moet komen. We zijn te veel afhankelijk van dat nieuwbouwproject. Het Vlaams Gewest moet er meer geld insteken. Dat is de logica zelve.”

“We hebben met Bourgeois voor de restauratie van De Grote Post een stuk meer gekregen. Wat het nieuwbouwproject betreft, voor ons kan dit niet op deze plaats. Er is nu een constructie met een financieel plan waar we niet over mogen spreken. Daarbij worden heel snel dividenden uitgekeerd.”

“Wij willen weten wat de renovatiekost is voor de gaanderijen zelf, los van de rest van het verhaal. We moeten deze eerst al aanpakken. Daarna kan de rest volgen. Als er extra budget nodig is dan kan daar over gesproken worden, maar sowieso niet met hoogbouw op deze site. De vraag is alleen wat de consequenties zijn van de overeenkomsten die nu al gesloten zijn?”

(LB)

The post Stadsbestuur Oostende vraagt extra subsidies voor restauratie Thermae Palace Hotel: “De brokken vallen eraf, de tijd dringt” is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

BEKIJK: Kajakken in het groen op de Demer tussen Herkenrode en Kuringen

Vanaf vandaag kan je kajakken aan de abdij van Herkenrode in Hasselt. Tijdens een tochtje van anderhalf uur vaar je tussen de bomen en het riet tussen de abdij van Herkenrode en Kuringen. "We nemen even pauze tijdens het broedseizoen, maar het is wel de bedoeling dat dit een blijvertje is", zegt Paul Lambrechts, directeur van de abdijsite.

Lees meer »

Bruno (61) maakt einde aan drie generaties gezouten vlees: slagerij Mahieu in Deerlijk stopt er na meer dan 70 jaar mee

Slagerij Mahieu in de Kerkstraat in Sint-Lodewijk stopt ermee. Drie generaties een ambachtelijke zaak van vader op zoon en met als grote specialiteit het gezouten vlees. “Het doet nu meer en meer pijn en voel ik er mij niet gelukkig mee. Maar de beslissing is genomen. Ik heb nu zelfs van bepaalde eigen bereidingen niets meer te koop”, vertelt Bruno

Lees meer »

Tweede alzheimermedicijn goedgekeurd in de VS

Het Amerikaanse farmabedrijf Eli Lilly heeft in de Verenigde Staten toestemming gekregen van toezichthouder FDA om een nieuw alzheimermedicijn op de markt te brengen. Het gaat om het tweede goedgekeurde medicijn dat de progressie van de slopende hersenziekte vertraagt.

Lees meer »

Bistro (H)eerlijk pakt uit met tweedaags bier- en comedyfeest na Rammstein

De komst van de Duitse rockers van Rammstein biedt ook opportuniteiten voor lokale ondernemers. Zo organiseren Vicky Helsmoortel (44) en Kevin Vandromme (49) van restaurant (H)eerlijk dit weekend een bierfestival en comedyavond.
The post Bistro (H)eerlijk pakt uit met tweedaags bier- en comedyfeest na Rammstein appeared first on KW.be.

Lees meer »

KIJK. Geïrriteerde De Bruyne struikelt over ‘stupid question’, en steunt nadien Tedesco: “Bondscoach is geen thema”

“Het was het plan van de trainer.” In zijn diepe teleurstelling over de uitschakeling analyseerde aanvoerder Kevin De Bruyne (33) met een eerlijke blik nog eens het EK. De interpretatie van zijn woorden laat hij aan de lezer van dit stuk. “Onze zes toernooien waren mislukkingen.” Tussenin vloekte hij op ‘a stupid question’, een stomme vraag.

Lees meer »

“We zijn niet specifiek op zoek naar de nieuwe Pommelien of Camille”: de eerste details over nieuwe ‘#LikeMe’

“We voelden aan alles dat het verhaal nog niet op was.” De muzikale jeugdreeks ‘#LikeMe’ krijgt een doorstart mét een gloednieuwe cast. Vers talent zal Vlaamse klassiekers in een modern jasje steken en de nodige liefdesperikelen beleven. Staan de nieuwe Camille en Pommelien Thijs al klaar? Annemie Gulickx, de netmanager van Ketnet, onthult de eerste details over de vernieuwde ‘#LikeMe’.

Lees meer »

Eerste Loop van de Rostn op Kachtem Ommegang: “Attentie voor alle deelnemers”

Op vrijdagavond 28 juni organiseert Ivac samen met de Bende van de Rostn voor het eerst het loopevent ‘Loop van de Rostn’ tijdens het kermisweekend van Kachtem Ommegang. Ivac wenste op vrijdagavond te organiseren en de Bende van de Rostn zocht nog naar een sportief event op vrijdagavond. Door de handen in elkaar te slaan hadden beide verenigingen een oplossing

Lees meer »