Expo ‘Een strand vol geschiedenis’ toont maritiem verleden

Van 1 juli tot 30 augustus duik je in het Wielingencentrum in de varende en vissende geschiedenis van de gemeente tijdens de expo ‘Een strand vol geschiedenis’. Blikvangers zijn een vroeg-17de-eeuws scheepskanon en een zeven meter lange boomstamkano van Zuid-Amerikaanse origine, beiden gevonden op het strand van De Haan. De kano werd dinsdag al overgebracht vanuit het Museum aan de Stroom in Antwerpen.

Op de nieuwe expo ‘Een strand vol geschiedenis’ kom je oog in oog te staan met de maritieme geschiedenis van De Haan. “De expo neemt de bezoekers mee op een boeiende reis door de tijd, van de allereerste nederzettingen over de bloeiende middeleeuwse Wenduinse visserij en strandvisserij tot de vaartuigen van onze strandredders”, licht burgemeester Wilfried Vandaele (Open & N-VA) toe. De tentoonstelling werd geïnspireerd op de vondst van een 17de-eeuws scheepskanon op het strand van Harendijke. Dit gietijzeren kanon werd op 30 september 2020 tijdens explosievenruimingswerken aangetroffen op een diepte van 4,5 m onder het zand. Het heeft een lengte van 2,49 m en weegt ongeveer 800 kg. De loop is afgedicht met een houten deksel of tompion, wat er op wijst dat het kanon schietensklaar was toen het op de vindplaats is terechtgekomen. “Het kanon werd nog op de dag van de vondst tijdelijk weer begraven op het strand, met de bedoeling om de corrosie door blootstelling aan de lucht tot een minimum te beperken. Twee weken later werd het naar Antwerpen gebracht voor een behandeling voor een betere bewaring”, aldus nog Vandaele. Het gemeentebestuur besliste in overleg met de Afdeling Kust van het Agentschap Maritieme Dienstverlening en Kust, het Agentschap Onroerend Erfgoed en het Vlaams Instituut voor de Zee en om het kanon te bewaren en later tentoon te stellen voor het grote publiek.

Kano

De andere blikvanger van de tentoonstelling is een zeven meter lange boomstamkano van Zuid-Amerikaanse origine. Deze zorgde in 1968 voor een opvallende stranding toen hij aanspoelde op het strand van Wenduine. De kano wordt in het MAS in Antwerpen bewaard, maar werd voor de tentoonstelling naar Wenduine overgebracht. “Dat heeft heel wat voeten in de aarde gehad”, zegt burgemeester Wilfried Vandaele. “Op vraag van het MAS is de kano eerst nog naar Rotterdam gegaan, waar hij door een gespecialiseerde firma behandeld werd tegen houtworm. Interessant aan deze kano is verder ook dat hij mooi illustreert hoe de wereldzeeën allemaal met elkaar verbonden zijn. Merho vond hierin inspiratie voor het Kiekeboes-album Alle eendjes, dat zich afspeelt in De Haan.”

De kano lijkt sterk op de b?gu boomstamkano die sinds mensenheugenis door de inheemse bevolking in het Amazonegebied werd gebouwd. “De romp is gemaakt van een enkele boomstam, en deze techniek en manier van kano’s bouwen wordt vandaag de dag nog steeds toegepast door de rivierbewoners omdat het materiaal goedkoop, en gemakkelijk voorhanden is. Dit kanotype heeft over het algemeen de voorkeur van de lokale vissers en jagers, vanwege de mobiliteit en wendbaarheid die je met dit vaartuig kunt bereiken op moeilijk bereikbare plaatsen zoals de bovenloop van rivieren”, klinkt het. Of hoe een authentieke indianenkano uiteindelijk dus op het strand van De Haan terechtkwam…

Ook een aantal privé-verzamelaars uit De Haan droeg een steentje bij aan de expo ‘Een strand vol geschiedenis’.

De expo van 1 juli tot en met 30 augustus in het Wielingencentrum, Graaf Jansdijk 18, 8420 De Haan (Wenduine). De toegang is gratis.

The post Expo ‘Een strand vol geschiedenis’ toont maritiem verleden is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Motorrijder (30) zwaargewond na botsing met middenberm en biggenrug in Diksmuide: “Volgens de eerste berichten niet in levensgevaar”

Een 30-jarige motorrijder uit Veurne is vrijdagochtend zwaargewond geraakt bij een verkeersongeval in Diksmuide. De man nam deel aan een motorrondrit toen hij plots op een middenberm reed, naar de overkant werd geslingerd en daar vol op een betonnen ‘biggenrug’ knalde. Daarna belandde hij in de gracht. “De man werd met de MUG-heli naar het ziekenhuis gebracht met het oog

Lees meer »

Vier jaar cel voor diefstal van luxehorloge ter waarde van 140.000 euro in Knokse uitgaansbuurt

Een Marokkaan, een Algerijn en een Tunesiër hebben voor de Brugse rechtbank elk vier jaar effectieve celstraf gekregen voor een diefstal met geweld in Knokke-Heist. Daarbij maakten ze een horloge ter waarde van 140.000 euro buit. Voor diefstal van een peperdure Rolex werden ze vrijgesproken.
The post Vier jaar cel voor diefstal van luxehorloge ter waarde van 140.000 euro

Lees meer »

“Mensen schrikken van prijzen, maar Natalia is een kleine kmo”: Natalia pakt uit met straffe productie voor zomertour

“Geloof ons. Dit wordt ongezien voor een Vlaamse act.” Team Natalia zit klaar. Zaterdag viert de zangeres een eerste keer haar twintig zomers als artieste en op de tour werd geenszins beknabbeld. “Qua licht en techniek trekken we de Lotto Arena door naar festivals”, klinkt het. “Een serieuze investering, maar ook productioneel bijzonder indrukwekkend. Sommige organisatoren hebben nu al stress”.

Lees meer »

Ultraloper Wannes Wylin vestigt wereldrecord buddylopen (maar moet daarna zelf in rolstoel geduwd worden om 24 uur te halen)

Ultraloper Wannes Wylin (48) uit Landegem, bij Deinze, heeft een nieuw wereldrecord buddylopen of rolstoelduwen op zak. Over 100 kilometer deed hij 12 uur en 2 minuten, een uur sneller dan het vorige wereldrecord. Voor de 2 andere wereldrecords die hij wou breken, moest hij passen. Hij was te uitgeput. Toch is hij niet teleurgesteld. "Ik ben superblij. Ik heb

Lees meer »

Elvir S. toont op reconstructie hoe hij Marleen (64) wurgde

Woensdagnamiddag vond de wedersamenstelling plaats van de moord op Marleen Van Leeuw. De 64-jarige vrouw werd volgens de verklaringen van verdachte Elvir S. (33) gewurgd in zijn woning in Oostende. De man zit tussen ruim een jaar in de cel. Een reconstructie moest duidelijkheid brengen over de omstandigheden heen komen waarin de vrouw om het leven werd gebracht.
The

Lees meer »

Leiebrug in Wervik is door EK-match van Rode Duivels tegen Frankrijk afgesloten met bloembakken: “Hopelijk gooien ze niet met bloemen”

De Leiebrug tussen Wervik en Wervicq-Sud werd enkele minuten voor 17 uur afgesloten, uitgezonderd voor fietsers en voetgangers. De stadsdiensten kwamen enkele rijen houten bloembakken plaatsen. Naar aanleiding van België-Frankrijk op het EK voetbal in Duitsland wordt niks aan het toeval overgelaten om de veiligheid aan weerszijden van de grens te garanderen.
The post Leiebrug in Wervik is door

Lees meer »