Maak kennis met Caroline haar ‘Tuin van de toekomst’

Dit jaar is ‘water’ het thema op de Open Tuindagen van de Landelijke Gilde, en ook deze keer zetten Caroline Blanckaert en Cris Huyghebaert hun tuinpoortje open voor bezoekers.

Als kind ging Caroline al graag mee met haar papa, die een stukje grond had waarop hij een siertuintje aanlegde, maar ook groenten kweekte. “De interesse is gebleven en de passie gegroeid”, vertelt Caroline. Dat vertaalt zich in haar idyllisch tuintje, dat ze heeft omgetoverd tot een kleine rustgevende oase, met een strakke spiegelvijver, elementen van inox en cortenstaal en antieke vloertegeltjes als terras. De grote biodiversiteit en de natuurlijke uitstraling trekken ook veel vlinders en insecten aan.

Regenwater opvangen

Caroline legt uit hoe ze het thema ‘water’ heeft aangepakt: “We tuinieren hier op goed doorlatende verrijkte zandgrond. Bij droogte is het dus al snel te droog, mocht je hier niet wat aan helpen. Daarom passen we verschillende hulpmiddelen toe die zeker resultaten geven, en ook ten goede komen aan de tuin, de bodem en de beplanting. Alle regenwater wordt opgevangen in een ondergrondse regenput en hergebruikt in de tuin. We maken gebruik van mulch in de borders. Dit werkt als een spons en houdt water vast. We gebruiken al jaren afwisselend cacaodoppen, kastanje-coverchips, kokosvezels én Vlaco-compost. Allemaal natuurlijke producten die als een isolatiedeken de grond klimatiseren. De grond blijft koeler tijdens warmte, houdt verdamping tegen en droogt op deze manier minder snel uit. Dat scheelt in water geven. De mulchlaag composteert ook en verrijkt met de jaren de schrale zandgrond. Er ligt ook een druppelsysteem (aangesloten op regenwater) om water te geven aan de borders bij grote droogte. Voordeel is dat de planten meteen bij de voet water krijgen en zo is er geen verlies van water door verdamping. In het midden van de tuin kozen we voor halfverharding met een kiezelplein. De verharde terrassen lopen daarin af en het water vloeit dus in het kiezelplein. Daarin kan het water weer in de bodem sijpelen en afgegeven worden aan de omliggende borders. Deze methoden samen zorgen dat zelf water geven enkel noodzakelijk is bij extreme temperaturen en droogte. Het hergebruiken en opsparen van regenwater maakt dat het systeem milieuvriendelijk blijft én het gebruik van regenwater in de tuin komt ten goede aan de gezondheid en conditie van de planten. En aan de portemonnee ook natuurlijk… Extra elementen rond het thema ‘water’ zijn onze natuurlijke vijver en onze zelfgemaakte buitendouche. Deze is aangesloten op regenwater en verwarmd. Beide brengen sfeer en fun in de tuin!”

Open Tuindagen van de Landelijke Gilde: zaterdag 29 en zondag 30 juni, zondag 11 augustus en zondag 1 september, van 10 tot 18 uur. Veurnestraat 271/2, De Panne.

The post Maak kennis met Caroline haar ‘Tuin van de toekomst’ is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Vandaag verkiezingen in Frankrijk, maar wat zeggen laatste peilingen? Hoe kijken Fransen naar opmars extreemrechts?

De resultaten van de Europese verkiezingen waren nog maar net bekendgemaakt of de Franse president Emmanuel Macron riep vervroegde parlementsverkiezingen uit. Het extreemrechtse Rassemblement National (RN) had namelijk fors gewonnen en Macron leek te gokken dat hij op die manier de lont uit het kruitvat kon halen. Zal hij daarin slagen? Jelle Frencken van ‘VTM NIEUWS’ blikt vooruit op de

Lees meer »

“Ik had diarree en legde daarom mijn GSM weg”: geen straf voor voyeur (35) die dames filmt in toiletten, wel vijf jaar burgerrechten kwijt

Een 35-jarige man uit Nieuwpoort die verschillende dames stiekem heeft gefilmd in toiletten op het strand van Nieuwpoort en Koksijde is schuldig bevonden door de rechter. De man krijgt evenwel geen straf, maar de gunst van de opschorting. Hij is wel voor 5 jaar zijn burgerrechten kwijt en moet één slachtoffer 1.000 euro schadevergoeding betalen. “Het was een bijzonder vies

Lees meer »

Diamant voor Ginette en Marcel uit Zwevegem

Het echtpaar Marcel Vincke en Ginette Vermaut konden onlangs hun diamanten huwelijksjubileum vieren. Ze waren op 18 juni 60 jaar gehuwd.
The post Diamant voor Ginette en Marcel uit Zwevegem appeared first on KW.be.

Lees meer »

“24/7 dezelfde snelheid, zelfs op feestdagen en banksluitingsdagen”: binnenkort kunnen we ‘payconiq’en’ in het buitenland met ‘Wero’

De betaaldienst ‘Wero’, oftewel de ‘Europese Payconiq’, komt dit jaar nog onze richting uit. De app maakt het op termijn mogelijk in de hele eurozone met een QR-code te betalen. Handig voor op reis. Maar wat kan je voorts nog met de nieuwe internationale betaaldienst? Hoe werkt het concreet? En is Payconiq binnenkort verleden tijd?

Lees meer »

Team Nieuw Bestuur lanceert nog drie nieuwe kandidaten

Voor de derde week op rij kondigt gemeentelijst Team Nieuw Bestuur nieuwe kandidaten voor de verkiezingen van 13 oktober aan. Deze keer gaat het om Steve Platteeuw, Kris Verbeke en Hyacintha Louwyck, alle drie uit Madonna.
The post Team Nieuw Bestuur lanceert nog drie nieuwe kandidaten appeared first on KW.be.

Lees meer »

Babyboom in basisschool Mandelbloesem in Oostrozebeke: “Zes leerkrachten hebben er een baby bij”

Nu het schooljaar op zijn einde loopt en de kinderen en de juffen in Oostrozebeke uitkijken naar een lange warme zomervakantie, moet het toch gezegd dat schoolhoofd Ilse Vervaeck van Mandelbloesem een vrij lastig schooljaar achter de rug heeft.
The post Babyboom in basisschool Mandelbloesem in Oostrozebeke: “Zes leerkrachten hebben er een baby bij” appeared first on KW.be.

Lees meer »

Israëlisch leger beveelt massa-evacuatie Khan Younis, 250.000 Palestijnen moeten (opnieuw) vluchten

Het Israëlisch leger heeft een massa-evacuatiebevel uitgevaardigd voor de Palestijnen in Khan Younis, de op 1 na grootste stad in Gaza. Volgens de VN wordt meer dan kwart miljoen mensen getroffen. Sinds de start van de oorlog hebben de Palestijnen zich al talloze keren gedwongen moeten verplaatsen. "De meesten zijn pas teruggekeerd of net van Rafah naar Khan Younis gevlucht

Lees meer »

Club Brugge trekt Argentijnse verdediger Zaid Romero aan

Club Brugge heeft de komst van de 24-jarige Argentijn Zaid Romero bekendgemaakt. Romero, een linksvoetige centrale verdediger, ondertekende een contract tot 2028 bij blauw-zwart.
The post Club Brugge trekt Argentijnse verdediger Zaid Romero aan appeared first on KW.be.

Lees meer »