Jonge moeder (23) schudt vier maanden oude baby ‘uit frustratie’ hersenletsel: “Ik had nochtans eerst tot tien geteld”

Een 23-jarige jonge moeder uit Oudenburg staat voor de strafrechter omdat ze haar vier maanden oude dochtertje een hersenletsel schudde. Het gaat om een geval van shaken baby. De zaak is bijzonder schrijnend, blijkt uit het feit dat L.D. zelf haar jeugd doorbracht in instellingen. “Ze leerden met tot tien te tellen als ik gefrustreerd was. Dat heb ik toen ook gedaan, maar ze stopte niet met huilen”, sprak de jonge moeder. Opvallend: omdat een deskundige liefst drie jaar wachtte met zijn verslag, werd ‘slechts’ de opschorting van straf gevraagd.

Wat er gebeurde op 6 februari 2021 in het huis van L.D. in Koksijde, waar ze toen woonde, is bijzonder schrijnend. Terwijl haar partner gaan werken was, bleef de nu 23-jarige moeder alleen thuis met de twee kinderen: een dochtertje van vier maanden, en een zoontje die iets ouder is. Maar L.D. heeft het moeilijk en raakt snel gefrustreerd. Zo ook omdat haar dochter bleef huilen in bed.

“Ze hebben me vroeger geleerd in de instelling om dan tot tien te tellen, zodat ik kalmeer”, verklaarde ze nadien. “Dat deed ik aan de slaapkamerdeur, maar het lukte niet: ik was bijzonder gefrustreerd toen ik aan haar bed stond.”

Weggelopen uit ziekenhuis

Meester Marietta Voskanian, die de vader en het dochtertje bijstaat, schetst het verdere verloop. “Toen ze zag dat de baby quasi levenloos en grauw in bed lag, nam ze eerst een foto en stuurde die naar haar partner. Pas op zijn advies belde ze de hulpdiensten. Toen de ambulance en MUG buiten stonden, is het een buurvrouw geweest die de politie belde. Zij had L.D. immers een week eerder al naar het ziekenhuis gebracht met het meisje.”

“Ze had toen hoge koorts en moest overgeven, volgens de moeder omdat haar broertje haar met een speelgoedblokje had geslagen. Maar omdat L.D. vond dat het te lang duurde in de wachtruimte is ze daar gewoon terug weggelopen met het kind, zonder zorgen. De buurvrouw legde een link tussen de twee feiten en belde de politie. Zo kwam alles aan het licht. De gevolgen voor het meisje zijn zwaar: ze liep een hersenletsel op en kent nu een achterstand. Ze heeft geen eerlijke start in het leven gekregen.”

Instellingen

Na het onderzoek duurde het bijna drie jaar eer de deskundige zijn verslag neerlegde. “En daar moeten we rekening mee houden, net als met het blanco strafblad van L.D. We vragen voor haar de opschorting van straf”, sprak de procureur.

Daar kon meester Jelle Dejaegher zich namens L.D. in vinden. “De feiten zijn ernstig, maar zijn ook het gevolg van de moeilijke jeugd van L.D. Hun agressieve vader verliet hen snel, waarna moeder de zorgen niet meer aan kon. Zij en haar vijf broertjes en zussen zijn allen geplaatst in een instelling. Daar heeft ze weinig geleerd over opvoeding. Ze laat zich nu psychologisch begeleiden en leeft van een leefloon.”

Voor haar dochtertje werd een schadevergoeding van 6.000 euro gevraagd. De twee kinderen van L.D., die intussen zwanger is van een derde kind, werden na de feiten ook in een instelling geplaatst. Vonnis op 9 augustus. (JH)

The post Jonge moeder (23) schudt vier maanden oude baby ‘uit frustratie’ hersenletsel: “Ik had nochtans eerst tot tien geteld” is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

De Brug/N-VA/Open VLD stellen voltallige nieuwe kieslijst voor in Ingelmunster: “Klaar voor de toekomst”

Onder grote belangstelling stelde de huidige meerderheid De Brug/N-VA/Open VLD de voltallige lijst voor de gemeenteraadsverkiezingen voor in ’t Ontmoetingscentrum in de Bollewerpstraat. Op zondag 13 oktober kunnen de dorpsgenoten stemmen op veertien onafhankelijken, vijf N-VA-kandidaten en twee Open VLD’ers. Elf van de 21 kandidaten zijn nieuw op de lijst.
The post De Brug/N-VA/Open VLD stellen voltallige nieuwe kieslijst

Lees meer »

Prijzen stegen in 2023 nog steeds sneller dan lonen in EU

De reële lonen zijn in de Europese Unie in 2023 verder gezakt: ondanks sterkere loonstijgingen en een dalende inflatie is de koopkracht met gemiddeld 0,6 procent gedaald. Dat blijkt uit analyse van het Duitse onderzoeksinstituut WSI van de Hans-Böckler-Stichting, een orgaan van de Duitse vakbonden.

Lees meer »

Groen kondigt einde samenwerking aan met Vooruit in Hasselt: “Want de socialisten werken achter onze rug aan voorakkoord met N-VA” 

Groen Hasselt wil in oktober met een eigen lijst deelnemen aan de gemeenteraadsverkiezingen. Dat maakt de partij net zelf bekend. Daarmee komt er een einde aan ruim 24 jaar samenwerking tussen de groenen en de socialisten in Hasselt. Volgens Groen zelf heeft Vooruit eerder gemaakte afspraken rond een kartel voor de verkiezingen in oktober "eenzijdig opgezegd". “Maar we staan sterker

Lees meer »

Sabine Devooght wint twee Belgische badmintontitels

In Écaussinnes in Henegouwen had onlangs het BK badminton voor senioren plaats. De uitgeweken Brugse Sabine Devooght behaalde in de categorie +M35 dubbel succes en is daarmee eind augustus zeker van deelname aan het Europees kampioenschap.
The post Sabine Devooght wint twee Belgische badmintontitels appeared first on KW.be.

Lees meer »

Spotify verwijdert pro-Russische artiesten – Washington kondigt nieuw militair hulppakket van 2,3 miljard dollar aan voor Oekraïne

De Hongaarse premier Viktor Orbán bezoekt vandaag Kiev, waar hij de Oekraïense president Volodymyr Zelensky ontmoet. Dat meldt de Britse krant ‘Financial Times’. Het bezoek van Orbán, een uitgesproken criticus van de westerse militaire hulp aan Oekraïne, volgt een dag nadat Hongarije het roulerende voorzitterschap van de Europese Unie heeft overgenomen. Lees hier de ontwikkelingen van dinsdag 2 juli terug.

Lees meer »

Sportcomplex Gulden Kamer in Sint-Kruis en krachtbalterreinen in Lissewege krijgen LED-verlichting op het veld

Stad Brugge investeert in de vervanging van de veldverlichting van sportcomplex Gulden Kamer en de krachtbalterreinen in Lissewege. De bestaande verlichting wordt vervangen door energiezuinige LED-verlichting.
The post Sportcomplex Gulden Kamer in Sint-Kruis en krachtbalterreinen in Lissewege krijgen LED-verlichting op het veld appeared first on KW.be.

Lees meer »

Nu nog zonnig, maar vanavond slaat het weer om: felle onweersbuien op komst, grote hagelstenen en mogelijk tornado’s verwacht in grensstreek

Op dit moment schijnt het zonnetje nog, maar vanavond en vannacht trekken felle onweersbuien over delen van België. Het KMI waarschuwt met code oranje in het zuiden van het land. Ook in Vlaanderen houden we het niet overal droog, maar vooral in onze buurlanden dreigt het weer helemaal om te slaan. “Belgische toeristen die op weg zijn naar hun vakantiebestemming,

Lees meer »

“Zo goed zijn ze eigenlijk niet”: Van Gerwen ook na afstraffing niet onder de indruk van Huybrechts en Van den Bergh

De ‘Belgian Arrows’ hebben grote indruk gemaakt in de achtste finale van de World Cup of Darts. In de ‘Derby der Lage Landen’ hebben Dimitri Van den Bergh en Kim Huybrechts Oranje op een afstraffing getrakteerd: 8-2! Eindelijk heeft Van den Bergh de scalp van Michael Van Gerwen, zij het met de hulp van Huybrechts. In de kwartfinale spelen de

Lees meer »

Gloednieuwe partij ‘Van en voor het volk’ in Wielsbeke krijgt verder vorm: “Al tiental kandidaten op lijst”

De nieuwe partij VVV, Van en Voor het Volk in Wielsbeke krijgt verder vorm. Initiatiefnemers Kurt Malysse en Filip Dinneweth konden al een tiental mensen warm maken om op hun lijst te staan. Ook het programma komt stilaan in een definitieve plooi te liggen.
The post Gloednieuwe partij ‘Van en voor het volk’ in Wielsbeke krijgt verder vorm: “Al

Lees meer »