Knokke-Heist activeert ‘hitteplan’ en gaat kordaat optreden tegen amokmakers: “Politie zal extra zichtbaar aanwezig zijn”

“Iedereen is hier welkom. Maar alleen als ze zich aan de regels houden. Het moet voor iedereen aangenaam én veilig blijven.” In Knokke-Heist maken ze zich op voor de eerste échte warmtedagen van het jaar. En daarvoor nemen ze in de kustgemeente nog tot donderdag extra maatregelen, zo bevestigt burgemeester Jan Morbee (GBL). Het doel? Overlast van onder andere groepen Noord-Franse jongeren vermijden.

Het is de voorbije jaren een kwalijke traditie geworden in Knokke-Heist. Op hittedagen worden ze vaak overspoeld door groepen jongeren – veelal Noord-Fransen – die overlast veroorzaken. Dat gaat van foutief parkeren tot het beschimpen van handelaars, achterlaten van zwerfvuil en geluidsoverlast. Ook op het strand lappen ze regelmatig de regels aan hun laars. In de kustgemeente zagen ze het de voorbije zomers allemaal passeren. Groepjes jongeren denken dat alles er mag.

En daar willen ze in Knokke-Heist nu komaf mee maken. Door preventief te werk te gaan in de eerste plaats. “Daarom kondigen we tot donderdag de procedure ‘flash Knokke hot’ af”, zegt burgemeester Jan Morbee (GBL). “De bedoeling is om de veiligheid te garanderen voor onze inwoners, tweedeverblijvers en bezoekers die zich aan de regels houden. Voor de duidelijkheid: iedereen is hier welkom. Maar wel enkel als ze zich aan de regels houden.”

Om het te illustreren: op echte hittedagen gaan ze in Knokke-Heist van 30.000 naar 100.000 inwoners. Beheersbaar als iedereen zich aan de regels houdt, maar in de kustgemeente zagen ze in het verleden al te vaak dat niet alle bezoekers met de juiste intentie naar de kustgemeente komen afgezakt. Daarom werd in het verleden onder andere de ‘dresscode’ ingevoerd. Dat verbod houdt in dat je niet in bikini of zwemkledij door de winkelstraten mag flaneren.

Procedure aangescherpt

“We hebben de procedure nog wat aangescherpt in die zin dat we nu niet meer wachten tot de temperaturen richting 30 graden gaan”, duidt Morbee. “We kijken ook naar de temperaturen in de buurlanden en onderhouden de nodige politionele contacten. Specifiek zal er daarom de komende drie dagen extra politie zichtbaar aanwezig zijn in het straatbeeld, het strand en de dijk. Ook in het station zal er politie aanwezig zijn. Zo zien toekomende reizigers meteen dat de politie alles in het oog houdt. Zie het daar al als een signaal.”

Verder zal de politie gebruik maken van het uitgebreide cameranetwerk om bijvoorbeeld de verkeersstromen te bekijken. Ook de gemeenschapswachten zullen extra alert zijn. Zij worden ingezet om de beeldkwaliteit mee te helpen bewaken en bezoekers te informeren over de geldende hoffelijkheidsregels. daarnaast voorziet de gemeente extra ledigingen van de vuilnisbakken om de netheid te garanderen.

“In de eerste plaats gaan we met mensen in gesprek gaan, maar indien nodig zullen we zéker ingrijpen”, besluit Jan Morbee. “We gaan voor absolute veiligheid en zullen kordaat optreden tegen amokmakers.” (MM)

The post Knokke-Heist activeert ‘hitteplan’ en gaat kordaat optreden tegen amokmakers: “Politie zal extra zichtbaar aanwezig zijn” is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

KIJK. Noemde Eminem Sean ‘Diddy’ Combs voor zijn arrestatie al meermaals een verkrachter?

Op TikTok plaatsen verschillende Eminem-fans video’s waarin ze aandachtig luisteren naar het nummer ‘Fuel’. In de songtekst praat de Amerikaanse rapper over seksuele aanrading door een rapper: ‘Wait, he didn’t just spell the word ‘rapper’ and leave out a ‘P’, did he?’. Voor aandachtige luisteraars lijkt het alsof Eminem Sean ‘Diddy’ Combs bij naam noemt. En dat blijkt niet het

Lees meer »

Na Irans tegenaanval: opent Israël nog een front?

Nu Israël met herwonnen vertrouwen het offensief heeft aangevat in het Midden-Oosten, slaat Iran terug. Dat is een risicovolle zet. “Iran aanvallen staat al twintig jaar op de wenslijst van Netanyahu. Het is misschien te verleidelijk om het nu niet te doen.”

Lees meer »

De gemeenteraadsverkiezingen zijn van iedereen, maar niet iedereen kan zomaar burgemeester worden

Gemeenteraadsverkiezingen brengen traditioneel veel volk op de been. In Vlaanderen zijn 33.190 Vlamingen kandidaat op 13 oktober. Zij proberen een van de 7.239 mandaten in een Vlaamse gemeente te veroveren. Het grootste aantal kandidaten vinden we in de stad Antwerpen, waar 451 kandidaten strijden om 55 zetels. Maar er zijn evengoed 20 Vlaamse gemeenten waar maar 2 lijsten zijn ingediend,

Lees meer »

Het gemeenterapport van Lendelede: Meerderheid en oppositie bekvechten over Huis Camer

Op zondag 13 oktober mag je weer kiezen wie de komende zes jaar je gemeente zal leiden. Maar hoe heeft het huidige gemeentebestuur het gedaan? Welke projecten werden gerealiseerd, welke op de lange baan geschoven? Wat pakte het bestuur goed aan, waar werd geflaterd? Je ontdekt het in dit gemeenterapport.
The post Het gemeenterapport van Lendelede: Meerderheid en oppositie

Lees meer »

“Overleeft hij de zon, dan wacht ons een bijzonder schouwspel”: spotten we in oktober dé komeet van dit decennium aan onze hemel?

Als alles meezit, kunnen we binnenkort genieten van een bijzonder schouwspel aan onze hemel. Komeet C/2023 A3 zet namelijk koers richting de aarde. Sommige astronomen hopen dat dit dé komeet van het jaar of zelfs decennium zal worden. Wat maakt deze komeet zo speciaal? HLN-wetenschapsexpert Martijn Peters legt alles uit wat je erover moet weten.

Lees meer »