KOERS zet wielerhelden Ottavio Bottecchia en Hector Martin in de kijker in bijzijn van familie: “Het doet iets met ons om een truitje van ons vader te zien”

Enkele dagen voor de start van de Ronde van Frankrijk zet het museum KOERS generatiegenoten Hector Martin en Ottavio Bottecchia in de kijker. Familieleden van beide wielerhelden woonden dinsdagmiddag de onthulling van enkele opvallende objecten bij.

De Ronde van Frankrijk start aanstaande zaterdag in Italië. “En dat is niet zo toevallig. Honderd jaar geleden won Ottavio Bottecchia namelijk de belangrijkste wielerwedstrijd ter wereld. Ook met KOERS grijpen we deze gelegenheid aan”, aldus schepen van KOERS Piet Delrué (Lokaal Liberaal).

Het museum nodigde dinsdag enkele familieleden van Bottecchia uit. Die kwamen niet overgevlogen uit Italië, maar wonen al jarenlang in Ieper. “Eind de jaren ’20 verhuisden we naar Ieper. Onze familie was gespecialiseerd in het restaureren van mozaïeken en marmeren beelden en hielp bij de heropbouw na de Eerste Wereldoorlog”, aldus Silvio, wiens grootvader de broer was van Bottecchia.

De start van de Tour de France zal de familie niet bijwonen, maar onlangs reisde men wel in de voetsporen van Ottavio. “We brachten onder andere een bezoek aan zijn geboortehuis, de velodroom die naar hem genoemd is en aan zijn graf”, aldus familielid Xavier.

Gesigneerde affiche

KOERS kreeg recent via Wilfried Plasman uit Ruddervoorde een originele, door Bottecchia gesigneerde, affiche in bruikleen. De affiche werd samen met de familie Bottecchia ingehuldigd. “Ik was als metser aan de slag en vond de affiche in een leegstaande fietsenmakerij”, aldus Plasman.

Roeselarenaar Hector Martin, die in de jaren ’20 ook Tourriten won en enkele dagen de gele trui droeg, was een grote concurrent van Bottecchia. Marcella (90) en Jacqueline (83), de dochters van Martin, tekenden dinsdag ook present in KOERS. Het museum slaagde er onlangs in om op een gespecialiseerde veiling in Parijs een originele trui van Hector aan te kopen.

“Veel truitjes van ons vader zijn er niet meer nadat onze inmiddels gestorven zus dacht dat het ideale wol was voor het opvullen van een kussen. Het doet ons dan ook iets om hier een truitje van hem te zien.”

Daarnaast werd door de Vrienden van KOERS een origineel geschilderd reclamedoek voor veloschoenen Hector Martin. Lode Baele, de kleinzoon van Hector Martin, gaf op zijn beurt een zilveren koffietas met filterglas en gravure ‘Hector Martin Rousselare’ in bruikleen. “Ik verzamel alles over mijn grootvader. Zo hou ik de herinnering aan hem levendig.”

The post KOERS zet wielerhelden Ottavio Bottecchia en Hector Martin in de kijker in bijzijn van familie: “Het doet iets met ons om een truitje van ons vader te zien” is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Twee duo’s werpen zich in de strijd om covoorzitterschap Ecolo

Het duo Samuel Cogolati/Marie Lecocq en de tandem Marie-Colline Leroy/Gilles Vanden Burre strijden op 13 juli voor het covoorzitterschap van Ecolo. Het team krijgt geen gemakkelijke taak. De Franstalige groenen zijn nog aan het bijkomen van hun verkiezingsnederlaag en hebben maar een paar weken om hun campagne voor de lokale verkiezingen in oktober op te starten.

Lees meer »

Luitenant Luc Dorme, de laatste van vijf brandweerman broers, gaat na 49 jaar op pensioen bij de brandweer

Na een loopbaan van maar liefst 49 (!) jaar neemt luitenant Luc Dorme uit de Emiel Huysstraat in Geluwe eind juli afscheid van het vrijwillig brandweerkorps. De postoverste werd zondagmorgen verrast door zijn collega’s. Met loeiende sirenes rukten ze om luitenant Luc op te pikken voor een niet-alledaagse oefening. Met dank aan de kinderen en kleinkinderen die slachtoffer speelden tijdens

Lees meer »

Er komt einde aan 14 jaar conservatief bewind in Groot-Brittannië: “Het VK zal anders voelen, daar ben ik van overtuigd”, reageert expert

14 jaar conservatief beleid heeft de Britten arm, ziek en boos gemaakt. En daarom gaan ze straks massaal stemmen voor oppositiepartij Labour. Volgens de laatste peilingen staat het Verenigd Koninkrijk een heuse politieke aardverschuiving te wachten. “De Britten willen verandering”, zegt correspondente Lia van Bekhoven. Maar zal die er ook komen? En is er een kans dat de Brexit wordt

Lees meer »

Luc Appermont viert 1000ste ‘De zoete inval’: dit vindt hij van de verjongingskuur van Radio2

Een feestelijke aflevering opgenomen in zijn ‘hometown’ Bilzen, met verrassende gasten en Limburgse vlaai: zo viert Luc Appermont (75) vandaag de 1.000ste aflevering van ‘De zoete inval’. De presentator bedacht het Radio 2-programma 34 jaar geleden zelf uit pure onvrede, maar vreesde dat het geen lang leven was beschoren. Het spel overleefde de tand des tijds en zorgde voor een

Lees meer »

“Ze had zoveel pijn, dus vloog ik meteen naar Turkije”: medisch probleem bracht Tim en Sandra uit ‘B&B zoekt lief’ bij elkaar

“Mijn gedachten stonden niet helemaal op het zoeken van een lief.” Het was een aarzelende zoektocht voor Sandra Claes (41) vorig jaar in ‘B&B zoekt lief’. Met reden: vlak voor de opnames kreeg de B&B-uitbaatster slecht nieuws over haar gezondheid. Maar door haar medische problemen groeiden zij en kandidaat Tim Michiels (45) wel dichter naar elkaar toe. Ondertussen verhuisde Tim

Lees meer »

? “Evenepoel mag nu dromen van het podium. Het beste moet nog komen”

De eerste bergetappe van deze Tour stelde allerminst teleur. “Een adembenemend schouwspel”, noemt Michel Wuyts het zelfs. Stof genoeg dus om over na te kaarten in onze wielerpodcast ‘De Tour van Wuyts & Vlaeminck’. Vooral de knappe etappe én tweede plek van Remco Evenepoel komen uitgebreid aan bod. “Naar mijn gevoel heeft Evenepoel nooit beter geklommen dan vandaag”, aldus Wuyts.

Lees meer »

Jitske Van de Veire vertelt in tranen over scheiding van haar ouders in podcast van papa Peter: “Mijn zorgeloosheid was weg”

Onderneemster Jitske Van de Veire (31) voert het meest eerlijke gesprek met haar vader Peter Van de Veire (52) in diens podcast ‘De zandloper’. Ze praat over haar kindertijd, de scheiding van haar ouders en hoe ze nu in het leven staat. “Ik neem het jullie niet meer kwalijk. Maar toen begreep ik niet dat mensen kinderen maken en niet

Lees meer »

Jill opent eind augustus Den Bokaal: “Gezonde, lokale, low waste maaltijden, in bokaal!”

Jill Malfait (32) neemt met Den Bokaal haar intrek in het gewezen pand van Courgette aan het Sint-Jansplein. “Ik volg dezelfde gezonde, biologische trend, maar niet langer uitsluitend plantaardig. Er komen ook bokalen met vlees in het aanbod.”
The post Jill opent eind augustus Den Bokaal: “Gezonde, lokale, low waste maaltijden, in bokaal!” appeared first on KW.be.

Lees meer »